Üveg típusok

Nyílászáróknál használt üveg típusok

A nyílászárók túlnyomó része üvegfelülettel van ellátva, ami lehetővé teszi a természetes fény bejutását otthonunka, emellett szabad kilátást is eredményez. Ablakok esetében szinte mindig víztiszta üveget használnak.

Hőszigetelt üveg

Az ablakok szinte minden esetben, valamint bizonyos bejárati ajtók is jelentős méretű üvegfelülettel rendelkeznek. Mivel homlokzati nyílászárókról van szó, az üveg egyik oldalán otthonunk belső tere, másik oldalán pedig a külvilág található. A hőszigetelt üvegezés beépítésével otthonunk hang és hőszigetelése jelentősen megnő.

A hangszigetelésnek köszönhetően a külvilágból érkező zajok jelentős része nem fog minket zavarni az otthonunkban töltött idő során, ami egy forgalmasabb környéken nagyon áldásos hatás lehet.

A nyílászáró hőszigetelő képessége által otthonunk energiaszükséglete jelentősen csökkenthető a régi duplaszárnyas ajtókhoz képest. A hőszigetelt üvegezés kettő vagy három 4 mm vastagságú üveglapból áll, melyek távtartókkal vannak rögzítve egymáshoz, a köztük lévő hézag pedig gázzal van töltve. Léteznek három rétegű hőszigetelt üvegezések is, ezek a passzívházak nyílászáróiban találhatóak, de hagyományos épületek esetében is alkalmazhatóak.

Beltéri üveg típusok

A bejárati ajtók és beltéri ajtók többféle üveg felülettel is elláthatóak, ezek lehetnek teljesen átlátszó üveggel szerelt nyílászárók, de rengeteg üvegtípus is szóba jöhet.

Az otthonunk belső tereit beltéri ajtók segítségével tudjuk elválasztani egymástól. Ezek a beltéri ajtók többféle üvegtípus használatát teszik lehetővé. A kiválasztott üvegtípusnál érdemes figyelembe venni hogy bizonyos helységek esetében mindenképpen katedrál vagy egyéb üveglap legyen beépítve, mivel egy fürdő vagy egy hálószoba ajtónál nem igazán előnyös a tiszta üveg használata.

Beltéri ajtó, bejárati ajtó katedrál üvegezése

A beltéri ajtók esetében nagyon gyakran fordulnak elő katedrál üvegek. A katedrál üveg, más néven mintázott üveg egyik, vagy pedig mindkét oldala mintával van ellátva. Ezek az üvegtípusok a természetes fényt hivatottak átengedni anélkül, hogy szabad belátást biztosítanának az adott helységbe vagy szobába.