Télikert

A télikert, melyet régebben a tehetősebb emberek használták, főként a melegebb éghajlatot kedvelő dísznövények megóvása, teleltetése céljából. Napjainkra ez jelentősen megváltozott, építtetésük már nem számít luxusnak, ezért egyre több ember látja el otthonát egy télikerttel. A növények teleltetése helyett ma már más jellegű feladatot lát el. Nagyon gyakran használják kültéri medencék vagy jacuzzik lefedésére, amelynek köszönhetően akár egész évben élvezhetjük őket.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Rohanó világunkban a télikertekben eltöltött, természethez közel eltöltött idő jelentősen javíthatja közérzetünket. A nagy mennyiségű üvegfelületnek köszönhetően szinte a kertben érezzük magunkat, de anélkül hogy az időjárás viszontagságainak közvetlenül tennénk ki magunkat. Télen, mikor odakint kemény mínuszok vannak, mi a kellemes hőmérsékletű, akár fűtéssel ellátott télikertünkben nyugodtan kávézgathatunk.

Megépítése előtt el kell döntenünk, hogy milyen célból szeretnénk télikertet otthonunk területére, mire akarjuk használni. A télikertek készülhetnek fából, műanyagból valamint alumíniumból egyaránt. Mindhárom alapanyag jó hőszigeteléssel rendelkezik, viszont néhány tulajdonságuk eltérő.

Télikert műanyag nyílászáróból

A télikertek készülhetnek műanyag nyílászárók beépítésével. Ezek alapanyaga pvc, mely egy tartós, UV álló anyag. Hő és hangszigetelő képességének, valamint barátságos árának köszönhetően a legjobb ár-érték arányú alapanyagnak számít a saját területén. A műanyag télikertek általában fehér vagy barna színnel rendelkeznek, de fóliázással más szín is elérhető.

Alumínium télikert

A legelegánsabb és tartósabb alapanyagnak számító alumíniumból készült télikertek a legmagasabb szintű kényelmet és luxust tudják biztosítani. Az alumínium télikert a legkeményebb igénybevételnek is ellenáll, legyen az gyakori intenzív használat, vagy szélsőséges időjárást. Modern és elegáns külsőt eredményez.

Fa télikert 

A fából készült télikertek még közelebb hozhatják a természetet otthonunkba, mivel egy természetes anyag vesz majd minket körbe. A fa tartós, egyedi és a természetes alapanyagot kedvelők legjobb választása. A borovi fenyő az egyik legelterjedtebb alapanyag a fa télikertek és nyílászárók gyártásakor.

Télikert hőszigetése

A fa jó hő és hangszigetelő képességgel rendelkezik, valamint ellenáll az idő vasfogának. Bármire is használjuk majd a télikertünket, legyen az pihenő vagy társalgó helység, esetleg étkezések helyszíne nagyon sokáig megőrzi majd szépségét. Habár a levegő páratartalmával szemben ellenálló, medence és jacuzzi köré építve nem a leghatékonyabb alapanyag, mivel a nagy páratartalom hatással lehet a faanyagra.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Télikertek szellőztetése

A télikerteknél nagyon fontos a szellőztetést és az árnyékolás megoldása, mivel a nyári hőségben hamar túlmelegedhet a helység, ami az ember számára nem kellemes egy idő után.  Ha télikertünk tetejét üvegből szeretnénk, akkor mindenképpen biztonsági üveget, vagy polikarbonát tetőt kell alkalmazni.

A friss levegő utánpótlása céljából érdemes legalább két nyitható üvegfelületet beépíteni, melyből az egyik akár a télikert bejárata is lehet. Ezek a nyílászárók a lakóépületekben használt nyílászárókhoz hasonlóan többféle funkcióval is elláthatóak, használhatunk toló, nyíló, bukónyíló ablakokat, valamint tolóajtókat is.

Comments are closed.