Télikertek, télikert építése műanyag nyílászárókból

A télikert építése műanyag nyílászárókból könnyedén a család és a barátok kedvenc helyévé válhat…

A télikertek sokáig csak a nevüknek megfelelő tevékenységet látták el, miszerint az időjárásra érzékeny növényeknek adtak otthont az év hideg hónapjaiban. Mára ezt a szerepkört csak részben, vagy egyáltalán nem látja el. A növények védelme helyett ma már sokkal szerteágazóbb feladatot lát el, méghozzá egyre több háztartásban, köszönhetően annak, hogy a télikertek napjainkban már nem csak a gazdagok kiváltságai közé tartoznak.

Télikert építése műanyag nyílászárókból

Télikert építése műanyag nyílászárókból

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Télikert építése műanyag nyílászárókból – A télikert használata

A télikertünket a nappali kibővítéstől egészen egy exkluzív dolgozó szoba kialakításáig használhatjuk. Elláthatja egy olyan helység szerepét, ahol összegyűlik a család, természethez közeli környezetben, az időjárástól függetlenül. Ha van otthon jacuzzink vagy úszómedencénk, akkor a télikert segítségével akár egész évben is használhatjuk őket, ha úgy van kedvünk, ezt részben a télikert nagyon hatékony hőszigetelésének köszönhetjük.

Télikert építése műanyag nyílászárókból – A télikertek alapanyaga

A télikertek a nyílászárókhoz hasonlóan többféle anyagból felépíthetőek, valamint szerkezetük és működésük sem tér el nagyban tőlük. Az építésükhöz használt alapanyag lehet műanyag, fa vagy pedig alumínium, hatékonyságuk szinte megegyezik a többivel, különbség inkább árban és kinézetben észlelhető.

A műanyag télikertek nagyon jó árérték arányuknak köszönhetően gombamód szaporodnak a háztartásokban, mivel olcsók, szépek, emellett hatékonyak is. Könnyű tisztántartás és karbantartás jellemzi őket, amik semmiféle szaktudást vagy erőfeszítést nem igényelnek.

Télikert építése műanyag nyílászárókból – A télikertek szerkezete

A télikert szinte teljes felületét üveg borítja, ezáltal hatalmas mennyiségű természetes fény áll bennünk rendelkezésre. A télikert homlokzatán található bármelyik függőleges üvegfelület kialakítható nyílászárónak, ezáltal a télikertünk elrendezése könnyen variálható, nem kell aggódnunk, hogy egy nyitott ablak útban lesz valakinek.

Ennek ellenére anyagi szempontból nem igazán éri meg az összes üveget nyílászáróvá alakítani, mivel a költségek ilyen esetben jelentősen megnőhetnek. A szükséges friss levegő bejuttatását 2-3 jól elhelyezett nyílászáró segítségével biztosíthatjuk, amivel még a költségeket is csökkenthetjük.

Télikertek tervezése, téli kert gyártás

A télikertek tervezése, télikertek gyártása ma már nem csak a gazdagok kiváltsága, egyre több ember engedheti meg magának, hogy ellássa, kibővítse otthonát egy ilyen különleges, többfunkciós helységgel. Többféle lehetőségünk van télikert kialakítására. A meglévő teraszunk átalakításával egy hőszigetelt, mind a négy évszakban használható helységet kapunk mely többé nem lesz kitéve az időjárás szeszélyeinek.

Télikertek tervezése – Előtető

Amennyiben a beépítendő terasz otthonunk bejárati ajtajánál helyezkedik el, akkor az előtető feladatát is elláthatja, ennek köszönhetően rossz időjárási körülmények közt is nyugodtan keresgélhetjük a lakás kulcsunkat, közben pedig nem fogunk elázni.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Télikertek tervezése – Télikert építés

Ha nem rendelkezünk terasszal, vagy valamilyen okból nem oda szeretnénk télikertet építeni, akkor több lehetőség közül is választhatunk. Télikertünk helyét utólag is könnyedén kialakíthatjuk, ilyenkor méretben nem kell igazodnunk a meglévő teraszunkhoz. A kőműves által felépített alapzatot a ház bármelyik arra alkalmas oldalán létrehozhatjuk, ez fogja meghatározni a leendő télikertünk maximális méretét.

Télikertek tervezése – Téli kert funkciója

Télikertünk kiváló helyszíne lehet családi programoknak, étkezéseknek vagy pihenésnek, jacuzzinkat vagy medencénket az év akár teljes részében is használhatjuk a télikertnek köszönhetően. Kényes növényeinket itt elhelyezve megóvhatjuk őket a téli időjárástól, miközben a rengeteg üvegfelületnek köszönhetően bőven elegendő napfényhez is hozzájutnak.

Ha a nappali falánál építjük fel a télikertet, akkor egy ajtónyitás segítségével máris közelebb érezhetjük magunkat a természethez. Nagyméretű tolóajtók beépítésével akár néhány mozdulattal megnövelhetjük a nappalink méretét, a nagyobb tér és a rengeteg természetes fény pedig a közérzetünkre is jó hatással van.

Amennyiben nem szeretnénk közvetlenül az épület mellé felépíteni télikertünket, akkor az ingatlan bármelyik arra alkalmas méretű területén is megtehetjük. Ebben az esetben a télikert egy különálló épületnek számít, általában mind a négy oldalán üvegfelülettel van ellátva, valamint funkcióját tekintve teljesen megegyezik az épület homlokzatánál helyet foglaló társaival.

Télikertek tervezése – Télikertek szerkezete

A télikertek szerkezete műanyagból, alumíniumból vagy pedig különböző fából készülnek. A műanyag télikertek kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően nagyon népszerűek. Karbantartásuk és tisztításuk nem igényel nagyobb erőfeszítést. Ellenállóak az erős napsütéssel szemben, valamint a levegő páratartalma sem tesz kárt bennük.

A természetes anyagokat kedvelő emberek általában a fából készült télikerteket részesítik előnyben.

Az ehhez használt fa fajták közül a leggyakrabban előforduló a borovi fenyő, ami kültéri felhasználásra is alkalmas. A rétegragasztásnak köszönhetően már nem jelent problémát a faanyagok vetemedése, felületkezelésének köszönhetően ellenálló az erős UV sugárzással, esővel és a kártevőkkel szemben. Felületkezelésüket 6-8 évente megújítva nagyon sokáig ellátják feladatukat.

Télikertek tervezése – Alumínium télikertek

Az alumínium szerkezetű télikertek még a legmagasabb elvárásokat is képesek teljesíteni. Alapanyagának köszönhetően könnyű, de masszív szerkezetek előállítását teszi lehetővé. Az alumínium nem rozsdásodik és vetemedik, ellenáll még a legintenzívebb használatnak is. Felületük bármilyen színnel ellátható, ezért bármilyen környezettel harmonizálhatjuk a télikertünket. Az alumínium télikertek modern külsejükkel és szinte örökké tartó minőséggel kompenzálják a magasabb árukat.

Előtető műanyag nyílászáróból

Az előtető műanyag nyílászáróból fontos része lehet otthonunknak, nem csak a nyílászáróinkat óvja meg az esőtől vagy a hótól. Használatával a bejárati ajtón kilépve nem kell a hó miatt aggódnunk valamint eső idején elázás nélkül nyithatjuk bejárati ajtónkat.

A régi épületek egy része nem lett előtetővel ellátva építéskor, többnyire pénzügyi okok miatt. Emiatt sok bosszúságot okozhatnak, könnyedén megázhatunk egy pillanat alatt, mikor kilépünk az épületből.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Az előtetővel ellátott családi házak egy részénél ezek a szerkezetek pedig már elöregedtek, néhány ponton beázhatnak, valamint nem is túl szépek.

Előtető műanyag nyílászáróból – előtető cseréje

Az előtető cseréje és utólagos felszerelése többféle módszerrel és anyagból is megvalósítható, megkímélve magunkat a kellemetlenségektől, valamint megóvjuk a bejárati ajtónkat is. Az előtető hatékonyságát elsősorban a mérete és a lejtése határozza meg. A nagyobb méretű előtető használatával a megvédett falrész is megnövekszik.

Többféle anyag felhasználásával készülhetnek, gyakori az épület tetőszerkezetével megegyező alapanyagok használata, mint például a zsindely. Ezzel egységesebb hatást kelt az előtető az adott épülettel. Régebben a drótüveg használata volt jellemző, de gyakran használtak hullámlemezt is az előtető fedésére.

Előtető műanyag nyílászáróból – polikarbonát tető

Mára már ezek az anyagok egyre ritkábban fordulnak elő, helyüket a polikarbonát és a különböző üvegtetők vették át, amennyiben a cél az átlátszó előtető elérése. A polikarbonát lemez nagyon népszerű alapanyag, mivel könnyű és tartós, de üregessége miatt a ráeső csapadék hangos kopogó zajt kelt.

Az előtetőket egyre gyakrabban készítik a nyílászáróknál is használt biztonsági üvegből, amely modern és elegáns külsőt kölcsönöz az épületnek. Segítségükkel masszív szerkezet építhető, valamint nem jellemző rájuk a polikarbonát lemezeknél tapasztalt hangos kopogás.

Előtető műanyag nyílászáróból – előtető rögzítése

Tartószerkezetük vasalattal ellátott műanyagból illetve alumíniumból is készülhet. Ezek az épület homlokzatához vannak rögzítve, nagyobb méretű előtetők esetén pedig tartóoszlopok felelnek a szerkezet stabilitásáért.

Az üvegtetőnek köszönhetően az előtetőn keresztül rengeteg természetes fény jut át. Fényvédő fóliázás segítségével megelőzhető, hogy az előtető alatt túlmelegedjen a levegő.

Téli kert jellegű medencefedés

A medencefedés hasonlít egy télikert építésére, ami sokféle feladatot képes ellátni, helyszíne lehet családi összejöveteleknek, zavartalan pihenésnek, étkezéseknek. Egy terasszal ellentétben a télikert nincs kitéve az időjárás szeszélyeinek, igazából bármelyik évszakban használható helység, mely hő és hangszigetelt, valamint fűtéssel és légkondicionálóval egyaránt ellátható.

Medencefedés

Medencefedés

A nyári melegben nincs is frissítőbb és kellemesebb érzés, mint a vízben ülve élvezni a jó időt. Alapesetben a medencék és jacuzzik csak a nyári évszakban használhatóak, az év többi részében inkább csak vágyakozunk utána.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Medencefedés – Télikert építése

Télikert építésével lehetőségünk nyílik kibővíteni ezt az időszakot, sőt akár egész évben is használhatjuk kedvünk szerint a kedvenc vizes helységünket. A télikert teljes szerkezete hőszigetelt, két vagy három rétegű üvegezéssel van ellátva. Ennek köszönhetően gazdaságosan kialakítható bennük egy fűtésrendszer vagy légkondicionáló berendezés.

Az üvegfelületeknek köszönhetően hatalmas mennyiségű természetes fény jut be a télikertünkbe, mely nagyon kellemessé teheti az itt eltöltött időt. A nyári hőségben a helység túlmelegedését árnyékoló eszközökkel megelőzhetjük.

Ha szeretnénk, hogy az épület tetején is természetes fény jusson be a télikertbe akkor hő védővel ellátott biztonsági üveget vagy polikarbonát tetőt is felszereltethetünk. Ezek átengedik a napfényt viszont üvegházhatást jelentősen csökkentik.

Medencefedés – Téli kert szellőzése

A szellőzés biztosítása nagyon fontos a télikertekben, ez a medencék vagy jacuzzik esetében hatványozottan igaz. A levegő páratartalma viszonylag magas, ezért a helység hűvösebb pontjain lecsapódhat a pára. A megfelelő szellőzést szellőztetők beépítésével biztosíthatjuk. Emellett nagyon fontos hogy a télikertünk legalább két nyitható nyílászáróval rendelkezzen a többi fix üvegfelület mellett. Bejárata az otthonunk bejárati ajtajához hasonlóan kulccsal zárható az itt tartott tárgyaink védelme érdekében.

Medencefedés – Medencére, jakuzzira

A medencénk vagy jakuzzink köré épített télikert akár összes üvegfelülete is nyitható lehet. A nyílászárók lehetnek hagyományosan nyíló, bukó-nyíló esetleg toló vagy harmonikaszerűen nyithatóak. Lehetőség van az olyan kialakításra is, ahol az összes üvegtábla néhány mozdulattal egymás mögé tolható, ezzel teljesen megnyitva a télikertünket, a művelet ugyanilyen egyszerűen visszafelé is elvégezhető.

Medencefedés anyaga

A télikertet szerkezete fából, műanyagból és alumíniumból készülhetnek, bármelyik alapanyag megfelelő választás lehet, hő és hangszigetelésük a kor elvárásainak megfelelnek. A három alapanyag közül a medencénk vagy jacuzzink lefedése céljából épített télikerteknél ajánlatos a műanyag és az alumínium közül választani alapanyagként, mivel a magas páratartalom miatt a fából készült szerkezetek élettartama lecsökkenhet.

Akciós télikert borovi fa ablakból

Egy jól kialakított téli kert segítségével egy olyan különleges helyet hozhatunk létre otthonunkban, ahol a természet közelségét élvezhetjük, pihenhetünk vagy akár vendégeket is fogadhatunk. Az akciós télikert borovi fa ablakból jelentős üvegfelülettel van ellátva, így nagy mennyiségű természetes fény áll rendelkezésünkre bennük.

Akciós télikert borovi fa ablakból – Terasz beépítése

Többféleképpen hozhatunk létre télikertet, leggyakrabban a ház mellé, a már meglévő terasz beépítésével alakítják ki. A lakásból néhány lépéssel a télikertbe érkezhetünk. A télikertek általában egy külön bejárattal is rendelkeznek, ez pedig a kertre vagy udvarra nyílik. A meglévő terasz beépítése esetén annak méretei határozzák meg a télikert belső méretét, de az alapzat kibővítésével ez természetesen megnövelhető.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Akciós télikert borovi fa ablakból – Télikert szerkezete

A természetes fénynek köszönhetően tovább fokozható a természet közelsége, ha a szobanövényeink egy részét itt tároljuk. A télikertek szerkezete szinte megegyező a nyílászárókéval. Az összes ablakfelület, a fix üvegezésű és a nyitható ablakok is két vagy háromrétegű hőszigetelő üveggel vannak ellátva.

Télikert fából

Télikert fából

Akciós télikert borovi fa ablakból – Tetőszerkezete

Ennek köszönhetően a hideg évszakokban is kellemes hőmérséklet jellemzi a télikertet, a hőszigetelés miatt pedig gazdaságosan fűthető valamint ellátható légkondicionálóval. Utóbbinak a nyári hőségek alatt fellépő üvegházhatás miatt van jelentősége, ez akkor áll fent, ha télikertünk tetőszerkezete hagyományos üveggel van beépítve.
A tetőszerkezetbe minden esetben biztonsági üveg kerül, elkerülve ezzel a baleseteket, továbbá napvédő fóliázással van ellátva, amelynek köszönhetően csökkenthető az üvegház hatás.

Akciós télikert borovi fa ablakból – Fa téli kert

A télikertek régebben szinte kizárólag fából készültek, mára már elterjedtek a műanyag és alumínium építésűek is. Hő és hangszigetelési szempontok alapján mindhárom alapanyag megfelelő minőséget képvisel.
A fából készült télikertek alapanyag általában borovi fenyő, mely kiválóan alkalmazható külső és belső terekben is.

Könnyen megmunkálható, tartós faanyag, mely ellenálló az időjárás viszontagságainak. Színe alapesetben sárgás, barnás hatást kelt, idővel szép sötét árnyalatot is felvehet. A faanyagot a szerkezet gyártása előtt ellátják a szükséges felületkezeléssel, amely megóvja a fára ártalmas gombáktól és rovaroktól, valamint ellenállóbbá teszi az állandó napsugárzással szemben.

A télikert szerkezetét ezt követően a kiválasztott színűre festik le. A borovi fenyőből készült télikertek nagyon látványos részét képezheti otthonunknak, ez a helység pedig hamar a család és a barátok kedvenc helye lesz.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Alumínium télikert beépítés Budapesten

Egy alumínium télikert segítségével könnyedén kiszabadulhatunk a négy fal közül, úgy élvezhetjük a természet közelségét, hogy még ki sem kell lépnünk az ingatlan területéről. A télikertek jelentős részét üveg borítja, mely hatalmas mennyiségű természetes fényt biztosít.

alumínium télikert

Alumínium télikert

A teraszokhoz hasonló feladatot lát el otthonunkban, de a télikert egész évben használható. A teraszoknál a kinti hőmérséklet a meghatározó, ezért igazából a nyári időszakban tudjuk élvezni az ott eltöltött időt, és akkor sem minden esetben, mert a terasz tájolásától függően a nap bizonyos óráiban az erős napsugárzás miatt nem tudunk sokáig ott tartózkodni.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Alumínium télikert

A télikert ezzel szemben egy zárt épület melyre a kinti időjárás csak minimális hatást gyakorol, ezeket a hatásokat pedig a megfelelő eszközökkel könnyűszerrel kiiktathatjuk. A télikertek, alapanyaguktól függetlenül kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelynek köszönhetően gazdaságosan fűthetőek, illetve elláthatóak légkondicionálóval.

A télikertek régen kizárólag fából készültek, mára már megszokottá váltak műanyag és alumíniumból készült változatai is. A különböző alapanyagok mind hozzák a tőlük elvárt minőséget, de néhány fontos dologban mégis különböznek egymástól.

A fából készült télikertek a természetesség hatását keltik, szépek és kellemes látványt nyújthatnak. A fa nyílászáróknál a vetemedés problémája már nem jellemző a profi technológia és az anyagok miatt, ezáltal hosszú ideig megőrzik minőségüket, viszont a felületkezelésüket 7-8 évente érdemes megújítani.

A műanyagból készült télikertek remek ár-érték arányuknak köszönhetően széles körben elterjedtek, de a ridegségük miatt van aki tartózkodik a használatuktól. Minőségét és megbízhatóságát nagyon hosszú ideig megőrzik, nincs rájuk hatással az időjárás, karbantartásuk pedig nem igényel nagy erőfeszítést.

Alumínium télikert a legtartósabb télikert anyag

Az alumíniumból készült télikertek a nyílászárókhoz hasonlóan a legmagasabb minőséget képviselik. A legtartósabb alapanyag a három közül, sem az időjárás, sem pedig az intenzív használat nem tesz kárt benne. Az alumínium szilárdsága és merevsége kiváló teherviselést tesz lehetővé számára, emiatt az üvegtáblák súlya sem okoz problémát. Ennek köszönhetően vékonyabb tokszerkezet használatával még nagyobb üveggel láthatóak el.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Alumínium télikert bármilyen színben

Az alumínium télikertek nagy előnye a tartóssága mellett, hogy bármilyen színnel ellátható, így akár az lakóépülettel egyben, akár önálló épületként is könnyen belesimulhat a környezetébe. Az alumínium télikertek ára magasabb, mint a fa vagy műanyagból készülteké, de cserébe szinte örök életűek. Az alumínium nyílászárók és télikertek ár különbsége pedig elhanyagolható ahhoz képest, hogy a luxust, kényelmet és a megbízhatóságot képviselik.

Terasz beépítés télikerttel

Terasz beépítés télikerttel egy nagyon hasznos helységgel gazdagíthatjuk otthonunkat, mely az év összes évszakában használható. A télikertünkben a természethez közel érezhetjük magunkat, miközben az otthon melege vesz körbe minket, akár egy hóesés vagy kiadós eső közben is élvezhetjük a kilátást, miközben kávézunk, vendégeket fogadunk vagy egyszerűen csak pihenünk.

A terasz nagy hátránya hogy az időjárás befolyásolhatja a használatát, többnyire csak nyár elejétől az ősz kezdetéig tudjuk kiélvezni, de a tájolása miatt még nyáron se tudjuk bármikor használni, mert a nyári hőség miatt hamar elviselhetetlen lesz az ott eltöltött idő, vagy pedig egyszerűen csak az eső teszi tönkre a programunkat.

Terasz beépítés télikerttel

Terasz beépítés télikerttel

Mivel a télikertek fedettek, oldalról pedig nyitható és fix üvegfelületekből áll, így könnyedén igazodhatunk a kinti időjáráshoz nyáron vagy télen egyaránt. A két vagy háromrétegű hőszigetelt üvegfelületeinek köszönhetően a helység igény szerint ellátható légkondicionáló berendezéssel, vagy pedig fűtéssel melyet a téli időszak alatt is gazdaságosan üzemeltethetünk.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Amennyiben rendelkezünk jakuzzival, a télikertünk segítségével még a téli hidegben vagy a legerősebb napsütés közben is zavartalanul élvezhetjük a fürdést.

Terasz beépítés télikerttel – Télikert anyagai

A teraszunk télikerté alakítása többféle alapanyag felhasználásával történhet. A számunkra szimpatikus alapanyag kiválasztása többnyire ízlés és pénztárca függvénye, de a télikert felhasználási módja is meghatározhatja.

Terasz beépítés télikerttel – Fából készült télikert

A télikertek többsége fából készül, mely nagyon természetes hatást kelt, felületkezelésének köszönhetően sokáig ellenáll az időjárással szemben. Rengeteg színre lefesthetőek, felületkezelésüket 7-8 évente megújítva nagyon hosszú ideig megőrzik minőségüket.

Terasz beépítés télikerttel – Műanyagból készült télikert

A műanyagból készült télikertek egyre népszerűbbek, köszönhetően a kiváló ár-érték arányuknak, alapanyaguk pvc, ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. Nem hajlamos vetemedésre és nem sárgul be az állandó napsugárzás hatására sem. Tisztítása és karbantartása erőfeszítésektől mentes, nem igényelnek szaktudást.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Terasz beépítés télikerttel – Alumíniumból készült télikert

Az alumínium nyílászárók egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően egyre több télikertet is készítenek ebből az alapanyagból. Ez az alapanyag a legnagyobb igénybevételt is képest elviselni, gyakorlatilag örök életre szólnak. Az alumínium télikertek tartóssága mellett a másik előnye hogy bármilyen színnel ellátható, ezáltal a külseje jobban belesimulhat környezetébe.

Minőségi téli kert műanyagból

A minőségi téli kert építése régen a gazdagok kiváltságai közé tartoztak, napjainkban már kedvező árának köszönhetően sokan engedhetik meg maguknak, hogy otthonukat kibővítsék egy ilyen különleges és sokoldalú helységgel.

Egy télikert sokféle szerepet láthat el, a régi időkben főként növények tárolására, teleltetésére használták olyan növényeknél melyek nem bírták a hideg évszakokat.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Minőségi téli kert

A modern téli kerteknél ez a szerep már a háttérbe szorult, mára már inkább a pihenések, családi beszélgetések, étkezések számára biztosít egy nagyon egyedi és kellemes helyszínt. Mivel jelentős részét üvegfelület alkotja így hatalmas mennyiségű természetes fény található a télikertekben. Ez kellemesen hat a közérzetünkre, valamint a természethez közel érezhetjük magunkat.

Minőségi téli kert hőszigetelése

Hőszigetelésüknek köszönhetően a hideg, téli hónapokban is kellemes órákat tölthetünk kint, közel a természethez. A megfelelő fűtési rendszert kialakítva akár az év teljes időszakában megteremthető a kellemes hőmérséklet. Medence köré építve jelentősen kitolhatjuk az egyébként néhány hónapos időszakot, mikor a kinti hőmérséklet megfelelő a vízben eltöltött időhöz.

Minőségi téli kert alapanyagai

Télikert építéséhez többféle anyagból van lehetőségünk választani, szerepüket kiválóan ellátják, de néhány tulajdonságuk eltér egymástól. A télikertek szerkezete készülhet műanyagból, alumíniumból és fából egyaránt.
A műanyag télikertek a műanyag nyílászárókhoz hasonlóan kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek.

Minőségi téli kert hőszigetelése

Hő és hangszigetelő képességüknek köszönhetően mindkét szerepkörben remekül helytállnak. A műanyag télikertek pvc-ből készülnek, mely egy kemény, rideg anyag, hosszútávon is képesek elviselni az őket érő környezeti hatásokat, például a fagyot vagy az erős UV sugárzást.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Minőségi téli kert árnyékolása

A télikert árnyékolása és szellőztetése nagyon nagy szerepet játszik abban, hogy a helység ne melegedjen túl, mivel az ember nem sokáig bírná elviselni a hőséget. A szellőztetés érdekében legalább két nyílászárót kell beépíteni, lehetőség szerint két különböző oldalon elhelyezve. A télikertek elláthatóak nyíló, bukó-nyíló, toló vagy harmonikaszerűen nyitható nyílászárókkal egyaránt.

Minőségi téli kert

Minőségi téli kert

A fából készült télikertekkel szemben a pára nem tesz kárt a szerkezetükben, ezért a műanyag télikert építésével a medencénket is lefedhetjük. Karbantartása gyerekjáték, nem igényel semmilyen felületkezelést, tisztítása pedig egy nedves rongy segítségével megoldható.

A télikertek önálló épületként is felépíthetőek, de nagyon gyakran az épület mellé építik. Így akár a lakótérből egy lépéssel a természet közelébe kerülhetünk. Kialakíthatóak a meglévő teraszunkon, amennyiben rendelkezünk vele, de bárhova felépíthetőek.

Télikert

A télikert, melyet régebben a tehetősebb emberek használták, főként a melegebb éghajlatot kedvelő dísznövények megóvása, teleltetése céljából. Napjainkra ez jelentősen megváltozott, építtetésük már nem számít luxusnak, ezért egyre több ember látja el otthonát egy télikerttel. A növények teleltetése helyett ma már más jellegű feladatot lát el. Nagyon gyakran használják kültéri medencék vagy jacuzzik lefedésére, amelynek köszönhetően akár egész évben élvezhetjük őket.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Rohanó világunkban a télikertekben eltöltött, természethez közel eltöltött idő jelentősen javíthatja közérzetünket. A nagy mennyiségű üvegfelületnek köszönhetően szinte a kertben érezzük magunkat, de anélkül hogy az időjárás viszontagságainak közvetlenül tennénk ki magunkat. Télen, mikor odakint kemény mínuszok vannak, mi a kellemes hőmérsékletű, akár fűtéssel ellátott télikertünkben nyugodtan kávézgathatunk.

Megépítése előtt el kell döntenünk, hogy milyen célból szeretnénk télikertet otthonunk területére, mire akarjuk használni. A télikertek készülhetnek fából, műanyagból valamint alumíniumból egyaránt. Mindhárom alapanyag jó hőszigeteléssel rendelkezik, viszont néhány tulajdonságuk eltérő.

Télikert műanyag nyílászáróból

A télikertek készülhetnek műanyag nyílászárók beépítésével. Ezek alapanyaga pvc, mely egy tartós, UV álló anyag. Hő és hangszigetelő képességének, valamint barátságos árának köszönhetően a legjobb ár-érték arányú alapanyagnak számít a saját területén. A műanyag télikertek általában fehér vagy barna színnel rendelkeznek, de fóliázással más szín is elérhető.

Alumínium télikert

A legelegánsabb és tartósabb alapanyagnak számító alumíniumból készült télikertek a legmagasabb szintű kényelmet és luxust tudják biztosítani. Az alumínium télikert a legkeményebb igénybevételnek is ellenáll, legyen az gyakori intenzív használat, vagy szélsőséges időjárást. Modern és elegáns külsőt eredményez.

Fa télikert 

A fából készült télikertek még közelebb hozhatják a természetet otthonunkba, mivel egy természetes anyag vesz majd minket körbe. A fa tartós, egyedi és a természetes alapanyagot kedvelők legjobb választása. A borovi fenyő az egyik legelterjedtebb alapanyag a fa télikertek és nyílászárók gyártásakor.

Télikert hőszigetése

A fa jó hő és hangszigetelő képességgel rendelkezik, valamint ellenáll az idő vasfogának. Bármire is használjuk majd a télikertünket, legyen az pihenő vagy társalgó helység, esetleg étkezések helyszíne nagyon sokáig megőrzi majd szépségét. Habár a levegő páratartalmával szemben ellenálló, medence és jacuzzi köré építve nem a leghatékonyabb alapanyag, mivel a nagy páratartalom hatással lehet a faanyagra.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Télikertek szellőztetése

A télikerteknél nagyon fontos a szellőztetést és az árnyékolás megoldása, mivel a nyári hőségben hamar túlmelegedhet a helység, ami az ember számára nem kellemes egy idő után.  Ha télikertünk tetejét üvegből szeretnénk, akkor mindenképpen biztonsági üveget, vagy polikarbonát tetőt kell alkalmazni.

A friss levegő utánpótlása céljából érdemes legalább két nyitható üvegfelületet beépíteni, melyből az egyik akár a télikert bejárata is lehet. Ezek a nyílászárók a lakóépületekben használt nyílászárókhoz hasonlóan többféle funkcióval is elláthatóak, használhatunk toló, nyíló, bukónyíló ablakokat, valamint tolóajtókat is.