Téli kert

A téli kert megépítése a hasznos alapterület növekedése mellett egy olyan fedett, túlnyomóan üvegfelületekkel ellátott, hőszigetelt, fűthető helységgel látjuk el otthonunkat, melyet nagyon sokoldalúan tudunk használni, az év teljes időszakában.

Téli kert nyílászáró

Téli kert nyílászáró

Habár a téli kertet régen csak a nagyon kevesen engedhették meg maguknak, napjainkra ez jelentősen megváltozott. Ma már bárki elláthatja otthonát vele, melynek segítségével egy olyan helységet kapunk. Amelyet helyet biztosíthat családi összejövetelek részére, étkezésre vagy munkára. De ha csak egy a téli hóesés közepén szeretnénk kávézni egyet a természethez közel anélkül, hogy kitennénk magunkat az időjárásnak, a télikertünk akkor is kiváló szolgálatot tesz.

Téli kert - otthonból a természetbe

A téli kert szempontjából a legkényelmesebb megoldás mikor közvetlen ajtó nyílik otthonunkból, amely segítségével egy lépéssel úgymond a „természetbe” érkezünk. A legtöbb esetben valamelyik bejárati ajtó látja el ezt a feladatot.

Lehetőség van utólag is ajtóbeépítésre, például egy nagyméretű üvegezett tolóajtót a nappalinkba, amelyeket eltolva azonnal kibővíthetjük a nappalinkat. Ezzel a két helységet egybenyitva, a téli kert méretétől függően akár a nappalink területét megduplázva néhány mozdulattal.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Amennyiben nem megoldható közvetlenül az épület mellé építés, lehetőségünk van az udvar méretétől és kialakításától függően bárhol elhelyezni őket, ilyenkor szabadon állva, önálló épületként tekinthetünk rájuk.
Ha rendelkezünk úszómedencével vagy jakuzzival, akkor a téli kert segítségével kibővíthetjük az évnek azon időszakát melyben kellemesen használhatóak lesznek.

A téli kert hőszigetelt üveggel van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy akár télen is használjuk ezeket a vizes helységeket amennyiben ellátjuk fűtéssel. A fűtés mellett lehetőségünk van légkondicionáló berendezés beépítésére is, amely a zárt téli kert esetében kellemes hőmérsékletet biztosít, akár a nyári hőségek alkalmával is.

Téli kert anyagai

Régen fából készültek, mára inkább a műanyag és alumínium a legnépszerűbb alapanyag. Ezek az anyagok nagyon ellenállóak az időjárás hatásainak, nem hajlamosak vetemedésre, hőszigetelési képességük sem marad el. Mindhárom alapanyag kiválóan alkalmas téli kert építésre, de a fából készült nyílászárók nem igazán alkalmasak medencék vagy jakuzzik beépítésére, mivel a fa a pára hatására idővel tönkremehet vagy megnehezítheti használatát. A fa téli kertek felületkezelését időnként újra el kell végezni, ezek a tetején kicsit nehézkesnek bizonyulnak.

A műanyag és alumínium télikertek minimális karbantartás igényelnek, a pára nincs rájuk hatással, takarításukat többnyire egy nedves ronggyal is elvégezhetjük.

A téli kert nyílászárói

A fix üvegfelületen kívül nyílászárókat is kell, hogy tartalmazzon az optimális szellőzés érdekében, ezeket többféleképpen is kialakíthatjuk. Bejárati ajtóként hagyományos nyílású ajtók mellett akár tolóajtókat is használhatunk, mellyel helyet spórolhatunk, valamint szabadabban rendezhetjük be a helységet. Ezek az ajtók zárral is felszerelhetőek abban az esetben, ha értékesebb tárgyakat is tartunk a téli kertünkben, valamint ha a téli kerten keresztül az otthonunkba is bejuthatunk, ezáltal növelve otthonunk biztonságát.

Ha jó télikertet akarunk tervezzük meg gondosan milyen anyagból legyen, mi felel meg a legjobban az igényeinknek illetve a helyszíni adottságoknak.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy minden üvegfelület nyitható legyen, de a szellőzés szempontjából általában két nyitható üvegfelület is elegendő lehet, ha a megfelelő helyre kerülnek. Ellátható eltolható üvegfalakkal, melyek könnyedén összecsukhatóak majd kinyithatóak igény szerint néhány perc alatt.

Segítségükkel teljesen elszigetelhetjük, vagy éppen megnyithatjuk a területen, az osztás nélküli üvegfelületeknek köszönhetően pedig nagyon kellemes kilátást biztosíthat. Téli kerteken kívül ez a megoldás a teraszbeépítés vagy erkély beépítésekor is választható.

Télikertek tervezése, gyártása egyedi igények szerint méretre gyártva, polikarbonát lemez tetővel