Műemlék jellegű fa nyílászárók

Budapest belvárosában illetve nagy városainkban rengeteg régi műemlék ablakot találunk. A régi műemlék jellegű fa nyílászárók nem felelnek a mai kor követelményeinek, ezért ki kellene cserélni őket, de mivel sok ilyen ablak műemlék házban is van, nagyon komplikált a csere, sokszor a műemlékvédelmi hivataltól is engedélyt kell kérni rá.

Műemlék jellegű fa nyílászárók cseréjének előírásai

A műemlék épületben lévő ablakcserénél különleges figyelmet kell fordítani arra, hogy az új ablak teljesen ugyanúgy nézzen ki, mint a régi műemlék ablak. A műemlék ablakcserét kétféle módon végezhetjük el. A régi ablak teljes kibontásával vagy a régi tokba beépítve.

Ha kibontjuk az ablakot, akkor ugyanolyan pallótokos ablakot kell beépítenünk, tehát teljesen ugyanúgy néz ki kívülről, viszont már hőszigetelt üveget(4-16-4 Low-e) helyezünk el benne, így már a mai kor igényeinek is megfelelnek.

Műemlék ablak

A belvárosi ablakcserénél a teljes belső fafelülettel teljesen megegyező új faelemeket gyártunk, így belülről is teljesen olyan lesz mint a régi.

Lehetőség van olyan megoldásra is, hogy kívülről fehér színre festjük, belülről pedig a színkatalógusból kiválaszt és színt, ami szimpatikus a számára.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Műemlék jellegű nyílászárók típusai:

  • gerébtokos műemlék ablak

  • pallótokos műemlék ablak

 

Műemlék fa bejárati ajtó

A műemlékvédelem alatt álló épületek a régi időket idéző, díszes fa bejárati ajtókkal vannak felszerelve. Ezek nagy része mára már mostanra már elég rossz állapotban van, és a kor elvárásainak sem felelnek meg. A műemlék fa bejárati ajtó ötvözi a régi nyílászáró báját a modern megoldásokkal.