Műemlék jellegű fa nyílászárók

Budapest belvárosában illetve nagy városainkban rengeteg régi műemlék ablakot találunk. A régi műemlék jellegű fa nyílászárók nem felelnek a mai kor követelményeinek, ezért ki kellene cserélni őket, de mivel sok ilyen ablak műemlék házban is van, nagyon komplikált a csere, sokszor a műemlékvédelmi hivataltól is engedélyt kell kérni rá.

Műemlék jellegű fa nyílászárók cseréjének előírásai

A műemlék épületben lévő ablakcserénél különleges figyelmet kell fordítani arra, hogy az új ablak teljesen ugyanúgy nézzen ki, mint a régi műemlék ablak. A műemlék ablakcserét kétféle módon végezhetjük el. A régi ablak teljes kibontásával vagy a régi tokba beépítve. A nyílászárók cseréje pár óra alatt elvégezhető, de ez nagyon sok mindentől függ.

Ha kibontjuk az ablakot, akkor ugyanolyan pallótokos vagy kapcsolt gerébtokos ablakot kell beépítenünk, melyek hőszigetelő képessége kiváló. Teljesen ugyanúgy néz ki kívülről, viszont már hőszigetelt üveget(4-16-4 Low-e) helyezünk el benne, így már a mai kor igényeinek is megfelelnek.

Fa ablakok gyártása történhet rétegragasztott, hossztoldott vagy toldásmentes faanyagból egyaránt. A toldásmentes faanyag ára jóval magasabb.

Műemlék ablak - Milyen egy új műemlék faablak?

A belvárosi ablakcserénél a teljes belső fafelülettel teljesen megegyező új faelemeket gyártunk, így belülről is teljesen olyan lesz mint a régi. Tehát a belső falburkolat, fa díszítések megegyeznek a régi díszekkel. Ez egy régi, műemlék ház nyílászárói számára elengedhetetlen követelmény. Az új fa ablak így megfelel a mai kor követelményeinek hőszigetelésének.

Lehetőség van olyan megoldásra is, hogy kívülről fehér színre festjük, belülről pedig a színkatalógusból kiválaszt és színt, ami szimpatikus a számára.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Műemlék jellegű nyílászárók típusai:

  • gerébtokos műemlék ablak

  • pallótokos műemlék ablak

 

Műemlék fa bejárati ajtó

A műemlékvédelem alatt álló épületek a régi időket idéző, díszes fa bejárati ajtókkal vannak felszerelve. Ezek nagy része mára már mostanra már elég rossz állapotban van, és a kor elvárásainak sem felelnek meg. A műemlék fa bejárati ajtó ötvözi a régi nyílászáró báját a modern megoldásokkal.

Polgári lakásokban gyakran nagyon magasak a beltéri ajtók, ezek is sokesetben műemlék védelem alatt állhatnak. Természetesen ilyen beltéri ajtókat is rendelhet egy lakásfelújítás során.

Nyílászáró árak

Műemlék jellegű faablaknál a pontos árakhoz egy nagyon alapos helyszíni felmérés szükséges, mely alapján árajánlat kalkulálható. Mert lehet műemlék íves fa ablak csere is, melyek ára nagyságrendileg többe kerülhetnek, akár mint a passzívház ablak. A műemlék jellegű ablakok cseréje, tehát gondos előkészítést igényel.