Beépített terasz

Azok a lakások és családi házak, melyek rendelkezik beépített terasz vagy beépített erkéllyel magukban hordozzák a lehetőséget, hogy ezeknek a területeknek a beépítésével további hasznos alapterülettel lássuk el az ingatlant. Az erkélyünk vagy teraszunk alap esetben kifejezetten hasznos helység tud lenni, ám az időjárásnak köszönhetően télen és a tavaszi, valamint őszi időszak nagy részében nem igazán kellemes a használata.

Bizonyos fekvésű házak esetében pedig nyáron is csak bizonyos napszakokban tud kellemes lenni az itt eltöltött idő, főként, ha a napsugárzásnak köszönhetően rövid idő alatt túlmelegszik a helység. Tehát adott egy néhány négyzetméteres terület otthonunkban melyet sem télen, sem nyáron sem pedig az ezek közti időszakban nem tudunk kihasználni. A lakáson belül pedig a legtöbb ember hely szűkében szenved.

Beépített terasz

Beépített terasz

Beépített terasz

Ezeknek a helységeknek a beépítésével és a lakótérrel való egybenyitásával jelentős hasznos belterületet nyerhetünk. A beépített erkély vagy teraszbeépítés rengeteg üvegfelületének köszönhetően nagy mennyiségű fényt enged be, mely jelentősen növelheti otthonának komfortérzetét, bizonyos mértékben csökkentve a világításra szánt energiamennyiséget is.

Az üvegfelületek a nyílászárókhoz hasonlóan hőszigetelt üveg felülettel vannak ellátva. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a beépített falfelület akár homlokzati falként is használható.

Ha úgy döntünk, hogy nem nyitjuk egybe a lakótérrel, abban az esetben egy terasz méretű tároló helységet nyerünk mely védve lesz az esőtől, hótól, széltől vagy bármilyen adott időjárási körülménytől, az itt tárolt tárgyaink biztonságban lesznek az fagytól vagy elázástól is. Tároláson kívül egyéb célra is használhatjuk az erkélyt vagy teraszt. Amennyiben elegendő a hely akkor be is bútorozható, ezáltal étkezésre vagy pihenésre is alkalmassá tehetjük.

Beépítéskor az erkélyünk vagy teraszunk teljes üvegfelülete megépíthető nyitható nyílászárókkal. Amennyiben a rendelkezésre álló terület szűkös, akkor fix, nem nyitható üvegfelületekkel kombinálhatjuk a nyílászárókat. Ezáltal megakadályozva hogy a nyílászáró nyitásakor a beépített teraszon elhelyezett bútorokba beleütközzünk, vagy pedig ne tudjuk miattuk kinyitni rendesen az ablakokat. A fix és a nyitható üvegfelületek vegyítésével akár a beépítés költsége is csökkenthető.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Beépített erkély és beépített terasz beépítése, kialakítása

A fix és a nyitható üvegfelületű nyílászárók mellett lehetőségünk van tolópaneles vagy emelőpaneles nyílászárók beépítésére is. Ezek működtetésekor nem ütközünk akadályokba, nem kell mindig átpakolni a helység bútorait, tehát nem veszítünk a hasznos területből, mikor szellőztetni szeretnénk.

A nyitható, buktatható valamint toló nyílászárók egymással szabadon variálhatóak. A terasz vagy erkély beépítése történhet fa, műanyag vagy alumínium nyílászárókkal egyaránt.

A beépített terasz, erkély árnyékolása

Ahhoz hogy a beépített helység az év teljes időszakában használható legyen, önmagukban a hőszigetelt nyílászárók nem minden esetben elegendőek. A tűző nap hatására az üvegfelületeken áthaladó napsugarak hővé alakulnak, és ennek az energiának csak elenyésző része távozik, ezáltal üvegházhatáshoz hasonló jelenség alakul ki. Ennek köszönhetően a hőmérséklet hamar kellemetlenné válhat. Ezt árnyékolókkal vagy különböző árnyékolástechnikai eszközök használatával könnyedén megelőzhetjük.

A beépített terasz az ablakokhoz hasonlóan ellátható redőnnyel, mely egyszerre több problémát is képes kezelni. Egyszerű, sokoldalú és megfizethető árnyékoló, melynek használatával könnyedén szabályozhatjuk a helységbe beáramló természetes fény mennyiségét. Leengedett állapotban pedig hő és hangszigetelő képességének köszönhetően jelentősen emeli a komfort érzetet az adott helységben, mely ez esetben a beépített terasz.

Beépített terasz alapanyaga

Alapanyaguk leggyakrabban műanyag vagy alumínium, a legtöbb változatuk pedig mobil rovarhalóval is ellátható mely pedig azért felelős hogy a helységben eltöltött időt ne az ott tartózkodó rovarok határozhassák meg. Az alumínium redőnyök elláthatóak a mozgatásukhoz szükséges emelő motorral is, mely segítségével akár gombnyomásra is működtethetőek. A még nagyobb kényelem eléréséhez távirányítóval is elláthatóak.

Az erkélyünk vagy teraszunk beépítésével akár jelentősen is megnövelhetjük életterünket, az eddig időjárástól függő értékes terület ezentúl egész évben használható lesz. Ezt a területet használhatjuk lakóterünk bővítésére, pihenő vagy étkező helység kialakítására, vendégek fogadására, növények vagy egyéb tárgyaink tárolására, az megvédve az időjárás viszontagságaitól. A lakóterület növelésével természetesen az ingatlan értéke is jelentősen megemelkedhet.

 

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Comments are closed.