Műanyag ablak

A műanyag ablak kiváló hőszigetelő képességgel, valamint alacsony árral rendelkezik, ennek köszönhetően egyre népszerűbbek az emberek körében. Régi, nehezen vagy rosszul záródó ablakaink modern, hőszigetelt műanyag ablakokra cserélésével nem csak rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, hanem jelentős mennyiségű energiát is megtakaríthatunk a nyílászáró cseréje által.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

A műanyag ablakok előnyei 

A műanyag ablakok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, melyek közül néhányat emelnénk ki.

 Kiváló hőszigetelés

A műanyag ablakok hőszigetelő képességének köszönhetően rengeteg energiát spórolhatunk meg, akár egész évben. Ezt a képességet a nyílászáró belsejében található légkamrák, a beépített hőszigetelt üvegezés, valamint a gumiszigetelés biztosítja.

műanyag ablak redőnnyel

műanyag ablak redőnnyel

Alacsony ár 

A műanyag ablak nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik, a többi alapanyagú nyílászáróhoz képest olcsóbb, ennek ellenére kiváló hőszigetelő.

Tartósság

A műanyag nyílászárók nagyon hosszú élettartammal rendelkeznek. Az ablak ellenálló képességére nincs hatással az időjárás, valamint a gyakran változó páratartalom sem.

Többféle nyitási mód

A modern nyílászárókhoz hasonlóan a műanyag ablakok számos nyitási móddal elláthatóak, ennek köszönhetően a használatuk praktikusabb a hagyományos nyitású ablakokénál. A legnépszerűbb ezek közül a bukó-nyíló funkció.

Modern, letisztult külső

A műanyag ablakok az esetek többségében fehér színben készülnek, de barna vagy máseltérő színben is elkészíthetőek. Az ablakok felületei a természetesebb hatás biztosításáért akár fa hatású fóliával is elláthatóak. Az épület számára modern külsőt biztosít, legyen az egy nagyvárosi lakás, vagy egy vidéki családi ház.

Könnyű tisztítás

A műanyag felület tisztán tartása gyerekjáték, némi tisztítószer és egy nedves rongy segítségével kivitelezhető.

Egyszerű karbantartás

A műanyag ablakok felülete nem igényel semmilyen felületkezelést vagy festést, emellett semmilyen szakértelmet sem. Az ablakok működtetéséhez szükséges pántok kenése egy-két csepp olaj segítségével megoldható, ezt 1-2 évente elvégezve más dolgunk.

 A műanyag ablak kialakítása és alapanyaga

A műanyag nyílászárók PVC-ből készülnek, mely stabil és ellenálló ablakok, bejárati ajtók gyártását teszik lehetővé. Az ablak alapanyaga ellenálló az erős napsütéssel, csapadékkal és a párával szemben.

Az alapanyag gyártásakor hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a PVC-ből készült ablak megőrzi a színét, nem fog besárgulni az állandó napfény hatására. A műanyag ablakok felülete könnyen tisztán tartható, ehhez csupán egy nedves törlőkendőre van szükségünk.

A műanyag ablakok alapanyagának és kialakításának köszönhetően nem kell aggódnunk az ablak időszakos újrafestése miatt sem.

A műanyag profil belsejében meghatározott számú speciális légkamra van kialakítva mely a szerkezet alacsony tömege mellett a hőszigetelő tulajdonságokért is felel. A műanyag ablak nyílóinak belsejében található merevítés a szerkezet tartósságát és stabilitását biztosítja.

Az ablak belsejében emellett egy hibás működést gátló vasalat is megtalálható, mely a különböző nyitásmódok és a résszellőzési funkciót is biztosítja a műanyag ablak számára.

 

A műanyag ablak hőszigetelése

A műanyag ablak kiváló hőszigetelő képességét több tulajdonságának köszönheti.

Légkamrák száma

A levegő nagyon jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, ezért a műanyag ablak profijának belsejében speciális légkamrák vannak kialakítva, melyek végigfutnak az ablakkeret és a tok teljes hosszában. Az ezekben található nyugalmi állapotban lévő levegő jelentősen hozzájárul a nyílászáró hőszigeteléséhez.

A légkamrák száma az ablak profiljának vastagságától függ, ha a profil vastagság 70 mm-es, akkor a belsejében 5-6 légkamra fut végig, míg egy 88 mm vastagságú ablak belsejében 7 vagy 8 légkamra található.

Hőszigetelt üvegezés

Mivel a műanyag ablak szinte teljes felületét üvegfelület alkotja, ezért a jó hőszigetelő képesség eléréséhez mindenképpen hőszigetelt üvegezés alkalmazása szükséges.

A hőszigetelt üvegezés két vagy három 4 mm vastagságú üveglapból áll, melyek távtartók segítségével vannak rögzítve egymáshoz. Az üveglapok közé szinte minden esetben argon gázt töltenek, mivel nagyon rossz hő leadó képességgel rendelkezik. Az ablak ennek köszönhetően sokkal tovább képes melegen tartani a helységet rossz időjárás esetén.

Dupla gumi szigetelés

Az ablakra szerelt gumiszigetelés nemcsak az ablak halk működtetéséért felel, hanem főként hőszigetelési szerepet lát el. Az ablak és annak tokja között a könnyű nyitás és zárás biztosításához egy minimális vastagságú rés található. A gumiszigetelés a bezárt ablaknál összenyomódik, ezzel teljesen kitöltve az ablak nyíló és tokja között található rést.

Comments are closed.