Ablakfelújítás, bontás nélküli ablakcsere vagy bontásos ablakcsere?

Mint minden használati tárgyunk, ami alól a nyílászárónk sem kivétel ablakfelújítás vagy ablakcserére szorul.  Hosszú évek óta használjuk már őket, sok régi nyílászáró már a beépítésekor sem volt éppen hibátlan. A huzatos, rosszul vagy nehezen záródó ablakaink használata sok bosszúsággal járhat, jelezvén hogy itt az ideje valamit kezdeni velük. Az adott nyílászáró állapotát figyelembe véve több lehetőségünk is lehet ennek a problémának a megoldására.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Ablakfelújítás

Ablakfelújítás

Ablakfelújítás

Lehetőségünk van a meglévő nyílászáró felújítására, ilyenkor a rossz állapotban lévő régi fa ablakaink leszerelésre kerülnek, majd pedig igazítást végeznek el rajtuk, felületkezelésük is megújul, ezzel megnövelve az élettartamukat.

A módszer hátránya hogy az ablak hőszigetelése nem emelkedik jelentősen. Bizonyos nyílászárók már olyan rossz állapotban lehetnek, hogy nem minden esetben éri meg ezt a viszonylag idő és pénzigényes folyamatot elvégezni.

Ablakfelújítás - Tokráépítéses ablakcsere

Ha nem szeretnénk, hogy az ablaknyílás körül falfelület a bontás során megsérüljön, akkor lehetőségünk van a meglévő tokszerkezetünk belsejébe beépíteni az új nyílászárót, ezt a megoldást tokráépítésnek nevezzük. A régi szárnyak és a pántok leszerelésével az új keret elhelyezésre kerül a régi tok belső részén. Csavarokkal rögzítésre kerül, majd pedig vízzáró szilikonnal akadályozzuk meg hogy, a víz, pára vagy huzat bejusson a két tok között.

Bontás nélküli ablakcsere videó


A módszer hátránya hogy a régihez képest valamelyest kevesebb üvegfelülettel rendelkezik majd az ablak. Valamint a régi tok és a falnyílás közt a szigetelési képesség nem javul, de az ablak így is mérföldekkel hatékonyabb lesz, mint előtte. Ez a módszer leggyakrabban a műemlékvédelem alatt álló épületek esetében alkalmazott.

Amennyiben a régi tok már annyira rossz állapotban van, hogy nem megoldható a fentiekben említett két módszer, akkor szükségszerű vált az ablak és a tokszerkezet teljes kibontása, cseréje. A módszer ugyan némi bontási törmelékkel jár, viszont a legtökéletesebb eredményt kínálja. Tökéletes hőszigetelése lévén kompromisszum mentes megoldásnak számít.

A régi nyílászáróhoz képest általában nagyobb üvegfelületet érhetünk el, nem utolsó sorban ez hőszigetelt üveget jelent, mellyel a régi elavult nyílászárók legnagyobb problémája is kiküszöbölésre kerül.

Comments are closed.