Fa beltéri ajtó csere

A beltéri ajtók az épület belső tereinek egymástól való elválasztása mellett lakberendezési célokat is szolgálnak. Mivel kevesebb műszaki igénynek kell megfelelniük, így kiválasztáskor nagyobb hangsúlyt fektethetünk az ajtó külsejére. A beltéri ajtó már-már egy bútorhoz hasonlítható, egy jól kiválasztott darab előnyös külsőt biztosít akár az egész szoba számára. A beltéri ajtók jelentős része fából készül, ám egyéb anyagból is választhatunk. A fa beltéri ajtó csere néhány óra alatt elvégezhető, melynek segítségével megszabadulhatunk a régi, elhasználódott nyílászárónktól.

Fa beltéri ajtó kiválasztása – Milyen esetekben indokolt?

Fa beltéri ajtó csere

Fa beltéri ajtó csere

Az otthonunkban található ajtók a többi használati tárgyunkhoz hasonlóan öregednek, állapotuk és külsejük megromlik, használatuk pedig nehézkessé válik. A beltéri ajtó cseréje sok esetben más okból is történhet.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Egy-egy felújítás, illetve szoba átrendezés során lehetőségünk van az ajtó nyitásirányát megváltoztatni, előnyösebb és helytakarékosabb elrendezést lehetővé téve. Az ajtó nyitásiránya, mérete mellett lehetőségünk van eltérő kivitelű beltéri ajtó beépítésére is, amennyiben a helység adottságai lehetővé teszik.
A hagyományosan nyitható ajtó mellett a csere során lehetőségünk van tolóajtók felszerelésére is, amelyek sokkal hely takarékosabbak.

Fa beltéri ajtó kivitele

Az beltéri ajtó cseréje során a legtöbb esetben a régivel megegyező méretű és kivitelű ajtó kerül beszerelésre. Amennyiben eddig jobbos ajtó volt beépítve, lehetőségünk van balos nyitásirányú beltéri ajtót beszerelni, megváltoztatva ezzel a helység elrendezését.
A nagyobb méretű falnyílások esetében általában kétszárnyas beltéri ajtó található, melynek helyére az esetek többségében lehetőségünk van szintén kétszárnyas, egyszárnyas, illetve tolóajtót is beépíteni.

Fa beltéri ajtó anyaga

A fa beltéri ajtók számos fafajtából előállíthatóak, a legelterjedtebb közülük a borovi fenyőből gyártott ajtók. A borovi fenyő a rájuk jellemző tulajdonságoknak köszönhetően kiválóan alkalmas kültéri és beltéri nyílászárók, valamint bútorok gyártására is. Beltéri ajtók esetében tartós, ellenálló, természetes, illetve szép nyílászárók gyártását teszi lehetővé.

A gyártásuk hossztoldott, illetve toldásnélküli, rétegragasztott borovi fenyőből történik. A rétegragasztásnak köszönhetően a szerkezet sokkal szilárdabb lesz, jelentősen csökkentve a vetemedés kockázatát.
A fa beltéri ajtók natúr és felületkezelt felülettel is kérhetőek, ám utóbbi kiválasztása a célszerűbb. A gyártás során felületkezelt ajtók minden része festve lesz, megóvva az ajtó teljes felületét a párától, gombáktól és a penésztől. A magas, gyakran változó páratartalmú helységek esetében, mint például a fürdőszoba vagy a konyha, mindenképpen felületkezelt bejárati ajtót kell választani.

A beltéri ajtó üvegezése

Az üvegfelülettel ellátott beltéri ajtók többféle üvegtípussal felszerelhetőek. Segítségükkel javíthatjuk a helység természetes megvilágítását, valamint tágíthatjuk a teret. A hagyományos, víztiszta üveg mellett különböző mintájú és színű savmart üveget is választhatunk, melyek átengedik a fényt, de megakadályozzák a szabad átlátást.

Fa beltéri ajtó csere – A beépítés lépései

A megrendelést megelőzően egy helyszíni felmérés történik. Ilyenkor egy szakember érkezik a helyszínre, aki rögzíti az ajtó és a falnyílás pontos méreteit, valamint az új ajtóval kapcsolatos igényeinket. A méretek rögzítése mellett hasznos tanácsokkal is ellát minket, melyek zökkenő mentesebbé tehetik az ajtó cseréjét.

A felvett méretek alapján megkezdődhet a fa beltéri ajtó legyártása, melybe beletartozik a kiválasztott színnel való ellátás, valamint a kiválasztott üveg beszerelése is. Az elkészült fa beltéri ajtó egy előre megbeszélt időpontban a helyszínre érkezik, ezt követően azonnal megkezdődhet a beépítési folyamat.

A fa beltéri ajtó csere a régi szerkezet kibontásával kezdődik. Leszerelésre kerülnek az ajtó lapjai, a hosszában félbevágott ajtókeret, valamint a küszöb pedig óvatosan feszegetve kerül ki a helyéről. A bontás során keletkezett törmelék és por eltakarítása után az új ajtó tokja kerül elhelyezésre. Egy alapos mérést követően az ajtótok csavarokkal lesz a helyére rögzítve.

Az ajtókeret és a falnyílás közt található hézag Pur habbal kerül feltöltésre, ügyelve a pontos mennyiség használatára. A Pur hab száradása alatt az ajtó tokja vízszintesen és függőlegesen is kitámasztásra kerül, megakadályozva az ajtókeret összenyomódását.

A száradást követően felszerelésre kerül az ajtó lapja, valamint a használathoz szükséges kilincs is. Néhány próbanyitás és egy finombeállítás elvégzésével biztosítható hogy az ajtó használata problémáktól mentes legyen.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Comments are closed.