Beltéri üveges ajtó

A beltéri ajtó legfontosabb feladata az otthonunk, irodánk belső tereinek elválasztása egymástól, emellett a zavartalan közlekedés biztosítása a helységek között. Mivel belső térben vannak elhelyezve, így sem védelmi, sem pedig hőszigetelési szerepet nem vállalnak otthonunkban. A beltéri ajtókkal szembeni legfontosabb tulajdonság az előnyös külső, valamint az egyszerű használat. Számos típus létezik belőlük, ám a leglátványosabb hatás a beltéri üveges ajtó segítségével érhető el.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Beltéri üveges ajtó

Beltéri üveges ajtó

Beltéri ajtó típusai

A beltéri ajtókat a használatuk, alapanyaguk, valamint a kialakításuk alapján is csoportosíthatjuk. Az egyszárnyas beltéri ajtók mellett lehetőségünk van kétszárnyas beltéri ajtók kiválasztására is, amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi ezt.

Beltéri ajtók üvegezése

A beltéri üveges ajtó a legtöbb helység esetében kiváló választás lehet, kivételt jelent a fürdőszoba, ahol nem minden esetben célszerű. A víztiszta üveg használata mellett lehetőségünk van különböző színes, illetve savmaratott üveggel ellátni a beltéri ajtót, mely különleges megjelenést biztosít a nyílászáró számára.

Beltéri üveges ajtó – üveg típusok

A beltéri üveges ajtó segítségével a szoba tágasabbá tehető, valamint növelhetjük a helység természetes megvilágítását is. A beltéri ajtók üvegezése 4mm vastag üveglapokból áll. A hagyományos, víztiszta üveg mellett különböző mintájú és színű savmaratott üveget is választhatunk.

Ezek az üvegfajták a fény egy részét átengedik, viszont nem engednek szabad átlátást a felületükön. Segítségükkel akár a hálószoba ajtaja is látványossá tehető, anélkül hogy kívülről belátnának.
A beltéri üveges ajtók kiválasztása során a legkedveltebb üvegtípusok közé tartoznak a csincsilla, fatörzs minták, a modernebb stílust kedvelőknek pedig a különböző színű matt üvegek.

Beltéri ajtók alapanyaga

A beltéri ajtók gyártásához többféle alapanyag használható. A fából készült beltéri ajtók a legelterjedtebbek, számos fafajtából legyárthatóak, a natúr felület mellett pedig sokféle színnel is elláthatóak.

A fa beltéri ajtó mellett egyre népszerűbbek a műanyag beltéri ajtók is. A PVC-ből készült nyílászárók kiváló hangszigetelést biztosíthatnak a helységek számára. A műanyag beltéri ajtók felülete kemény és ellenálló, tisztántartásuk egyszerű, valamint nem igényelnek festést sem. A laminált alapanyagnak köszönhetően a megszokott fehér szín mellett egyéb színes vagy fa hatású külső is elérhető.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Hagyományosan nyíló beltéri ajtó

A hagyományos beltéri ajtókat nem kell senkinek sem bemutatni, az otthonok, irodák túlnyomó részében ilyen nyílászárók találhatóak. Az egyszárnyú jobbos vagy balos kivitelű mellett kétszárnyú bejárati ajtók is léteznek.
A hagyományosan nyíló beltéri ajtók geréb vagy pallótokkal, illetve utólag szerelhető tokkal is készülhetnek. Az utólag szerelhető tokos beltéri ajtó beépítése általában a helység felújításának utolsó lépése is lehet.

Gyorsan és könnyen helyükre építhetőek, melynek során nem sérül meg az ajtó környékén található falrész, valamint a padló sem. Az utólag szerelhető tokos beltéri ajtó meglévő ajtók helyére, valamint újonnan kialakított falnyílásban is beépíthető.

Tolóajtó

A tolóajtók segítségével otthonunk belső terei még jobban kihasználhatóak, mivel sokkal kevesebb hely szükséges a használatukhoz, mint a hagyományosan nyíló társaik esetében. A tolóajtók egy és kétszárnyas, üvegezett vagy tömör kivitelben, illetve többféle alapanyagból is előállíthatóak.

A tolóajtók két fő csoportra oszthatóak:

  • melyek közül az egyik a fal előtt
  • másik pedig a fal belsejében fut végig

A fal előtt futó beltéri tolóajtó felszerelése a falnyílás egyik oldalán történik. Használat közben a falnyílás fölé szerelt karnison fut végig az ajtólap, melynek zavartalan kifutást kell biztosítani. A tolóajtó környéki bútorok mögött elegendő helyet biztosítva praktikus és helytakarékos használat érhető el velük.

A tolóajtók másik típusa a falban futó kivitelű, mely egy előre kialakított fészekben fut ki az ajtó nyitásakor. A használatuk a beépítést megelőzően gipszkartonos, illetve kőműves munkát igényel, ennek során alakítják ki a falban található fészket. A falban futó tolóajtó nyitott állapotban szinte teljesen eltűnik, a falnyílás mindkét oldala szabadon bútorozható.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Comments are closed.