Borovi fenyő beltéri ajtó

A beltéri ajtók otthonunk egyik legfontosabb eszközei, a feladatuk közé tartozik a terek egymástól elválasztása, valamint a helységek közti mozgás lehetővé tétele. Nem látnak el védelmi, illetve hőszigetelési feladatokat, ezért kiválasztáskor a műszaki paraméterek helyett az esztétikum alapján is dönthetünk. A borovi fenyő beltéri ajtó természetes és látványos külsejével, illetve tartósságával remek kiegészítője lehet otthonunknak.

Fa beltéri ajtók alapanyaga

A borovi fenyő az egyik legelterjedtebb faanyag a nyílászárók gyártásában. A borovi fenyő tartós, ellenálló fafajta, mely széleskörű használatot tesz lehetővé. A könnyű megmunkálásának, látványos felületének és időtállóságának köszönhetően több területen is alkalmazhatóak.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

A borovi fenyő vörösesbarna vagy sárga színű, kellemes látványú mintázatú, félkemény faanyag. A beltéri ajtók gyártása hibakiejtett hossztoldott, illetve toldás nélküli faanyagból történik. A rétegragasztott faanyagnak köszönhetően a szerkezet keményebb, ellenállóbb lesz az őt ért hatásokkal szemben, lecsökkentve a vetemedés kockázatát.

A borovi fenyő fa beltéri ajtó natúr kivitelben is alkalmas a mindennapi használatra, ám a szükséges felületkezelés elvégzésével sokkalt tartósabb szerkezetet kapunk. A változatos, környezetébe tökéletesen belesimuló nyílászáró színre festve vagy színes lazúrral is elérhető.

Borovi fenyő beltéri ajtó

Borovi fenyő beltéri ajtó

Fa beltéri ajtók típusai

A számunkra megfelelő típusú ajtó kiválasztása több szempont alapján is történhet. A beltéri ajtók cseréjének túlnyomó része során az eredetivel megegyező kialakítású ajtó kerül beszerelésre. A csere folyamán lehetőségünk van másféle nyílásirányú, vagy kialakítású ajtót is választani otthonunk részére.

Hagyományos nyitású fa beltéri ajtó

A hagyományos nyitású fa beltéri ajtó többféle kivitelben létezik, az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően pedig bármilyen méretű falnyíláshoz elkészíthető. A borovi fenyő beltéri ajtó gerébtokkal, pallótokkal, illetve utólag szerelhető tokkal is elkészíthető, így többféle falvastagság esetén is választhatunk a nekünk megfelelő típusból.

Az utólag szerelhető tokos beltéri ajtók egyik fontos előnye, hogy a beépítésük a helység felújításának a végén is elvégezhető, elkerülve az újonnan lerakott padló vagy frissen festett falak sérülését. Beépítése könnyen és gyorsan elvégezhető, emellett nem jár törmelékkel sem.

A hagyományos nyitású ajtók jó hangszigetelést biztosítanak a helység számára, ezért hálószobák, dolgozó szobák esetében nagyon előnyösek. Kiválasztásuk során lehetőségünk van a víztiszta, illetve többféle színű és mintájú savmaratott üveg használatára is.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Borovi fenyő beltéri ajtó – Fa beltéri tolóajtók

A tolóajtók modern és elegáns megoldást biztosíthatnak otthonunk belső tereinek elválasztásához. Régebben ritkaságnak számítottak, de ma már a megfizethető kategóriába sorolhatóak. Használatuk nagyon helytakarékos, ám némi előre tervezést igényelhet a kiválasztásuk.

A tolóajtók egy és kétszárnyas kivitelben is legyárthatóak, tömör illetve üvegezett kialakítással is, ezáltal a legtöbb helység számára kiváló megoldást nyújthatnak. A borovi fenyő beltéri toló ajtó elkészítése rétegragasztott, hossztoldott, illetve toldásmentes faanyagból is történhet, a felhasznált üvegezés során pedig számos üvegtípusból kivitelezhető.

A tolóajtók a beépítésük alapján két fő csoportra oszthatók. A fal előtt futó tolóajtó praktikus, helytakarékos, emellett látványos is, ám a helység bútorozásánál helyet kell hagyni a bútor és a fal közt az ajtólap szabad kifutásához.

A falban futó tolóajtók a falazat egyik oldalán sem foglalnak el helyet, nyitáskor egy előre kialakított helyben foglalnak helyet. Ennek köszönhetően mindkét helység szabadon bútorozható, valamint megnő a rendelkezésre álló hely is. A falban futó tolóajtók használata esetén a beszerelés előtt ki kell alakítani a fal belsejében az ajtó kifutásához szükséges helyet.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa beltéri ajtó csere

A beltéri ajtók az épület belső tereinek egymástól való elválasztása mellett lakberendezési célokat is szolgálnak. Mivel kevesebb műszaki igénynek kell megfelelniük, így kiválasztáskor nagyobb hangsúlyt fektethetünk az ajtó külsejére. A beltéri ajtó már-már egy bútorhoz hasonlítható, egy jól kiválasztott darab előnyös külsőt biztosít akár az egész szoba számára. A beltéri ajtók jelentős része fából készül, ám egyéb anyagból is választhatunk. A fa beltéri ajtó csere néhány óra alatt elvégezhető, melynek segítségével megszabadulhatunk a régi, elhasználódott nyílászárónktól.

Fa beltéri ajtó kiválasztása – Milyen esetekben indokolt?

Fa beltéri ajtó csere

Fa beltéri ajtó csere

Az otthonunkban található ajtók a többi használati tárgyunkhoz hasonlóan öregednek, állapotuk és külsejük megromlik, használatuk pedig nehézkessé válik. A beltéri ajtó cseréje sok esetben más okból is történhet.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Egy-egy felújítás, illetve szoba átrendezés során lehetőségünk van az ajtó nyitásirányát megváltoztatni, előnyösebb és helytakarékosabb elrendezést lehetővé téve. Az ajtó nyitásiránya, mérete mellett lehetőségünk van eltérő kivitelű beltéri ajtó beépítésére is, amennyiben a helység adottságai lehetővé teszik.
A hagyományosan nyitható ajtó mellett a csere során lehetőségünk van tolóajtók felszerelésére is, amelyek sokkal hely takarékosabbak.

Fa beltéri ajtó kivitele

Az beltéri ajtó cseréje során a legtöbb esetben a régivel megegyező méretű és kivitelű ajtó kerül beszerelésre. Amennyiben eddig jobbos ajtó volt beépítve, lehetőségünk van balos nyitásirányú beltéri ajtót beszerelni, megváltoztatva ezzel a helység elrendezését.
A nagyobb méretű falnyílások esetében általában kétszárnyas beltéri ajtó található, melynek helyére az esetek többségében lehetőségünk van szintén kétszárnyas, egyszárnyas, illetve tolóajtót is beépíteni.

Fa beltéri ajtó anyaga

A fa beltéri ajtók számos fafajtából előállíthatóak, a legelterjedtebb közülük a borovi fenyőből gyártott ajtók. A borovi fenyő a rájuk jellemző tulajdonságoknak köszönhetően kiválóan alkalmas kültéri és beltéri nyílászárók, valamint bútorok gyártására is. Beltéri ajtók esetében tartós, ellenálló, természetes, illetve szép nyílászárók gyártását teszi lehetővé.

A gyártásuk hossztoldott, illetve toldásnélküli, rétegragasztott borovi fenyőből történik. A rétegragasztásnak köszönhetően a szerkezet sokkal szilárdabb lesz, jelentősen csökkentve a vetemedés kockázatát.
A fa beltéri ajtók natúr és felületkezelt felülettel is kérhetőek, ám utóbbi kiválasztása a célszerűbb. A gyártás során felületkezelt ajtók minden része festve lesz, megóvva az ajtó teljes felületét a párától, gombáktól és a penésztől. A magas, gyakran változó páratartalmú helységek esetében, mint például a fürdőszoba vagy a konyha, mindenképpen felületkezelt bejárati ajtót kell választani.

A beltéri ajtó üvegezése

Az üvegfelülettel ellátott beltéri ajtók többféle üvegtípussal felszerelhetőek. Segítségükkel javíthatjuk a helység természetes megvilágítását, valamint tágíthatjuk a teret. A hagyományos, víztiszta üveg mellett különböző mintájú és színű savmart üveget is választhatunk, melyek átengedik a fényt, de megakadályozzák a szabad átlátást.

Fa beltéri ajtó csere – A beépítés lépései

A megrendelést megelőzően egy helyszíni felmérés történik. Ilyenkor egy szakember érkezik a helyszínre, aki rögzíti az ajtó és a falnyílás pontos méreteit, valamint az új ajtóval kapcsolatos igényeinket. A méretek rögzítése mellett hasznos tanácsokkal is ellát minket, melyek zökkenő mentesebbé tehetik az ajtó cseréjét.

A felvett méretek alapján megkezdődhet a fa beltéri ajtó legyártása, melybe beletartozik a kiválasztott színnel való ellátás, valamint a kiválasztott üveg beszerelése is. Az elkészült fa beltéri ajtó egy előre megbeszélt időpontban a helyszínre érkezik, ezt követően azonnal megkezdődhet a beépítési folyamat.

A fa beltéri ajtó csere a régi szerkezet kibontásával kezdődik. Leszerelésre kerülnek az ajtó lapjai, a hosszában félbevágott ajtókeret, valamint a küszöb pedig óvatosan feszegetve kerül ki a helyéről. A bontás során keletkezett törmelék és por eltakarítása után az új ajtó tokja kerül elhelyezésre. Egy alapos mérést követően az ajtótok csavarokkal lesz a helyére rögzítve.

Az ajtókeret és a falnyílás közt található hézag Pur habbal kerül feltöltésre, ügyelve a pontos mennyiség használatára. A Pur hab száradása alatt az ajtó tokja vízszintesen és függőlegesen is kitámasztásra kerül, megakadályozva az ajtókeret összenyomódását.

A száradást követően felszerelésre kerül az ajtó lapja, valamint a használathoz szükséges kilincs is. Néhány próbanyitás és egy finombeállítás elvégzésével biztosítható hogy az ajtó használata problémáktól mentes legyen.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Beltéri üveges ajtó

A beltéri ajtó legfontosabb feladata az otthonunk, irodánk belső tereinek elválasztása egymástól, emellett a zavartalan közlekedés biztosítása a helységek között. Mivel belső térben vannak elhelyezve, így sem védelmi, sem pedig hőszigetelési szerepet nem vállalnak otthonunkban. A beltéri ajtókkal szembeni legfontosabb tulajdonság az előnyös külső, valamint az egyszerű használat. Számos típus létezik belőlük, ám a leglátványosabb hatás a beltéri üveges ajtó segítségével érhető el.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Beltéri üveges ajtó

Beltéri üveges ajtó

Beltéri ajtó típusai

A beltéri ajtókat a használatuk, alapanyaguk, valamint a kialakításuk alapján is csoportosíthatjuk. Az egyszárnyas beltéri ajtók mellett lehetőségünk van kétszárnyas beltéri ajtók kiválasztására is, amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi ezt.

Beltéri ajtók üvegezése

A beltéri üveges ajtó a legtöbb helység esetében kiváló választás lehet, kivételt jelent a fürdőszoba, ahol nem minden esetben célszerű. A víztiszta üveg használata mellett lehetőségünk van különböző színes, illetve savmaratott üveggel ellátni a beltéri ajtót, mely különleges megjelenést biztosít a nyílászáró számára.

Beltéri üveges ajtó – üveg típusok

A beltéri üveges ajtó segítségével a szoba tágasabbá tehető, valamint növelhetjük a helység természetes megvilágítását is. A beltéri ajtók üvegezése 4mm vastag üveglapokból áll. A hagyományos, víztiszta üveg mellett különböző mintájú és színű savmaratott üveget is választhatunk.

Ezek az üvegfajták a fény egy részét átengedik, viszont nem engednek szabad átlátást a felületükön. Segítségükkel akár a hálószoba ajtaja is látványossá tehető, anélkül hogy kívülről belátnának.
A beltéri üveges ajtók kiválasztása során a legkedveltebb üvegtípusok közé tartoznak a csincsilla, fatörzs minták, a modernebb stílust kedvelőknek pedig a különböző színű matt üvegek.

Beltéri ajtók alapanyaga

A beltéri ajtók gyártásához többféle alapanyag használható. A fából készült beltéri ajtók a legelterjedtebbek, számos fafajtából legyárthatóak, a natúr felület mellett pedig sokféle színnel is elláthatóak.

A fa beltéri ajtó mellett egyre népszerűbbek a műanyag beltéri ajtók is. A PVC-ből készült nyílászárók kiváló hangszigetelést biztosíthatnak a helységek számára. A műanyag beltéri ajtók felülete kemény és ellenálló, tisztántartásuk egyszerű, valamint nem igényelnek festést sem. A laminált alapanyagnak köszönhetően a megszokott fehér szín mellett egyéb színes vagy fa hatású külső is elérhető.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Hagyományosan nyíló beltéri ajtó

A hagyományos beltéri ajtókat nem kell senkinek sem bemutatni, az otthonok, irodák túlnyomó részében ilyen nyílászárók találhatóak. Az egyszárnyú jobbos vagy balos kivitelű mellett kétszárnyú bejárati ajtók is léteznek.
A hagyományosan nyíló beltéri ajtók geréb vagy pallótokkal, illetve utólag szerelhető tokkal is készülhetnek. Az utólag szerelhető tokos beltéri ajtó beépítése általában a helység felújításának utolsó lépése is lehet.

Gyorsan és könnyen helyükre építhetőek, melynek során nem sérül meg az ajtó környékén található falrész, valamint a padló sem. Az utólag szerelhető tokos beltéri ajtó meglévő ajtók helyére, valamint újonnan kialakított falnyílásban is beépíthető.

Tolóajtó

A tolóajtók segítségével otthonunk belső terei még jobban kihasználhatóak, mivel sokkal kevesebb hely szükséges a használatukhoz, mint a hagyományosan nyíló társaik esetében. A tolóajtók egy és kétszárnyas, üvegezett vagy tömör kivitelben, illetve többféle alapanyagból is előállíthatóak.

A tolóajtók két fő csoportra oszthatóak:

  • melyek közül az egyik a fal előtt
  • másik pedig a fal belsejében fut végig

A fal előtt futó beltéri tolóajtó felszerelése a falnyílás egyik oldalán történik. Használat közben a falnyílás fölé szerelt karnison fut végig az ajtólap, melynek zavartalan kifutást kell biztosítani. A tolóajtó környéki bútorok mögött elegendő helyet biztosítva praktikus és helytakarékos használat érhető el velük.

A tolóajtók másik típusa a falban futó kivitelű, mely egy előre kialakított fészekben fut ki az ajtó nyitásakor. A használatuk a beépítést megelőzően gipszkartonos, illetve kőműves munkát igényel, ennek során alakítják ki a falban található fészket. A falban futó tolóajtó nyitott állapotban szinte teljesen eltűnik, a falnyílás mindkét oldala szabadon bútorozható.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!