Milyen egy jó fa ajtó

A bejárati ajtó otthonunk védelmének egyik legfontosabb eszköze, emellett pedig a leglátványosabb nyílászárója is. Valahányszor hazaérkezünk, vagy vendég érkezik hozzánk, mindig szem előtt lesz. A fa bejárati ajtók egyedi és szép külsővel rendelkeznek, a különböző formák, stílusok és osztások, valamint a természetes felület nagyon feldobhatja otthonunkat. A szépség és a biztonság mellett természetesen a tartósság és a megbízhatóság is nagyon fontos, ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani az ajtó kiválasztására.

Biztonság

A bejárati ajtó védelme az szerkezet masszív felépítésében rejlik. Ennek köszönhetően képes hatékonyan megvédeni otthonunkat, családunkat, valamint értékeinket. Annak ellenére, hogy feltörhetetlen ajtó nem létezik, egy jól megépített és szakszerűen beszerelt fa bejárati ajtó nagyon megnehezítheti a betörők dolgát. A biztonság másik nagyon fontos elemei az ajtóhoz tartozó zárak. Az egy vagy több korszerű zárszerkezet még tovább emeli otthonunk biztonságérzetét.

Tartósság

A tartósság szintén kiemelten fontos tényező az ajtó kiválasztása során. Mivel a bejárati ajtó otthonunk és a külvilág közti átjárót képez, így folyamatosan intenzív használatnak van kitéve. Akárhányszor elmegyünk otthonról, beengedünk valakit, vagy csak kilépünk az udvarra, mindig a bejárati ajtót használjuk. A családtagok számának növelésével ez az igénybevétel természetesen arányosan nő.

Annak érdekében, hogy a bejárati ajtónk elviseljen ilyen szintű használatot, kiemelten fontos hogy jó minőségű alapanyagokból készüljön. Amennyiben a felhasznált alapanyag nem megfelelő, hamar elvetemedhet a nyílászáró, lerontva a szigetelést, valamint megnehezítve a használatát. A szakszerű beszerelés egyik biztosítéka, ha szakember végzi a művelet. A beépítés talán nem tűnik nagy kihívásnak, ám sok apró buktatója lehet, amelyek csak később jönnek majd elő.

Hőszigetelés és hangszigetelés

Az ajtó szigetelése az egyik legfőbb és leggyakoribb oka a nyílászárók cseréjének. A régi ajtónk valamikor régen talán jól zárt, ám azóta lehet, hogy elvetemedett. A deformálódás által kialakult apró hézagokon keresztül a levegő szabadon jár át, folyamatosan hűtve a házat és huzatot okozva.

A vastagabb és jobb minőségű faanyag jobb hőszigetelést biztosít az épület számára. A faanyag természetéből adódóan nagyon jó hőszigetelő, ám hatékonysághoz egyéb dolgokra is szükség van. Az ajtó kerete és a nyílója közt egy nagyon vékony hézag található. Ezekre a pontokra a gyártás során dupla tömítő csíkot szerelnek fel. Ezek az ajtó zárásakor összenyomódnak, teljesen kitöltve a rendelkezésükre álló helyet, valamint útját állják a levegő áramlásának.

A bejárati ajtó, főként a családi házaknál beépítettek gyakran üvegezéssel is el vannak látva. Ez az üvegfelület több fontos feladatot is ellát, elsősorban a természetes fény biztosítása miatt használják őket. Természetesen az ajtó külsejét is jótékonyan befolyásolja, ennek érdekében számos üvegtípus közül választhatjuk ki a számunkra szimpatikus típust. A gyártás során minden esetben hőszigetelt üvegezés kerül beszerelésre, így a nyílászáró szigetelése sem csökken.

Előnyös külső

Ezt természetesen magától adódik. Habár a biztonságot és a tartósságot nem befolyásolja, természetesen mindenki egy szép ajtót szeretne otthonába. A bejárati ajtók a fa természetes szépségüket festve, valamint lazúrral kezelve is visszaadják. A színek kiválasztása mellett többféle színű vagy felületű üvegek, különböző osztók használatával egyedi, szép és látványos hatást érhetünk el.

Szakszerű gyártás és beszerelés

A szakszerű gyártás a jó minőségű ajtók gyártásának egyik feltétele. A tökéletes gyártás pontos méreteket is igényel, ennek rögzítését a helyszíni felmérés alkalmával végezzük el. A felvett adatok alapján garantálható, hogy a nyílászáró tökéletes méretben és kialakításban kerül legyártásra, így a beépítés során sem lesznek majd kellemetlen meglepetések.

A jó minőségű alapanyagból készült fa bejárati ajtók elemeit a végső összeszerelés előtt festik le a kiválasztott színre. Ez azért fontos, mert az összeszerelés után az ajtó bizonyos része nehezen, vagy pedig egyáltalán nem hozzáférhetőek. A legyártott fa bejárati ajtó kiszállítását követően azonnal meg is kezdhető a szakszerű beépítésük, melyet természetesen szakemberek végeznek majd.

Comments are closed.