Faajtó

A faajtó már nagyon hosszú ideje képezi szerves részét otthonunknak, mára már el sem tudnánk képzelni életünket nélkülük. Habár feladatuk azóta is változatlan, a régi idők ajtaját már össze sem tudjuk hasonlítani a mai modern gyártású bejárati és beltéri ajtókkal.

Faajtó hőszigetelése

Ezek az ajtók a modern gyártástechnológiáknak köszönhetően már komoly hő is hangszigeteléssel rendelkeznek, melynek segítségével egy fárasztó nap után kizárhatjuk a külvilág számunkra zavaró hangjait, valamint energiatakarékos fűtést tesznek lehetővé.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Faajtó fajtái

Egy háztartáson belül két féle ajtó típust különböztetünk meg, ezek közül az egyik a bejárati ajtó, amely otthonunk biztonságáért felelős, a másik pedig a beltéri ajtók csoportja, melynek feladata az otthonunkban található különböző helységek közti zavartalan közlekedésének a biztosítása.

Faajtó - beltéri faajtó

Habár mindkét ajtótípus nagyon hasonló feladatot lát el, ennek ellenére mégis más-más szempontnak kell megfelelniük, a bejárati ajtóknak a biztonság eléréséhez stabil, masszív szerkezettel kell rendelkeznie, a beltéri ajtók legfőbb tulajdonsága esztétikai jellegű.

Faajtó beépítése

A zavartalan és hosszú távú használat biztosításához kiemelten fontos hogy jó minőségű ajtókat válasszunk otthonunkba. A jó minőség még önmagában nem elegendő, az otthonunkban található ajtók beépítését mindenképpen bízzuk szakembere. A nem megfelelő módon beépített ajtó még a legjobb minőségű anyagok felhasználásával is hamar a szerkezet meghibásodáshoz vezethet.

A nehéz használatnak köszönhetően rengeteg bosszússággal fog járni az ajtók használata, szorulhat, beragadhatnak, nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk a kulcsot elfordítani. Ezek a kellemetlenségek viszont könnyedén megelőzhetőek, ha a bejárati vagy beltéri ajtónk beépítéséhez szakember segítségét vesszük igénybe.

Faajtó faanyag fajtái

A fából készült ajtók többféle fa fajtából elkészíthetőek, ezek közül az egyik leggyakoribb választás a borovi fenyő. A borovi fenyő szép, tartós és ellenálló, kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas természetes építő anyag. A fa nyílászárókra régebben jellemző vetemedés a rétegragasztásos technológiának köszönhetően ma már nem jelent problémát. A faanyag ilyen három ellentétes szálirányú összeragasztásával éri el a megfelelő anyagvastagságot, ezzel jelentősen megnövelve a szerkezeti szilárdságát.

Faajtó felületkezelése

A faajtók felszíne a felületkezelésüknek köszönhetően ellenállóvá válik az erős napsütéssel és a párával szemben, valamint a felületét károsító penész és rovarok ellen is hatásos védelmet nyújt. A borovi fenyő természetes színe sárgás vagy barnás árnyalatú, de sokféle színnel ellátható.

A felületkezelésnek köszönhetően a fa ajtók hosszú ideig ellenállnak majd az időjárásnak és a használatnak. A felülkezelést 7-8 évente megújítva hosszú évtizedekig megőrzik minőségüket a fából készült bejárati illetve beltéri ajtók.

Comments are closed.