Fa bejárati ajtó oldal és felülvilágítóval

A bejárati ajtók számos kivitelben, méretben léteznek, ma már pedig többféle alapanyag is rendelkezésünkre áll a gyártásukhoz. Az elavult vagy rossz állapotban lévő bejárati ajtók nem nyújtanak elegendő védelmet otthonunk és családunk számára, emellett pedig rosszul is szigetelnek. Ezeknek a régi bejárati ajtóknak cseréjével nem csak energiát spórolhatunk, de nagyobb biztonságra is szert tehetünk. A fa bejárati ajtók töretlen népszerűségnek örvendenek, elsősorban természetes és egyedi külsejüknek köszönhetően. A fa bejárati ajtó oldal és felülvilágítóval is ellátható, amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa bejárati ajtó oldal és felülvilágítóval

Fa bejárati ajtó oldal és felülvilágítóval

Fa bejárati ajtó gyártása

A modern igényeknek megfelelő fa bejárati ajtók gyártásához rétegragasztott faanyagot használnak. A számos fafajta közül a borovi fenyő a legnagyobb számban használt alapanyag. A borovi fenyő, mint alapanyag kellemes látványt nyújtó az ajtó részére, emellett tartós, hosszantartó használatot is lehetővé tesz.

A gyártás során a fa bejárati ajtó felületkezelésen esik át, mely hosszú éveken át képes megőrizni az ajtó felületét, emellett előnyös külsőt is biztosít számára. Ezt a felületkezelést 7-8 évente megújítva akár évtizedeken át megőrizhetjük az ajtó szépségét. A festésnek köszönhetően az ajtó felülete ellenállóvá válik az ajtót megrongáló rovarokkal, penésszel, valamint a rájuk hulló csapadékokkal szemben.

A rétegragasztott faanyagnak köszönhetően a régebbi típusokkal szemben sokkal jobban ellenáll a vetemedésnek, ami egy idő után megnehezítené az ajtó használatát, valamint lerontaná a szigetelését is. A tartós használatot a jó minőségű faanyag mellett a modern vasalat, valamint fejlett zárszerkezetek teszik lehetővé.

Fa bejárati ajtó hőszigetelése

A fa bejárati ajtó fő feladata otthonunk védelme, ám más fontos szerepet is ellát emellett. A bejárati ajtó családi házak, valamint sok egyéb esetben is közvetlen ki vannak téve az időjárásnak. Emiatt nagyon fontos, hogy az ajtó hőszigetelése megfelelő legyen, máskülönben rengeteg energiát veszíthetünk, elsősorban a téli időszakban történő fűtés során.

A megfelelő hőszigetelést a fa bejárati ajtók esetében elsősorban maga a fa biztosítja, üvegezett ajtók esetében pedig az ablakoknál is használt 2 vagy 3 rétegű hőszigetelt üveg segíti elő. A hőszigetelt üvegezés gyártása során az üveglapokat távtartókkal rögzítik egymástól megadott távolságra. A köztük kialakított légrést rossz hővezetésű védőgázzal töltik fel. Ennek köszönhetően a hagyományos üvegezéshez képest minimálisra csökkenthető az üvegfelületen keresztül elvesztett hőenergia.

Kilincsek a bejárati ajtókon

Többnyire kilincsműködtetésű zárakat építünk be az ajtókba, itt csak a kilincs felhúzása után tudjuk a kulcsot elfordítani a záráshoz. A kilincsek rézszínűek, króm színűek vagy fehér színűek általában. Beltéri ajtók esetén is ezek a színvariációk léteznek.

Az ajtó tökéletes zárásához elengedhetetlen a gumitömítések használata a keret és a nyíló között. Az ajtó zárásakor ez a gumitömítés összenyomódik, útját állva a levegő szabad áramlásának. Megelőzve ezzel a huzat kialakulását az ajtó résein keresztül.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa bejárati ajtó oldal és felülvilágítóval előnyei

Kétszárnyú ajtó

Kétszárnyú ajtó

A fa bejárati ajtó méretét elsősorban az előre kialakított falnyílás határozza meg. A falnyílás méretei bizonyos esetekben lehetővé teszik a kétszárnyas, vagy pedig felül és oldalvilágítós bejárati ajtó beszerelését. Az oldalvilágító üvegezéshez a megfelelő szigetelés érdekében hőszigetelt üvegezés kerül felhasználásra.

Felülvilágítós bejárati ajtók

A felülvilágítós bejárati ajtók esetében az ajtó nyílója fölött egy fix, vagy pedig távnyitó segítségével használható, általában kisméretű nyílászáró kerül beépítésre. Segítségükkel megnövelhetjük a helységbe érkező természetes fény mennyiségét.

Mivel az ajtó felett kerül elhelyezésre, így nem kell tartanunk a kíváncsi tekintetektől, emiatt akár víztiszta üvegből is kialakíthatóak. A természetes fény mennyiségének növelése helyett inkább a látványvilágot tartjuk szem előtt, akkor többféle típusú és mintájú savmart üveg közül választhatjuk ki a nekünk megfelelőt.

Oldalvilágítós bejárati ajtók

Szélesebb falnyílások esetén lehetőségünk van kétszárnyú bejárati ajtók kiválasztására is, szimmetrikus vagy aszimmetrikus kivitelben egyaránt. Amennyiben ragaszkodunk az egyszárnyas kialakítású bejárati ajtókhoz, lehetőségünk van oldalvilágítóval ellátni a nyílászárót. A bejárati ajtó ez esetben bal, jobb, vagy akár mindkét oldalán kiegészíthető egy oldalvilágítóval. Használatukkal nemcsak a helység természetes megvilágításán javíthatunk, hanem az üveg típusától függően akár át is láthatunk rajtuk az ajtó nyitása előtt.

Comments are closed.