Dupla ajtós bejárati ajtó felépítése és jellemzői

A dupla ajtós bejárati ajtó legnagyobb számban a régi parasztházaknál kerül felhasználására. Külsejük kiválóan illetve korhűen illeszkedik ezekhez az épülethez, ám természetesen egyéb épületek esetében is használhatóak. A dupla ajtó, parasztajtó nevéből adódóan két egymás mögött felszerelt nyílóból áll. Ezek a nyílászárók az épület védelmét, valamint hőszigetelését biztosították. Mára már nagyrészük nagyon rossz állapotban van, cseréjük sok esetben elkerülhetetlen.

Dupla ajtós bejárati ajtó felépítése és jellemzői

A dupla ajtós bejárati ajtó a napjainkban használt modern bejárati ajtókkal ellentétben két ajtószárnnyal kerül felszerelésre. Léteznek egy és kétszárnyas kialakítású változatok is. Ezek 2 pár, vagyis 4 darab ajtószárnnyal vannak ellátva. A kívül található nyílószárnyak a legtöbbször tömör kialakításúak, nem tartalmaznak beépített üvegezést, nyitásuk pedig a tornác irányába történik.

Igény szerint természetesen a kívül és belül található szárnyak is elláthatóak üvegfelülettel. Amelyek nem csak látványosabbá teszik az ajtót, valamint jobb kilátást, és több természetes fényt biztosítanak az előszoba számára. A belül található nyílók az épület belső tere felé nyithatóak, szinte minden esetben üvegezettek.

A kétszárnyas kialakítású duplaajtós bejárati ajtó a nagyobb, szélesebb falnyílások esetén kerül felhasználásra. Ezek szimmetrikus, két egyforma méretű, ellentétes irányba nyíló szárnnyal is kialakíthatóak. Az aszimmetrikus kivitelű kétszárnyas dupla ajtó esetében egy normális méretű elsődleges ajtószárnnyal, valamint egy keskenyebb, kiegészítő nyílóval kerül felszerelésre a nyílászáró.

Dupla ajtós bejárati ajtó cseréjének okai

A dupla ajtós bejárati ajtó cseréje az esetek többségében a nyílászáró rossz állapota miatt szükséges. A vályogház, parasztház bejárati ajtaja nagyon régóta van használatban, melyek használata egyre nehezebb. Valamint nem is túl korszerűek. A kialakult vetemedésnek, valamint a rossz állapotnak köszönhetően az ajtó mellett található apró hézagokon keresztül nagy mennyiségű hőenergiát veszíthet el az épület.

A modern technikával készült dupla ajtós bejárati ajtó megőrzi a régi klasszikus stílusjegyeket. De ennek ellenére a korszerű, jó szigetelésű nyílászáró kerül majd beépítésre. Az ajtó cseréjének köszönhetően az épület külső jegyein nem történik változás. Ám egy mai igényeknek teljes mértékben megfelelő, korszerű bejárati ajtó kerül beépítésre, Ezek a nyílászárók biztonságosabbak, megbízhatóbbak, valamint sokkal jobban szigetelnek régi társaiknál, így az épület komfortja jelentősen megemelhető.

A rétegragasztott, hossztoldással előállított borovi fenyő lecekből gyártott parasztajtók hosszú időn keresztül ellenállnak a rendszeres használatnak, valamint az időjárás káros hatásainak. Az ajtó a modern felületkezelési eljárásoknak és festékeknek köszönhetően tartósan megőrzi majd állapotát és szép felületét.

A gyártás során felhasznált anyagok megvédik az ajtó felületét az erős UV sugárzástól, a rájuk hulló csapadéktól, pára káros hatásaitól, melyek a szerkezet vetemedését okoznák. A felületkezelést 7-8 évente érdemes megújítani, így akár évtizedeken keresztül megőrizhetjük az ajtónk szépségét.

Comments are closed.