Bontás nélküli ajtócsere

Bontás nélküli ajtócsere – Mit is jelent és milyen esetben lehetséges?

A nyílászárók cseréjével otthonunk nemcsak biztonságosabb lesz, hanem modern ablakok és bejárati ajtók hőszigetelő képességének köszönhetően energiatakarékosabb is. A bejárati ajtó cseréje az épület típusától függően bizonyos mennyiségű kosszal és törmelékkel járhat. A bontás során óhatatlanul megsérül a fal, ez egy frissen festett, tapétázott vagy csempézett helységek esetében ez rengeteg kellemetlenséggel járhat. A bontás nélküli ajtócsere megoldást nyújthat a falak sérülésének megakadályozásában.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

A bontás nélküli ajtócsere során a régi nyílászáró tokja nem kerül kibontásra a falnyílásból. Az új bejárati ajtó a tokjával együtt a régi tokszerkezetbe kerül beszerelésre. A bontás nélküli ajtó egyik alapfeltétele, hogy a régi tok állapota megfelelő legyen. Ha a régi tok már korhadt, vagy állapota nem megfelelő, akkor a tokráépítés nem lehetséges.

bontás nélküli ajtócsere

bontás nélküli ajtócsere

Bontás nélküli ajtócsere – Bejárati ajtó feladata

A bejárati ajtó otthonunk biztonságának egyik alappillére. A bejárati ajtó, hasonlóan a többi használati tárgyunkhoz, idővel eléri azt az állapotot, amikor cserére van szükség. A bejárati ajtó hosszú éveken keresztül intenzív igénybevételnek van kitéve. Ez idő alatt számtalanszor használjuk őket, becsapja a huzat. A folyamatos használat mellett ajtó folyamatosan ki van téve az időjárásnak is, ami idővel tönkre teheti az ajtót.

Az időjárás és a folyamatos használata következményeként a régi bejárati ajtók használata folyamatos nehézségeket okozhat. Az ajtó vetemedése nemcsak az ajtó használatát nehezíti meg. ilyenkor a tok és az ajtó közötti hézagokon a levegő szabadon áramlik keresztül, ez pedig az épület kihűlését okozhatja.

A bontás nélküli ajtócserének köszönhetően a falak sérülése nélkül cserélhetjük le bejárati ajtónkat. A régi, nehézkesen használható bejárati ajtónk helyett egy könnyen használható, hőszigetelt nyílászáró látja el otthonunk védelmét.

Bontás nélküli ajtócsere – Bejárati ajtó alapanyaga

A bejárati ajtó többféle alapanyagból készülhet, a fa nyílászárók mellett nagyon népszerűek a műanyag és különböző fémből készült példányok.

Műanyag bejárati ajtók

A műanyag bejárati ajtó hőszigetelése nagyon jó, áruk pedig igazán kedvező. A műanyag nyílászárók PVC-ből készülnek, ami egy kemény, tartós anyag. Felületük nem igényel festést vagy egyéb felületkezelést, tisztán tartásuk könnyen megoldható.

A műanyag nyílászárók alapanyaguknak köszönhetően hosszú ideig képes ellenállni az időjárás hatásainak. A műanyag profilok belsejében található légkamrák hőszigetelési feladatot látnak el, melyet dupla gumiszigetelés és hőszigetelt üvegezés egészít ki. A műanyag bejárati ajtó beépítése történhet új falnyílásba és régi tokba is.

Fa bejárati ajtók

A fa az egyik legrégibb építőanyagunk, népszerűségük hosszú idő óta töretlen. A fa bejárati ajtók és a fa ablakok gyártására többféle fafajta is alkalmas. A borovi fenyő az egyik leggyakoribb faanyag, mely egyaránt alkalmas kültéri és beltéri felhasználásra.

A borovi fenyő egy tartós és könnyen megmunkálható fa, emellett látványos mintázattal is rendelkezik. A borovi fenyőből gyártott nyílászárók réteg ragasztott anyagbók készülnek, melynek köszönhetően a vetemedés esélye jelentősen alacsony.

Ha a bontás nélküli ajtócseréhez fa nyílászárót választunk, akkor lehetőségünk van akár a régi ajtóhoz illeszkedő színű bejárati ajtót gyártatni. Ha a régi tok és az új ajtó színe megegyezik, akkor sokkal látványosabb eredmény érhető el.

Bontás nélküli ajtócsere – az ajtócsere folyamata

A bontás nélküli ajtócsere első lépéseként egy szakember érkezik a helyszínre. A helyszíni felmérés során rögzíti a nyílászáró méreteit, valamint ellenőrzi, hogy a meglévő ajtó tokja megfelelő-e a bontás nélküli ajtócsere elvégzéséhez.

Ha a tokszerkezet megfelelő állapotban van, akkor a felvett méretek alapján megkezdődhet az ajtó méretre gyártása. Mivel az új bejárati ajtó a régi tok mögé kerül beépítésre, így az ajtó mérete némileg csökkenni fog. Az ajtó legyártását követően egy megbeszélt időpontban kiszállításra kerül az új bejárati ajtó, ezt követően azonnal meg is kezdődhet a beépítés.

Az ajtó beépítés a régi ajtó nyílójának eltávolításával kezdődik, majd pedig levágásra kerülnek az ajtó pántjai, továbbá eltávolításra kerül a küszöb is

Az új tokot előfúrjuk a rögzítési pontokon, majd ideiglenesen elhelyezzük a régi tokszerkezet mögött. Alapos ellenőrzést követően csavarokkal véglegesen rögzíthetjük.

 

Comments are closed.