Milyen ablakot vegyek?

Milyen ablakot vegyek? Ez a kérdés nagyon gyakran hangzik el a régi ablakaink cseréje előtt. Az ablakok cseréje többféle indokkal is történhet, melyek közül a leggyakoribb ok a modernizálás. Ennek során a korszerűtlen, rosszul záródó ablakaink helyére modern, mai igények szerint kialakított nyílászáró kerül beépítésre. A választás során többféle lehetőségünk is van, a nagy hagyományokkal rendelkező fa ablakok mellett műanyag vagy alumínium ablakok is rendelkezésre állnak.

Milyen ablakot vegyek, ha egyszerűségre vágyom?

A műanyag nyílászárók gyártásához PVC-t használnak. A PVC segítségével egy kemény és tartós szerkezet alakítható ki, a műanyag elemek pedig üreges kialakítással készülnek. Ezeket az üregeket légkamráknak nevezzük, feladatuk pedig a hatékony hőszigetelés kialakítása.

A műanyag ablakok anyaga és felülete ellenálló a nedvességgel, valamint a korrózióval szemben. Sem a gyártás során, sem pedig később nem igényel a felületük festést, vagy gondozást. Az ablak tisztántartása egyszerű, az üvegezés tisztítását követően néhány további mozdulattal az ablakkeretet is megtisztíthatjuk.

A műanyag ablakok gyártása alapesetben fehér színű végeredményhez vezet. Általános tévhitnek számít, hogy csak fehér színnel vásárolhatóak meg. Amennyiben más színben, vagy pedig természetesebb hatást keltő fahatású felületet szeretnénk, erre is van megoldás. Ehhez fóliázás szükséges, melyet a gyártás során végeznek el, egy bizonyos mértékű felárért cserébe így akár változatosabb hatást is elérhető.

A műanyag ablakokat az egyszerű dolgok kedvelőinek ajánljuk, akik nem szeretnének bizonyos időnként az ablak újrafestésével foglalkozni. A műanyag profilok kemény felületének, valamint a sárgulást megelőző adalékoknak köszönhetően ezek a nyílászárók hosszú időn át megőrzik eredeti külsejüket.

Milyen ablakot vegyek, ha a természetes anyagokat kedvelem?

Fa ablakok több évszázados hagyománnyal rendelkeznek. Több féle fából készülhetnek, így bárki megtalálhatja a számára megfelelő fa ablakot. Az alapanyagként felhasznált fa jellegzetessége a lazúros kezelésnek köszönhetően nem csak megőrizhető, de még látványosabbá is tehető. Amennyiben fa mintája helyett egy kiválasztott színben elkészítve szeretnénk, arra is megvan a lehetőség. Ehhez a RAL színskála színei közül választhatjuk ki a nekünk tetsző árnyalatot.

A nyílászárók gyártására alkalmas fafajták közül a borovi fenyő az egyik legnépszerűbb. Amellett hogy kedvező árú, látványos és tartós is, így kiváló választás kültéri nyílászárók gyártására. Gyártásuk rétegragasztott, hossztoldott, vagy akár toldás nélküli anyagból is készülhet. A fa ablakok gondozást igényelnek, a gyári felületkezelést 7-8 évente érdemes megújítani. A fa ablakok a karbantartás el nem mulasztásával akár hosszú évtizedeken keresztül is megőrzik majd jó állapotukat.

Milyen ablakot vegyek, ha modern megjelenést szeretem?

Az alumínium ablakok még nem igazán terjedtek el családi házak vagy lakások nyílászáróiként, de üzletek, hivatalok vagy más forgalmas helyeken már régóta használják őket. Az alumínium ablakok a legnagyobb igénybevételnek is ellenállnak, anyaguk nem rozsdásodik, így nincs rájuk hatással az időjárás sem. Hőszigetelésük a többi alapanyaghoz hasonlóan kiváló, tartósságuk pedig még jobb választássá teszi őket.

Áruk viszonylag magasabb a fa vagy műanyag ablakokénál, ám ezért cserébe egy nagyon látványos és modern külsejű, szinte elnyűhetetlen ablakok kapunk. Felületük bármilyen színnel ellátható, a szinterezett ablakok pedig tartós és látványos eredményt garantálnak számunkra.

Szabványméretű és egyedi méretű ablakok

Milyen ablakot vegyek a családi házunkhoz. Panellakások esetében milyen ablakot vegyek? Ezek szintén nagyon gyakori kérdések. Régebbi építésű családi házakhoz, panellakásokhoz, valamint társasházakhoz általában egyedi méretű nyílászáró gyártása szükséges. Az egyedi gyártásnak köszönhetően nemcsak tökéletes méretű ablakot kapunk, hanem akár teljesen a saját igényeinkre is szabhatjuk azt.

Fiatalabb vagy újépítésű házak esetén szintén a falnyílások mérete határozza meg az ablakok kivitelét. Amennyiben a falnyílás mérete megfelel a mai szabványnak, akkor a szabványméretű ablakok közül is választhatunk, melyek elkészítése általában kevesebb időt vesz igénybe.

Comments are closed.