Miért jobb a bukó nyíló ablak, mint a nyíló?

A régi gyártású nyílászárók újabbra cserélésével rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Az elavult ablakok mára már huzatosak, nehezen záródnak és a legtöbb esetben már szépnek sem nevezhetőek, mivel az idő vasfoga már kifogott rajtuk. A bukó nyíló ablak sok problémára jelenthet megoldást.

Hőszigetelő értékük mára már csak jelképes, a vetemedés miatt az ablak és a tokja között áthúz a hideg. Cseréjükkel rengeteg energiát spórolhatunk meg, miközben otthonunk sokkal komfortosabbá válik.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

A régi ablakok a legtöbb esetben két vagy három dupla szárnnyal rendelkeznek. Mivel minden üveglapot ablakkeret vesz körbe, így a természetes fény egy jelentős része elvész. A modern ablakok ugyanarra a helyre beépítve nagyobb üvegfelülettel rendelkeznek. A dupla szárnyakat kiváltották a többrétegű hőszigetelő üvegezéssel ellátott ablakok,
melyeknél az üveg tisztán tartása is jelentősen egyszerűbb, mivel fele annyi üveglapot kell majd tisztán tartanunk.

A modern ablakok és ajtók alapanyaga általában fa vagy műanyag, de egyre népszerűbbek az alumíniumból készült nyílászárók is. A modern kor elvárásainak mindhárom tökéletesen megfelelő, emellett más-más, alapanyagtól függő előnyös tulajdonsággal rendelkeznek.

Bukó nyíló ablak működése

A hagyományosan nyitható ablakok mellett léteznek egyéb változatok, melyeknek köszönhetően a nyílászáró sokoldalúbb használatot tesz lehetővé. Ezek közül a legelterjedtebb a bukó funkció, melynek használata a kilincs
megfelelő pozícióba állításával válik elérhetővé.

Ilyenkor a keret felső része befelé billen, az alsó részen található buktató pánt pedig követi és helyén tartja az ablak alsó részét. A hagyományosan nyíló ablakok szárnyankét két vagy három darab, oldalirányba nyíló pántot tartalmaznak. A bukó funkcióval ellátott ablakok ezzel szemben egy speciális vasalattal vannak ellátva.

A bukó funkció segítségével szabályozhatjuk a beáramló friss levegő mennyiségét, anélkül szellőztethetünk otthonunkban, hogy teljesen ki kéne nyitnunk az ablakot. Az ablak belső oldalán található könyöklőn sokan tartanak dísznövényeket vagy egyéb dísztárgyakat.

Amennyiben a nyílászáró nem rendelkezik bukó funkcióval, akkor minden tárgyat el kell pakolnunk az ablak kinyitásához, minden alkalommal mikor szellőztetésre kerül sor. Használatával nagyobb szél vagy eső alkalmával nem kell tartanunk attól, hogy beesik az eső, vagy a huzat becsapja az ablakot szellőztetés közben.

A legtöbb ember szeretné minél olcsóbban lecserélni a nyílászáróját és ezért a hagyományosan nyitható ablakokat részesítik előnyben, pedig a bukó funkció minimális árkülönbséggel egy sokoldalúbban használható nyílászárót eredményez.

Comments are closed.