Fa ablak gyártás

Az ablakok nélkülözhetetlen részét képezik a mindennapjainknak. Az ablak legfontosabb feladatai közé tartozik a természetes fény, valamint a friss levegő biztosítása épületben tartózkodók számára. Az ablakok a hőszigetelő képességüknek köszönhetően segítik melegen tartani otthonunkat a fűtési szezonban. A fa ablakok évszázadok óta jelen vannak, ám a fa ablak gyártás hatalmas fejlődésen ment keresztül azóta.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Az egyéb alapanyagok mellett a fa ablakok továbbra is nagyon népszerűek az emberek körében. A nyílászárók gyártásához használt alapanyagok közül a fa az egyetlen természetes anyag. Egyedi mintázatuk és szépségük miatt kellemes látványt biztosítanak otthonunk számára.

Fa ablak gyártás

Fa ablak gyártás

Fa ablak gyártás – a fa ablak alapanyaga

A fa ablakok gyártására többféle fafajta is alkalmas, ezek közül az egyik leggyakrabban előforduló fa a borovi fenyő. A borovi fenyő egy látványos rajzolatú, sárgás vagy vöröses árnyalatú fafajta, amely kültéri és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas.

A fa ablakok a megfelelő felületkezeléssel ellátva védetté válnak az időjárással szemben. Felületkezelésüket 7-8 évente megújítva hosszú évtizedeken keresztül képesek megőrizni állapotukat.

A borovi fenyőből gyártott ablakok és bejárati ajtók rétegragasztott faanyagból készülnek. Ennek köszönhetően a nyílászáró szerkezeti szilárdsága megnő, emellett az ablak vagy ajtó vetemedésre való hajlama is minimálisra csökken. A fa ablakok hossztoldott illetve toldásmentes faanyagból is készülhetnek, utóbbi viszont jelentősen megnöveli az előállítás költségét.

A fa ablak többféle beépítési mélységgel elkészíthető. A leggyakrabban 68 illetve 78 milliméter vastag az ablak profilja, de léteznek 90 és 100 milliméteres profilvastagságú ablakok is. A manapság egyre népszerűbb passzívházak ablakai 100 milliméteres profilvastagsággal készülnek.

Fa ablak hőszigetelése

A fa alapból jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, ám a nyílászáró hatékony hőszigetelés biztosításához más is szükséges.

Hőszigetelt üvegezés

Mivel az ablak szinte teljes felületét üveg borítja, ezért kiemelten fontos a megfelelő üvegezés beépítése. A hőszigetelt üvegezés 2 vagy 3 üvegtáblából áll, melyek közé védőgáz van préselve. A hőszigetelt üvegezés hatékony hangszigetelést is biztosít az ablak számára, mely jelentősen megnöveli a komfortérzetet.

Gumiszigetelés 

A gumiszigetelés feladata az ablak és a tok közt található hézag kitöltése. Bezárt ablaknál a gumiszigetelés összenyomódik és megakadályozza a levegő szabad átjárását, ezáltal jelentősen csökkentve a hőveszteséget.

Fa ablak gyártás – A fa ablakok felületkezelése 

Felületkezelt fa ablakok(festett fa ablakok)

Amennyiben felületkezelt fa ablakot választunk, akkor az ablak felületkezelését a gyárban, még a teljes összeszerelés előtt végzik el. Az ablak festése ebben az esetben ipari körülmények között zajlik, képzett szakemberek és komoly felszerelés segítségével. Ennek köszönhetően a számunkra nehezen vagy egyáltalán nem látható részeken is védettséget kap az ablak külseje.

Natúr fa ablak

A natúr ablakokat nem látják el a gyártás során a felület védelméhez szükséges festéssel. Ennek köszönhetően a nyílászáró ára ugyan alacsonyabb lesz, de mégsem biztos anyagi okok miatt megéri ezt választanunk.

Ha valamilyen okból natúr, kezeletlen fa ablakokat választunk, akkor annak felületkezelését a beépítés után kell elvégeznünk, vagy szakembert is hívhatunk hozzá.

Fa ablak gyártás – az ablakcsere és a fa ablakok előnyei

Az elöregedett, nehezen használható és rosszul záró ablakaink és ajtóink lecserélésével nemcsak otthonunk energiaigényét csökkenthetjük, de a komfortérzet is megnő. Az új, modern ajtó használata egyszerű és problémamentes lesz, egyszerűbbé téve mindennapjainkat.

Néhány érv a fa ablakok használata mellett

  • A fa ablakok kellemes megjelenéssel rendelkeznek, természethez közeli érzést nyújtanak, akár egy zsúfolt belvárosi környezetben is
  • A fa ablakok és ajtó egyediek, mintázatuknak köszönhetően nem létezik belőlük két azonos darab
  • Előállításuk jelentősen kisebb hatást gyakorol környezetünkre, mint az alumínium vagy műanyag ablakoké
  • A fa ablakok gyártásához szükséges faanyagot ipari erdőtelepen található fákból termelik ki
  • A fa nyílászárók felületén keletkező, használatból eredő sérülések könnyedén javíthatóak

Comments are closed.