Fa ablak beépítése

A fa ablak beépítése a gyártást és a kiszállítást követően néhány óra alatt elvégezhető. Ennek segítségével a régi, elavult nyílászárók helyére egy modern, mai igényeknek teljes mértékben megfelelő fa ablak kerül beépítésre. A régi nyílászárók sok esetben már évtizedek óta látják el feladatukat, emiatt állapotuk már nem megfelelő. Ha az ablakszárnyak el vannak vetemedve, már nem zárnak tökéletesen, a levegő szabadon jár-kel a vetemedés miatt kialakult hézagokon keresztül.

Fa ablak beépítése

Fa ablak beépítése

Fa ablak beépítése, a beépítést megelőző lépések

A nyílászárók cseréjével nagymértékben javíthatjuk otthonunk hőszigetelő képességét. Az elavult vagy rossz állapotban lévő ablakok helyett modern, hőszigetelt fa ablakok kerülnek beépítésre. A technika fejlődésének, valamint a gyártáshoz használt jó minőségű alapanyagnak és alkatrészeknek köszönhetően az ablak még hosszabb ideig képes ellátni a feladatát.

Megrendelés és helyszíni felmérés

A fa ablak beépítése egy helyszíni felméréssel kezdődik. Ennek során egy kollégánk érkezik a helyszínre, aki felméri az elvégzendő munkát, rögzíti a fa ablak pontos méreteit, valamint hasznos tanácsokkal lát el minket. Amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi, az egyszárnyas mellett kétszárnyas tokosztós, vagy pedig váltószárnyas fa ablak beépítése is lehetséges.

Egyszárnyú ablakok esetében lehetőségünk a régitől eltérő nyitásiránnyal ellátott fa ablak kiválasztására is. A modern fa ablakok a hagyományos nyitásmód mellett bukó funkcióval is elláthatóak, így a mindennapi használatuk még rugalmasabb lesz.

A fa ablak beépítése, a nyílászáró gyártása és a helyszínre szállítása

A modern fa ablakok gyártása során többféle fafajta jöhet szóba. Az elkészítés során lehetőségünk van lucfenyőből, borovi fenyőből, tölgyfából, ritkább esetekben pedig egzotikusabb faanyag is szóba jöhet. A fa ablak gyártása a legnagyobb számban borovi fenyőből történik, mely látványos külső jegyei és tartóssága ellenére nagyon jó ár-érték arányával járul hozzá otthonunk komfortjához.

A borovi fenyőből készült fa ablak beépítése során a lazúros kezelésnek köszönhetően megőrizhetjük a faanyag saját barna vagy sárga árnyalatát, valamint látványos mintázatát. A műemlékvédelem alatt álló épületek megkövetelik a régivel megegyező színt, így az ablak festése a megadott színnel is megoldható.

A fa ablakok gyártása rétegragasztással előállított faanyagból történik, ennek köszönhetően kiküszöbölhető a régebbi fa ablakokra jellemző vetemedés. A több rétegből összeragasztott faanyag a tömörfához képest nagyobb szerkezeti szilárdsággal rendelkezik, így sokkal tartósabb, megbízhatóbb nyílászáró készíthető belőlük.

A fa ablakok előnyös külseje hossztoldással biztosítható, melynek során a faanyagból eltávolításra kerülnek a hibás, előnytelen darabok, a hibátlan darabok pedig összetoldásra kerülnek. Az előnyös külső mellett ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a hibátlan felületű fa ablakok a megfizethető kategóriába tartozzanak.

A rögzített méretek alapján elkészített fa ablakok elemeit a végső összeszerelés előtt ellátják a megfelelő védelemmel, majd pedig megkezdődhet a végső összeszerelés is. Beszerelésre kerülnek a hőszigetelt üvegtáblák, a dupla gumi tömítések, valamint a használathoz szükséges vasalatok is. A folyamatot követően az ablak szállításra kész, a helyszínre érkezve pedig azonnal beépíthető.

A fa ablak beépítése a régi nyílászáró kibontásával

A hagyományos fa ablakcsere a régi nyílászáró kibontásával, valamint a falnyílás előkészítésével kezdődik. A fa ablak beépítése során leszerelésre kerülnek az ablakszárnyak, a falnyílásba rögzített ablaktok pedig elvágásra kerül. A vágást követően a keret darabkáit óvatos feszegetéssel távolítjuk el, ügyelve arra, hogy a falak a lehető legkisebb mértékben sérüljenek.

A bontást követően a falnyílásból eltávolításra kerül a törmelék és a por, majd pedig ékek segítségével rögzítésre kerül az új fa ablak kerete. A fa ablak beépítése, végleges rögzítése előtt egy alapos ellenőrzés biztosítja, hogy a nyílászáró vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen legyen elhelyezve.

Az ellenőrzést követően a keret csavarok segítségével rögzítésre kerül, majd pedig felhelyezzük az ablakszárnyakat is. A falnyílás és a fa ablak kerete közti hézag a megfelelő hőszigetelés biztosításához Pur habbal kerül feltöltésre, melynek eltakarását méretre vágott takaróelemekkel végezzük. A kilincsek felszerelést követően egy finombeállítás szükséges a könnyű használat érdekében, ezt követően megkezdődhet a falak és a vakolat helyreállítása.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.