Fa ablak árak

A fa ablakok természetességükkel nem csak otthonunk szépségét biztosítják, hatékony hőszigetelésüknek köszönhetően otthonunk energiaszükséglete is csökkenthető. Ma már többféle alapanyagból gyártanak nyílászárókat, de a fából készült ablakok továbbra is nagy számban vannak jelen a háztartásokban. A fa ablak árak némileg magasabbak a műanyag társaiknál, ennek több oka is van.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa ablak árak - Árat befolyásoló tényezők

Felhasznált fafajta

A fa ablakok gyártására többféle fafajta alkalmas. Ezek közül léteznek drágább és olcsóbb faanyagok is. A borovi fenyő ára viszonylag alacsony, ennek ellenére nagyon jó ár-értéket képvisel. Tartós és ellenálló fa, felületük szép mintázatú. A borovi fenyő kültéri felhasználásra is kiváló, ezért a fa ablakok gyártása gyakran ebből az anyagból történik.

Fa ablak árak

Fa ablak árak

Hossztoldott vagy toldásmentes faanyag

A fa ablak gyártás mellett számos már iparág is nagy mennyiségű faanyagot. Nagyon ritka a megfelelő hosszúságú faanyag, emiatt a nyílászárók túlnyomó része hibakiejtett, hossztoldott faanyagból készül.

A hossztoldás során a faanyagok hibás részeit eltávolítják, majd összeerősítik a hibátlan darabokat. Az anyagok illesztését szépen eldolgozzák, ez pedig jelentősen szebb faanyagot eredményez.

Lehetőségünk van toldásmentes faanyagból legyártatni az otthonunkba szánt fa ablakokat, ám a fent említett okok miatt ez jelentősen drágább lehet.

Natúr fa ablak árak

A fa ablakok felületének védelme érdekében a gyártás során felületkezeléssel látják el őket. A gombaölő és fát védő anyagok felhordása után lefestik le az ablakok felületét. Ennek köszönhetően a fa ablakaink nagyon sokáig megőrzik minőségüket és szépségüket.

Lehetőségünk van natúr fa ablak beépítésére is, ez esetben a nyílászáró ára alacsonyabb lesz ugyan, de a beépítés után nekünk kell gondoskodnunk a festésről. A már beépített nyílászárók festése nem kis munka, szakemberre bízva pedig elég költséges lehet utólagos felületkezelés.

Festett fa ablak árak

A fa ablak gyártása során, még a vasalatok és az üvegezés beszerelése előtt kerül lefestésre a nyílászáró felülete. Ennek köszönhetően a fa felülete a nehezen látható helyeken is védve lesz a párától, nedvességtől. A gyártó a festett ablakokra garanciát vállal. Habár a festett ablakok drágábbak a festés nélküli társaiknál, érdemes rászánni azt az összeget. A gyári festéssel sok bosszúságoktól és további kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, emellett hibátlan eredményt is kapunk.

Fa ablak árak - Fa ablak beépítése

A fa ablak cseréje a nyílászáró megvásárlásán felül további költségeket is tartalmaz. A kész ablakot a helyszínre kell szállítani, a beszerelésük időbe telik. A beszerelés során szerszámokra van szükség, a rögzítésükhöz használt csavarok és PUR hab szintén hatással vannak a beépítés költségeire.

Ha egy szórólapon vagy az interneten keresgélve a többi céghez képest jelentősen olcsóbb árakat látunk, érdemes rákérdezni, hogy az ablak árán kívül mit tartalmaz az adott összeg.

Fa ablak árak - Fa ablak üvegezése

Az ablakok felületének túlnyomó részét az üvegtáblák alkotják. A megfelelő hőszigetelés eléréséhez hőszigetelt üvegezést kell beépíteni az ablakokba. Ezek 2 darab 4 mm vastagságú üvegtáblából állnak, a köztük lévő légmentes területben pedig védőgáz található. Az üveglapok egymáshoz rögzítése távtartókkal történik.

Ma már léteznek háromrétegű hőszigetelt üvegezések is, ezek a legtöbbször a passzívházak nyílászáróiba kerülnek bele. Bizonyos esetekben hagyományos épületek nyílászáróiba is lehetséges háromrétegű üvegezéssel rendelkező ablakokat beépíteni, ám ezek jelentősen drágábbak.

 

Comments are closed.