Milyen ablakot vegyek?

Milyen ablakot vegyek? Ez a kérdés nagyon gyakran hangzik el a régi ablakaink cseréje előtt. Az ablakok cseréje többféle indokkal is történhet, melyek közül a leggyakoribb ok a modernizálás. Ennek során a korszerűtlen, rosszul záródó ablakaink helyére modern, mai igények szerint kialakított nyílászáró kerül beépítésre. A választás során többféle lehetőségünk is van, a nagy hagyományokkal rendelkező fa ablakok mellett műanyag vagy alumínium ablakok is rendelkezésre állnak.

Milyen ablakot vegyek, ha egyszerűségre vágyom?

A műanyag nyílászárók gyártásához PVC-t használnak. A PVC segítségével egy kemény és tartós szerkezet alakítható ki, a műanyag elemek pedig üreges kialakítással készülnek. Ezeket az üregeket légkamráknak nevezzük, feladatuk pedig a hatékony hőszigetelés kialakítása.

A műanyag ablakok anyaga és felülete ellenálló a nedvességgel, valamint a korrózióval szemben. Sem a gyártás során, sem pedig később nem igényel a felületük festést, vagy gondozást. Az ablak tisztántartása egyszerű, az üvegezés tisztítását követően néhány további mozdulattal az ablakkeretet is megtisztíthatjuk.

A műanyag ablakok gyártása alapesetben fehér színű végeredményhez vezet. Általános tévhitnek számít, hogy csak fehér színnel vásárolhatóak meg. Amennyiben más színben, vagy pedig természetesebb hatást keltő fahatású felületet szeretnénk, erre is van megoldás. Ehhez fóliázás szükséges, melyet a gyártás során végeznek el, egy bizonyos mértékű felárért cserébe így akár változatosabb hatást is elérhető.

A műanyag ablakokat az egyszerű dolgok kedvelőinek ajánljuk, akik nem szeretnének bizonyos időnként az ablak újrafestésével foglalkozni. A műanyag profilok kemény felületének, valamint a sárgulást megelőző adalékoknak köszönhetően ezek a nyílászárók hosszú időn át megőrzik eredeti külsejüket.

Milyen ablakot vegyek, ha a természetes anyagokat kedvelem?

Fa ablakok több évszázados hagyománnyal rendelkeznek. Több féle fából készülhetnek, így bárki megtalálhatja a számára megfelelő fa ablakot. Az alapanyagként felhasznált fa jellegzetessége a lazúros kezelésnek köszönhetően nem csak megőrizhető, de még látványosabbá is tehető. Amennyiben fa mintája helyett egy kiválasztott színben elkészítve szeretnénk, arra is megvan a lehetőség. Ehhez a RAL színskála színei közül választhatjuk ki a nekünk tetsző árnyalatot.

A nyílászárók gyártására alkalmas fafajták közül a borovi fenyő az egyik legnépszerűbb. Amellett hogy kedvező árú, látványos és tartós is, így kiváló választás kültéri nyílászárók gyártására. Gyártásuk rétegragasztott, hossztoldott, vagy akár toldás nélküli anyagból is készülhet. A fa ablakok gondozást igényelnek, a gyári felületkezelést 7-8 évente érdemes megújítani. A fa ablakok a karbantartás el nem mulasztásával akár hosszú évtizedeken keresztül is megőrzik majd jó állapotukat.

Milyen ablakot vegyek, ha modern megjelenést szeretem?

Az alumínium ablakok még nem igazán terjedtek el családi házak vagy lakások nyílászáróiként, de üzletek, hivatalok vagy más forgalmas helyeken már régóta használják őket. Az alumínium ablakok a legnagyobb igénybevételnek is ellenállnak, anyaguk nem rozsdásodik, így nincs rájuk hatással az időjárás sem. Hőszigetelésük a többi alapanyaghoz hasonlóan kiváló, tartósságuk pedig még jobb választássá teszi őket.

Áruk viszonylag magasabb a fa vagy műanyag ablakokénál, ám ezért cserébe egy nagyon látványos és modern külsejű, szinte elnyűhetetlen ablakok kapunk. Felületük bármilyen színnel ellátható, a szinterezett ablakok pedig tartós és látványos eredményt garantálnak számunkra.

Szabványméretű és egyedi méretű ablakok

Milyen ablakot vegyek a családi házunkhoz. Panellakások esetében milyen ablakot vegyek? Ezek szintén nagyon gyakori kérdések. Régebbi építésű családi házakhoz, panellakásokhoz, valamint társasházakhoz általában egyedi méretű nyílászáró gyártása szükséges. Az egyedi gyártásnak köszönhetően nemcsak tökéletes méretű ablakot kapunk, hanem akár teljesen a saját igényeinkre is szabhatjuk azt.

Fiatalabb vagy újépítésű házak esetén szintén a falnyílások mérete határozza meg az ablakok kivitelét. Amennyiben a falnyílás mérete megfelel a mai szabványnak, akkor a szabványméretű ablakok közül is választhatunk, melyek elkészítése általában kevesebb időt vesz igénybe.

Fa ablak beépítése

A fa ablak beépítése a gyártást és a kiszállítást követően néhány óra alatt elvégezhető. Ennek segítségével a régi, elavult nyílászárók helyére egy modern, mai igényeknek teljes mértékben megfelelő fa ablak kerül beépítésre. A régi nyílászárók sok esetben már évtizedek óta látják el feladatukat, emiatt állapotuk már nem megfelelő. Ha az ablakszárnyak el vannak vetemedve, már nem zárnak tökéletesen, a levegő szabadon jár-kel a vetemedés miatt kialakult hézagokon keresztül.

Fa ablak beépítése

Fa ablak beépítése

Fa ablak beépítése, a beépítést megelőző lépések

A nyílászárók cseréjével nagymértékben javíthatjuk otthonunk hőszigetelő képességét. Az elavult vagy rossz állapotban lévő ablakok helyett modern, hőszigetelt fa ablakok kerülnek beépítésre. A technika fejlődésének, valamint a gyártáshoz használt jó minőségű alapanyagnak és alkatrészeknek köszönhetően az ablak még hosszabb ideig képes ellátni a feladatát.

Megrendelés és helyszíni felmérés

A fa ablak beépítése egy helyszíni felméréssel kezdődik. Ennek során egy kollégánk érkezik a helyszínre, aki felméri az elvégzendő munkát, rögzíti a fa ablak pontos méreteit, valamint hasznos tanácsokkal lát el minket. Amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi, az egyszárnyas mellett kétszárnyas tokosztós, vagy pedig váltószárnyas fa ablak beépítése is lehetséges.

Egyszárnyú ablakok esetében lehetőségünk a régitől eltérő nyitásiránnyal ellátott fa ablak kiválasztására is. A modern fa ablakok a hagyományos nyitásmód mellett bukó funkcióval is elláthatóak, így a mindennapi használatuk még rugalmasabb lesz.

A fa ablak beépítése, a nyílászáró gyártása és a helyszínre szállítása

A modern fa ablakok gyártása során többféle fafajta jöhet szóba. Az elkészítés során lehetőségünk van lucfenyőből, borovi fenyőből, tölgyfából, ritkább esetekben pedig egzotikusabb faanyag is szóba jöhet. A fa ablak gyártása a legnagyobb számban borovi fenyőből történik, mely látványos külső jegyei és tartóssága ellenére nagyon jó ár-érték arányával járul hozzá otthonunk komfortjához.

A borovi fenyőből készült fa ablak beépítése során a lazúros kezelésnek köszönhetően megőrizhetjük a faanyag saját barna vagy sárga árnyalatát, valamint látványos mintázatát. A műemlékvédelem alatt álló épületek megkövetelik a régivel megegyező színt, így az ablak festése a megadott színnel is megoldható.

A fa ablakok gyártása rétegragasztással előállított faanyagból történik, ennek köszönhetően kiküszöbölhető a régebbi fa ablakokra jellemző vetemedés. A több rétegből összeragasztott faanyag a tömörfához képest nagyobb szerkezeti szilárdsággal rendelkezik, így sokkal tartósabb, megbízhatóbb nyílászáró készíthető belőlük.

A fa ablakok előnyös külseje hossztoldással biztosítható, melynek során a faanyagból eltávolításra kerülnek a hibás, előnytelen darabok, a hibátlan darabok pedig összetoldásra kerülnek. Az előnyös külső mellett ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a hibátlan felületű fa ablakok a megfizethető kategóriába tartozzanak.

A rögzített méretek alapján elkészített fa ablakok elemeit a végső összeszerelés előtt ellátják a megfelelő védelemmel, majd pedig megkezdődhet a végső összeszerelés is. Beszerelésre kerülnek a hőszigetelt üvegtáblák, a dupla gumi tömítések, valamint a használathoz szükséges vasalatok is. A folyamatot követően az ablak szállításra kész, a helyszínre érkezve pedig azonnal beépíthető.

A fa ablak beépítése a régi nyílászáró kibontásával

A hagyományos fa ablakcsere a régi nyílászáró kibontásával, valamint a falnyílás előkészítésével kezdődik. A fa ablak beépítése során leszerelésre kerülnek az ablakszárnyak, a falnyílásba rögzített ablaktok pedig elvágásra kerül. A vágást követően a keret darabkáit óvatos feszegetéssel távolítjuk el, ügyelve arra, hogy a falak a lehető legkisebb mértékben sérüljenek.

A bontást követően a falnyílásból eltávolításra kerül a törmelék és a por, majd pedig ékek segítségével rögzítésre kerül az új fa ablak kerete. A fa ablak beépítése, végleges rögzítése előtt egy alapos ellenőrzés biztosítja, hogy a nyílászáró vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen legyen elhelyezve.

Az ellenőrzést követően a keret csavarok segítségével rögzítésre kerül, majd pedig felhelyezzük az ablakszárnyakat is. A falnyílás és a fa ablak kerete közti hézag a megfelelő hőszigetelés biztosításához Pur habbal kerül feltöltésre, melynek eltakarását méretre vágott takaróelemekkel végezzük. A kilincsek felszerelést követően egy finombeállítás szükséges a könnyű használat érdekében, ezt követően megkezdődhet a falak és a vakolat helyreállítása.

Íves ablak beszerelés

A régebbi épületeken gyakran látható, a manapság megszokott négyzet és téglalap alakúaktól eltérő, íves ablak. Ezt a megoldást egyre többen választják manapság, főként a modern villáknál. Az ívekkel rendelkező nyílászárókat olyan esetben szoktak választani, mikor az épület formájával jobban harmonizál az ívekkel rendelkező ablak, mint a hagyományos téglalap formájú.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

íves fa ablak

íves fa ablak

Az ívvel rendelkező ablakok technikailag két csoportra oszthatóak, mely közül az egyik a felül fix keretszerkezettel rendelkező ablakok. Az ilyen nyílászárók felső, íves része a fix kialakítású, alatta pedig az általában hagyományos formájú ablakszárny vagy ablakszárnyak találhatóak.

Fix íves ablak beszerelés

A fix rész szerkezeti egységet alkot a nyitható rész tok szerkezetével, így megfelelő szilárdsággal rendelkeznek. A nem földszintre beépített ablakok esetén a fix üvegezés külső oldalának tisztán tartása némileg körülményes.
Az íves ablakok másik csoportját a teljesen nyitható felülettel rendelkező ívelt ablakok alkotják, nem tartalmaz fix részeket, az ívet a nyílászáró üvege és kerete is követi.

Fix íves ablak anyaga

Az ívvel rendelkező nyílászáró fából és műanyagból is egyaránt elkészíthetőek. A műanyag nyílászárók pvc-ből készülnek, mely ellenálló az erős UV sugárzással szemben, valamint nagyon jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Tisztításuk és karbantartásuk gyerekjáték, felületkezelést és festést pedig nem igényelnek. Legtöbbször fehér színnel rendelkeznek, de barnában is nagyon gyakran gyártják őket, fa hatású fólia alkalmazásával pedig természetesebb hatás érhető el.

Íves ablak variációk:

 • csúcsíves ablak
 • hullámíves ablak
 • dongaíves ablak
 • műanyag íves ablak
 • egyedi íves ablak
 • ellipszis ablak
 • körablak
 • szabályos köríves ablak
 • körbeíves nyílászáró

Fából készül fix íves ablak beszerelés

A fából készült nyílászárók gyártása többfajta faanyagból is kivitelezhető, legelterjedtebb közülük talán a borovi fenyő, mely kiváló alapanyag beltéri és kültéri nyílászárók illetve bútorok gyártására. A borovi fenyőből készült ablakok ellenállóak az időjárással szemben, erezetének köszönhetően egyedi külsővel rendelkeznek, felületkezelésüknek köszönhetően ellenállóak a fát károsító gombákkal és rovarokkal szemben.

A műanyag nyílászárókkal szemben sokféle színben elkészíthető. A fa ablakok felületkezelésének 8-10 évente történő megújításával nagyon sok évig megőrzik szépségüket. A rétegragasztásos módszer alkalmazásával megakadályozható a vetemedésük.

Teljesen nyitható felületű ívelt ablakok gyártására alkalmasabb, mint a műanyag társaik, mivel a műanyag nyílászárók fém vasalata nem követi az ablakok ívét, így kisebb szerkezeti szilárdsággal rendelkeznek. Ugyanezen típusú ablakok gyártásával a fa nyílászárók esetében ez nem jelent problémát, mert keret és a tokszerkezet is rétegragasztott fa tömbökből áll.

Gerébtokos ablak

A gerébtokos ablak, illetve a kapcsolt gerébtokos ablakok a 80-as évekig voltak jelen nagy számban. A hőszigetelő képesség javítása céljából két ablakszárnnyal voltak felszerelve. Mindkét ablakszárny belső irányba nyílt, köztük 10, illetve 20 centiméteres légrés volt kialakítva. Az ablakszárnyak zárása három rúdzár mozgatásával történt, rögzítésük pedig két illetve három pánttal volt megoldott. Amennyiben redőnnyel is el voltak látva, azok az ablak tokja felett voltak egy redőny szerkényben elhelyezve.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést, árajánlatot!

Gerébtokos ablak családi házban

Gerébtokos ablak – Felújítás vagy csere?

A gerébtokos ablak mára már elavultnak számít, ám némi felújítással, korszerűsítéssel javítható a hőszigetelésük. Az ilyen tokkal rendelkező ablakok jelentős része nagyon rossz állapotban van, felújításuk sok esetben nem lehetséges, vagy pedig nem költséghatékony.

Az elavult, sok esetben már vetemedett, számtalanszor újrafestett ablakok használata nehézséggel jár, illetve nem is zárnak tökéletesen. A régi gerébtokos ablakunk cseréjével otthonunk hatékony hang és hőszigetelésű, modern nyílászárókkal kerül felszerelésre.

Modern fa ablak gyártása és hőszigetelése

A fából készült nyílászárók évszázadok óta vannak jelen, régen nem igazán létezett alternatíva. A technika fejlődésének köszönhetően idővel egyéb anyagok is megjelentek, melyek kiválóan helyettesíthetik a fa ablakokat. A műanyagból és különböző fémből előállított nyílászárók megjelenése és fejlődése ellenére a fa ablakok és a fa bejárati ajtók továbbra is nagy számban vannak jelen.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést, árajánlatot!

Ez részben a jó hőszigetelésüknek, részben pedig a természetes, egyedi szépségű felületüknek köszönhetik. A rétegragasztott faanyagból gyártott ablakok a nagyobb szerkezeti szilárdságuknak köszönhetően már kevésbé vetemednek, biztosítva a sok éven át tartó jó szigetelést, záródást, valamint a könnyű használatot.

Kapcsolt gerébtokos ablak gyártása

A borovi fenyő az egyik legnagyobb számban alkalmazott fafajta a fa nyílászárók előállítása során. Gyártások hibakiejtett hossztoldott, igény szerint pedig toldásmentes faanyagból is történhet. A gyártás során az ablak külseje felületkezelést kap, mely védi annak felületét a gombáktól, penésztől, valamint a ráhulló esőtől.

Az ablak hatékony hőszigetelése hozzájárul az otthonunk fűtéséhez szükséges energia csökkentéséhez. A korszerű fa ablak a felhasznált faanyag hőszigetelése mellett hőszigetelt üvegezéssel van ellátva. A hőszigetelt üvegezés két vagy három üvegrétegből áll, melyek gázzal töltött légréssel vannak elválasztva egymástól. A tökéletes záródást az ablak falcaiban elhelyezett gumitömítés garantálja, mely az ablak zárásakor kitölti a szárnyak és tok közti apró hézagot.

Fa ablakcsere rétegragasztott borovi fenyőből

Az épület korszerűsítésével otthonunk kényelme és biztonsága megnövelhető, fenntartási költsége pedig csökkenthető. A falak szigetelése mellett a nyílászárók korszerűsítése is szükséges a hatékony hőszigetelés biztosításához. A régi, elavult ablakok a vetemedés miatt rosszul zárnak, sok esetben pedig a felhasznált üvegtípus sem nyújt elegendő védelmet. A fa ablakcsere elvégzésével otthonunk korszerű és szép ablakkal kerül felszerelésre.

Fa ablakcsere családi házban

Fa ablakcsere családi házban

Fa ablakok anyaga és gyártása

A nyílászárók gyártása régen kizárólag fa felhasználásával történt, mára azonban egyéb anyagok is elterjedtek. Az alumínium és a műanyag szintén kiváló nyílászárók létrehozását teszi lehető, ám kissé ridegnek tűnhetnek.

Az új gyártású fa ablakok esetében a természetesség a korszerű gyártással párosul. A régi ablakokra jellemző vetemedés már hosszú ideig elkerülhető, mely a nyílászáró nehéz használatát okozta. A fa ablakok gyártása rétegragasztott anyagból történik, mely több rétegnyi fa egymásra ellentétes összeragasztásával készül.

A rétegragasztásnak köszönhetően a fa szerkezeti szilárdsága jelentősen megnő, mely tartósabb ablakok létrehozását teszi lehetővé. A fa ablak gyártás során az ablakok hibamentes hossztoldott, valamint toldásnélküli faanyagból is elkészíthetőek, ám utóbbi jelentősen nagyobb költséggel jár.

Fa ablakcsere – borovi fenyő ablak

A borovi fenyő kültéri használatra is alkalmas, ezért a bútorok mellett egyéb kültéri célra is kiválóan használható. A gyártás során a fa ablakokat felületkezeléssel látják el, mely segítségével a nyílászáró felülete ellenállóbb lesz a gombák, penész, illetve a levegő párája és a csapadékok ellen. A fa ablak számos színnel ellátható, melyek kiemelik a fa természetes mintáját, nagyon látványos nyílászárók készítését teszi lehetővé.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa ablak beépítése

Az ablakcsere során egy helyszíni felméréssel biztosítható, hogy megfelelő méretű nyílászárók kerüljön legyártásra. A pontos méréseknek, valamint az egyedi méretű gyártásnak köszönhetően biztosítható, hogy az elkészült ablak mindig megfelelő méretű legyen.

Az ablak gyártása a helyszínen felvett méretek, valamint egyéb paraméterek alapján történik. A gyártást követően a fa ablak kiszállításra kerül, ezt követően azonnal megkezdhető a beépítésük. Ez az esetek többségében a régi szerkezet kibontásával kezdődik, ennek helyére kerül beszerelésre az új a fa ablak.

Fa ablakcsere bontással

A hagyományos ablakcsere a régi ablak bontásával kezdődik, mely általában a falak bizonyos mértékű sérülésével járhat. A bontás során némi odafigyeléssel általában minimálisra csökkenthető a sérülés. Miután eltávolításra került a régi ablak tokja, a falnyílásból eltakarításra kerül a törmelék és a por, majd ideiglenesen elfoglalja a helyét az új ablaktok. Egy alapos ellenőrzést követően az ablaktok csavarokkal is rögzítésre kerül, majd pedig felszerelésre kerülnek a fa ablak szárnyai is.

A falnyílás és a tok közti hézag pedig PUR habbal kerül feltöltésre, melynek száradása után takaró lecekkel kerül lefedésre.

Fa ablakcsere bontás nélkül

A fa ablakcsere bizonyos esetekben bontás nélkül is elvégezhető. A bontás nélküli ablakcsere azokban az esetekben nyújt megoldást, mikor mindenképpen szükséges az ablakok cseréje, ám szeretnénk elkerülni a bontással járó falsérüléseket.

A bontás nélküli ablakcsere végrehajtásakor a régi ablak szárnyai, illetve az azokat tartó pántok kerülnek leszerelésre, a régi tok szerkezete pedig a helyén marad. Ennek belsejébe kerül majd beszerelésre az új ablak tokja, illetve a nyílói.

A bontás nélküli csere segítségével frissen festett vagy burkolt helységek esetében nem elkerülhetjük az ablak környékén keletkező falsérüléseket, illetve az ablak csere költsége alacsonyabb.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók

A modern nyílászárók napjainkban már többféle anyagból előállíthatóak, ízlésünk és pénztárcánk alapján választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. A nyílászárók újabban már műanyagból és különböző fémekből is elkészíthetőek, de a fa nyílászárók sosem mennek ki a divatból. Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók készítésével foglalkozunk immáron 15 éve.

Hosszú idő óta vannak jelen otthonunkban a fából készített ablakok és ajtók. Sokan ragaszkodunk még a nehezen használható régi ablakokhoz is, pusztán azért mert természetes alapanyag. A műanyag és fém nyílászárók habár nagyon szépek és modernek, de sok ember szerint rideg hatást keltenek otthonukban.

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók – Miért jó a fa nyílászáró?

Egy szép, fa nyílászáró, legyen az ablak vagy ajtó, egyedi természetességet kölcsönöz a nyílászárónak, amire más alapanyag nem képes. A fa nyílászárók semmivel sem nyújtanak kevesebbet a más anyagból gyártottaktól.

Az alumínium nyílászárónál jelentősen olcsóbbak, a műanyagnál pedig nem sokkal drágábbak rendelkeznek, de cserébe gyönyörű, természetes és egyedi anyag vesz körbe minket, mikor kinézünk az ablakon vagy kilépünk az ajtón.

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók – Borovi fenyő nyílászáró

A nyílászárók többféle fafajtából is elkészíthetőek, viszont a leggyakrabban választott faféle a borovi fenyő. A borovi fenyőt nagyon sok területen alkalmazzák a hajók gyártásától kezdve egészen a bútoriparig, mivel egy nagyon tartós és könnyen megmunkálható anyag. A természet erejével szemben rendkívül jó ellenáll. Legyen az magas páratartalom vagy eső, esetleg folyamatosan tűző napfény, a borovi fenyőből készített fa nyílászáró állja a sarat.

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók – A fa nyílászárók felülete

Tartósságát jelentősen megnövelhetjük a gyártásuk során felhasznált felületkezelési módszernek, ami által jelentősen javíthatjuk ellenálló képességét a fát károsító rovarokkal és gombákkal szemben is. A borovi fenyő vöröses vagy sárgás árnyalatú fa, emellett szép mintával és erezettel rendelkezik. Az ebből készült nyílászárók rétegragasztással készült, hossztoldott illetve toldásmentes faanyagból is készülhetnek.

Egyedi méretre gyártott fa nyílászárók – A fa nyílászárók hőszigetelése

A fa ablakok és ajtók jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, ami tovább javítható a hőszigetelő üvegezés felhasználásával. A tökéletes záródást és a huzatmentességet az ablak nyílót körül ölelő gumiszigetelés biztosítja. Ami emellett halkabb zárást is lehetővé tesz az ablak használatakor.

Olcsó fa ablak

A fa ablakok örök klasszikusnak számítanak, népszerűségük a modernebb anyagú nyílászárók megjelenése ellenére továbbra is töretlen. Annak ellenére, hogy fa nem a legolcsóbb nyílászáró alapanyag, mégis létezik olcsó fa ablak.

Olcsó fa ablak – a fa ablakok előnye

A fa ablakok szépek, változatosak, egyediek, hatékony hőszigetelő képességüknek köszönhetően segítenek melegen tartani otthonunkat a fűtési szezon alatt. A fa az egyetlen természetes alapanyag melyből nyílászárót készítenek. A fa ablakok segítségével egy kis természetességet vihetünk otthonunkba, legyen az egy belvárosi lakás, vagy egy vidéki családi ház.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Olcsó fa ablak

Olcsó fa ablak

A fa ablak gyártása többféle fajtájú fából lehetséges, amelyek alkalmasak a kültéri használatra. Az egyik ilyen fafajta a borovi fenyő.

Olcsó fa ablak – mire figyeljünk fa ablak választáskor? 

A legfontosabb dolog hogy mindenképpen jó minőségű ablakokkal szereljük fel otthonunkat. A jó minőség nem feltétlenül jelent drága fa ablakot. Mivel többféle fa alkalmas az ablak elkészítésére így nem feltétlen szükséges egzotikus fafajtából legyártani ablakunkat, ajtónkat. A borovi fenyő remek választás lehet, ára viszonylag alacsony, ennek ellenére tartós és szép nyílászárók gyártását teszik lehetővé.

Mit tartalmaz az ár, avagy mit kapunk a pénzünkért cserébe? 

Amennyiben ablakcsere előtt állunk, az árajánlat kérése előtt mindenképpen tisztázzuk, hogy az adott árba mi minden tartozik bele. Ha például az egyik cég feltűnően alacsony áron hirdeti nyílászáróit, akkor előfordulhat, hogy ár nem tartalmazza a szállítást vagy a beépítés költségeit, esetleg az ablak festését. Ilyen esetben a nyílászáró cseréje további költségekkel fog járni, ami miatt akár sokkal drágább lesz a fa ablak csere.

Egy jó minőségű anyagokból előállított faablak és a szakszerű beszerelés szinte garancia a hosszú élettartamra.

Olcsó fa ablak – fa vagy műanyag ablakot válasszunk?

Ezt a választást szinte teljes mértékünkben az ízlésünkre és a pénztárcánkra bízhatjuk. A fa ablakok választásánál érdemes figyelembe venni, hogy 7-8 évente nem árt megújítani a felületkezelésüket. Ennek köszönhetően a fa ablakok felülete akár évtizedek múlva is szép marad.

Olcsó fa ablak – a festett vagy a natúr ablak éri meg jobban?

Amennyiben festett ablakot választunk, a nyílászáró ára némileg magasabb lesz. Ezért cserébe viszont ablakunk felületét profi körülmények közt festik, ami sokkal szebb és tartósabb megoldást jelent. A fa ablak festése még a teljes összeszerelés előtt történik meg, ezért a nehezen hozzáférhető, vagy nem látható helyeken is védett lesz ablakunk.

A natúr ablak egyetlen előnye, hogy valamennyivel alacsonyabb költséget jelent számunkra. A festetlen ablakok beszerelése után viszont magunknak kell gondoskodnunk az ablak lefestéséről. Az ablak utólagos festése viszont nem kis munka, valamint magunknak kell megvennünk az ehhez szükséges anyagokat, ecseteket és a többi szükséges eszközt is. A festést rábízhatjuk egy szakemberre is, aki nagy valószínűséggel szépen lefesti ablakunkat, de ez szintén plusz költséget jelent.

Fa ablak akciók

Az otthonunkban található ablakok és ajtók, mint minden használati tárgyunk idővel cserére szorul. Az elhasznált, rossz állapotban lévő ablakaink sok bosszúságot okozhatnak használatuk közben, valamint az energiatakarékosság sem jellemző rájuk. Az vetemedett ablakszárnyak mellett folyamatosan áramlik a levegő, otthonunk pedig folyamatosan hűl. A nyílászárók cseréje viszonylag könnyű művelet, és nem is minden esetben drága dolog. Rendszeresen vannak fa ablak akciók, melynek köszönhetően jó áron juthatunk fa ablakokhoz.

Fa ablak akciók

Fa ablak akciók

Fa ablak akciók – miért érdemes fa ablakot választani?

A fa ablak már hosszú idő óta jelen vannak otthonainkban. Elsősorban a természetes alapanyagok kedvelőinek javasoljuk. Egy-egy szép fa nyílászáró egy bútor szépségével is felér, jelentősen megszépítve otthonunkat.

A műanyagból és fémből gyártott ablakok homogén, rideg felületével szemben a fa ablakok felülete egyedi, szép mintákkal van tarkítva. A megfelelő festéssel ellátva pedig ez tovább is hangsúlyozhatjuk a fa egyedi szépségét. Az alapanyag egyediségének köszönhetően nem létezik két egyforma fa ablak.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa ablak akciók – mire érdemes figyelni ablakválasztáskor?

Ablakvásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk az akciós ablak felszereltségéről, alapanyagáról, valamint hogy milyen további költségekre számíthatunk az ablak beépítéséig a feltüntetett összegen kívül.

A másik fontos dolog hogy a fa ablak árak tartalmazzák-e a leendő fa ablakunk felületkezelését. A festetlen, natúr fa ablakok jelentősen olcsóbbak, ám ebben az esetben magunknak kell lefestenünk az ablakok felületeit.

A festéshez szükséges festéket, ecsetet és egyéb eszközöket magunknak kell megvenni. Mivel az ablakfestés sok esetben egy elég kellemetlen folyamat lehet, rábízhatjuk egy szakemberre. Ebben az a festő munkadíját is hozzáírhatjuk az ablakcsere költségeihez.

Fa ablak akciók – Milyen akciók fordulhatnak elő ablakvásárláskor?

Sok esetben a nyílászárók ára lesz kedvezőbb, ám nagyon gyakori hogy az akció keretében az ablakokhoz tartozó egyéb kiegészítők ára csökken, vagy pedig ajándékba kapjuk hozzájuk. Az fa ablakokhoz tartozó kiegészítők közé sorolhatjuk a különböző típusú rovarhálókat, párkányokat és könyöklőket, stb.

A fa ablak akciók mellett előfordulhat, hogy a nyílászáró beépítés valamelyik lépésének árát csökkenti a cég. Ilyen például az ablak kibontását követő fal helyreállítás vagy a bontási törmelék elszállítása.

Fa ablak akciók – miért akcióznak le bizonyos ablakokat?

Mint minden más egyéb termék esetében is, előfordulhat, hogy kifutó termékről van szó, esetleg túl sok van belőlük raktáron. Nyílászárók esetében ez főként a szabvány méretű ablakokra és ajtóknál fordul elő.

Fa ablak gyártás

Az ablakok nélkülözhetetlen részét képezik a mindennapjainknak. Az ablak legfontosabb feladatai közé tartozik a természetes fény, valamint a friss levegő biztosítása épületben tartózkodók számára. Az ablakok a hőszigetelő képességüknek köszönhetően segítik melegen tartani otthonunkat a fűtési szezonban. A fa ablakok évszázadok óta jelen vannak, ám a fa ablak gyártás hatalmas fejlődésen ment keresztül azóta.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Az egyéb alapanyagok mellett a fa ablakok továbbra is nagyon népszerűek az emberek körében. A nyílászárók gyártásához használt alapanyagok közül a fa az egyetlen természetes anyag. Egyedi mintázatuk és szépségük miatt kellemes látványt biztosítanak otthonunk számára.

Fa ablak gyártás

Fa ablak gyártás

Fa ablak gyártás – a fa ablak alapanyaga

A fa ablakok gyártására többféle fafajta is alkalmas, ezek közül az egyik leggyakrabban előforduló fa a borovi fenyő. A borovi fenyő egy látványos rajzolatú, sárgás vagy vöröses árnyalatú fafajta, amely kültéri és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas.

A fa ablakok a megfelelő felületkezeléssel ellátva védetté válnak az időjárással szemben. Felületkezelésüket 7-8 évente megújítva hosszú évtizedeken keresztül képesek megőrizni állapotukat.

A borovi fenyőből gyártott ablakok és bejárati ajtók rétegragasztott faanyagból készülnek. Ennek köszönhetően a nyílászáró szerkezeti szilárdsága megnő, emellett az ablak vagy ajtó vetemedésre való hajlama is minimálisra csökken. A fa ablakok hossztoldott illetve toldásmentes faanyagból is készülhetnek, utóbbi viszont jelentősen megnöveli az előállítás költségét.

A fa ablak többféle beépítési mélységgel elkészíthető. A leggyakrabban 68 illetve 78 milliméter vastag az ablak profilja, de léteznek 90 és 100 milliméteres profilvastagságú ablakok is. A manapság egyre népszerűbb passzívházak ablakai 100 milliméteres profilvastagsággal készülnek.

Fa ablak hőszigetelése

A fa alapból jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, ám a nyílászáró hatékony hőszigetelés biztosításához más is szükséges.

Hőszigetelt üvegezés

Mivel az ablak szinte teljes felületét üveg borítja, ezért kiemelten fontos a megfelelő üvegezés beépítése. A hőszigetelt üvegezés 2 vagy 3 üvegtáblából áll, melyek közé védőgáz van préselve. A hőszigetelt üvegezés hatékony hangszigetelést is biztosít az ablak számára, mely jelentősen megnöveli a komfortérzetet.

Gumiszigetelés 

A gumiszigetelés feladata az ablak és a tok közt található hézag kitöltése. Bezárt ablaknál a gumiszigetelés összenyomódik és megakadályozza a levegő szabad átjárását, ezáltal jelentősen csökkentve a hőveszteséget.

Fa ablak gyártás – A fa ablakok felületkezelése 

Felületkezelt fa ablakok(festett fa ablakok)

Amennyiben felületkezelt fa ablakot választunk, akkor az ablak felületkezelését a gyárban, még a teljes összeszerelés előtt végzik el. Az ablak festése ebben az esetben ipari körülmények között zajlik, képzett szakemberek és komoly felszerelés segítségével. Ennek köszönhetően a számunkra nehezen vagy egyáltalán nem látható részeken is védettséget kap az ablak külseje.

Natúr fa ablak

A natúr ablakokat nem látják el a gyártás során a felület védelméhez szükséges festéssel. Ennek köszönhetően a nyílászáró ára ugyan alacsonyabb lesz, de mégsem biztos anyagi okok miatt megéri ezt választanunk.

Ha valamilyen okból natúr, kezeletlen fa ablakokat választunk, akkor annak felületkezelését a beépítés után kell elvégeznünk, vagy szakembert is hívhatunk hozzá.

Fa ablak gyártás – az ablakcsere és a fa ablakok előnyei

Az elöregedett, nehezen használható és rosszul záró ablakaink és ajtóink lecserélésével nemcsak otthonunk energiaigényét csökkenthetjük, de a komfortérzet is megnő. Az új, modern ajtó használata egyszerű és problémamentes lesz, egyszerűbbé téve mindennapjainkat.

Néhány érv a fa ablakok használata mellett

 • A fa ablakok kellemes megjelenéssel rendelkeznek, természethez közeli érzést nyújtanak, akár egy zsúfolt belvárosi környezetben is
 • A fa ablakok és ajtó egyediek, mintázatuknak köszönhetően nem létezik belőlük két azonos darab
 • Előállításuk jelentősen kisebb hatást gyakorol környezetünkre, mint az alumínium vagy műanyag ablakoké
 • A fa ablakok gyártásához szükséges faanyagot ipari erdőtelepen található fákból termelik ki
 • A fa nyílászárók felületén keletkező, használatból eredő sérülések könnyedén javíthatóak

Fa ablak árak

A fa ablakok természetességükkel nem csak otthonunk szépségét biztosítják, hatékony hőszigetelésüknek köszönhetően otthonunk energiaszükséglete is csökkenthető. Ma már többféle alapanyagból gyártanak nyílászárókat, de a fából készült ablakok továbbra is nagy számban vannak jelen a háztartásokban. A fa ablak árak némileg magasabbak a műanyag társaiknál, ennek több oka is van.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Fa ablak árak – Árat befolyásoló tényezők

Felhasznált fafajta

A fa ablakok gyártására többféle fafajta alkalmas. Ezek közül léteznek drágább és olcsóbb faanyagok is. A borovi fenyő ára viszonylag alacsony, ennek ellenére nagyon jó ár-értéket képvisel. Tartós és ellenálló fa, felületük szép mintázatú. A borovi fenyő kültéri felhasználásra is kiváló, ezért a fa ablakok gyártása gyakran ebből az anyagból történik.

Fa ablak árak

Fa ablak árak

Hossztoldott vagy toldásmentes faanyag

A fa ablak gyártás mellett számos már iparág is nagy mennyiségű faanyagot. Nagyon ritka a megfelelő hosszúságú faanyag, emiatt a nyílászárók túlnyomó része hibakiejtett, hossztoldott faanyagból készül.

A hossztoldás során a faanyagok hibás részeit eltávolítják, majd összeerősítik a hibátlan darabokat. Az anyagok illesztését szépen eldolgozzák, ez pedig jelentősen szebb faanyagot eredményez.

Lehetőségünk van toldásmentes faanyagból legyártatni az otthonunkba szánt fa ablakokat, ám a fent említett okok miatt ez jelentősen drágább lehet.

Natúr fa ablak árak

A fa ablakok felületének védelme érdekében a gyártás során felületkezeléssel látják el őket. A gombaölő és fát védő anyagok felhordása után lefestik le az ablakok felületét. Ennek köszönhetően a fa ablakaink nagyon sokáig megőrzik minőségüket és szépségüket.

Lehetőségünk van natúr fa ablak beépítésére is, ez esetben a nyílászáró ára alacsonyabb lesz ugyan, de a beépítés után nekünk kell gondoskodnunk a festésről. A már beépített nyílászárók festése nem kis munka, szakemberre bízva pedig elég költséges lehet utólagos felületkezelés.

Festett fa ablak árak

A fa ablak gyártása során, még a vasalatok és az üvegezés beszerelése előtt kerül lefestésre a nyílászáró felülete. Ennek köszönhetően a fa felülete a nehezen látható helyeken is védve lesz a párától, nedvességtől. A gyártó a festett ablakokra garanciát vállal. Habár a festett ablakok drágábbak a festés nélküli társaiknál, érdemes rászánni azt az összeget. A gyári festéssel sok bosszúságoktól és további kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, emellett hibátlan eredményt is kapunk.

Fa ablak árak – Fa ablak beépítése

A fa ablak cseréje a nyílászáró megvásárlásán felül további költségeket is tartalmaz. A kész ablakot a helyszínre kell szállítani, a beszerelésük időbe telik. A beszerelés során szerszámokra van szükség, a rögzítésükhöz használt csavarok és PUR hab szintén hatással vannak a beépítés költségeire.

Ha egy szórólapon vagy az interneten keresgélve a többi céghez képest jelentősen olcsóbb árakat látunk, érdemes rákérdezni, hogy az ablak árán kívül mit tartalmaz az adott összeg.

Fa ablak árak – Fa ablak üvegezése

Az ablakok felületének túlnyomó részét az üvegtáblák alkotják. A megfelelő hőszigetelés eléréséhez hőszigetelt üvegezést kell beépíteni az ablakokba. Ezek 2 darab 4 mm vastagságú üvegtáblából állnak, a köztük lévő légmentes területben pedig védőgáz található. Az üveglapok egymáshoz rögzítése távtartókkal történik.

Ma már léteznek háromrétegű hőszigetelt üvegezések is, ezek a legtöbbször a passzívházak nyílászáróiba kerülnek bele. Bizonyos esetekben hagyományos épületek nyílászáróiba is lehetséges háromrétegű üvegezéssel rendelkező ablakokat beépíteni, ám ezek jelentősen drágábbak.