Biztonsági rács

A biztonsági rács segítségével otthonunk, lakásunk, üzletünk ablakait és bejárati ajtóit védhetjük meg. A modern bejárati ajtók a régebbi társaiknál sokkal jobban ellenállnak egy betörés során, ám nem lehetetlen a feltörésük. A riasztóberendezés többnyire már csak az épületbe való bejutás után jelez, amikor már túl késő van. A biztonsági rács segítségével az esetleges betörő már a bejárati ajtón, illetve ablakon sem jut keresztül, ezáltal az épületen belül nem esik kár.

Biztonsági rács

Biztonsági rács

A biztonsági rács feladata

Áthatolhatatlan védelmet nyújt, leszerelése rengeteg idő és energia, valamint nagy zajjal is jár. A nehéz bejutás miatt sok esetben meg sem próbálnak betörni azokba a lakásokba, üzletekbe, ahol biztonsági rács van felszerelve, ezért inkább továbbállnak.

A biztonsági rács szinte az összes épülettípusnál felhasználható. Lakó és társasházak esetében a bejárati ajtó elé szerelve hatékonyan védi a lakást. Ha valaki mégis megpróbálna betörni, a lépcsőházban keletkező nagy zaj miatt hamar lebukna. Családi házak, üzletek esetében az ajtóra szerelt biztonsági rács okozta védelmet kiegészíthetjük az ablakra, illetve a kirakatra szerelt rácsokkal.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Ajtórácsok

bejárati ajtó elé kerül felszerelésre. Amennyiben a bejárati ajtó a falazothoz képest bentebb foglal helyet, a kinti falazathoz rögzítve is felszerelhető. Az ezzel nyert védett helyen akár egy kerékpárt is elhelyezhetünk anélkül, hogy hozzáférnének.

Az ajtórácsok egy és kétszárnyas kivitelben is elérhetőek, felül vagy oldalt pedig fix kialakításúak is lehetnek. A biztonsági rács többféle sűrűségben elhelyezett, valamint többféle mintájú rácsozattal is ellátható.

A rácsozat egy legalább 40x40 mm vastag zártszelvény keretben kerül elhelyezésre. Az igényesen eldolgozott hegesztési varratoknak köszönhetően a rács és a kerete előnyös külsőt biztosít az ajtórács részére.

Az ajtórácshoz tartozó keret a bejárati ajtótól minimum 15 centiméterre kerül felszerelésre. A megfelelő stabilitás és biztonság érdekében a keret minimum 10 ponton kerül rögzítésre a falban. A rács cilinderes illetve lamellás zárral van ellátva, bizonyos esetekben két külön zárszerkezettel tovább fokozható a védelem mértéke.

Az ajtórács a tokon található, 3 vagy 4 darab hegesztett acélzsanérra kerül rögzítésre. A betörések megelőzésére védve van a kiemeléstől, illetve a ki vagy befeszítéstől, a zárnyelv oldalán pedig egy laposvas kerül felszerelésre.

Az ajtórács felülete alapozást követően kerül festésre, a kért szín szinterezéssel felhordva még tartósabb védelmet nyújt a rács felülete számára.

Biztonsági rács – Ablakrácsok

Az ablakrácsok a nyílászáró elé szerelve megakadályozzák, hogy az ablaküveg betörése után azon keresztül jusson be az épületbe. Ezek használata utcafronton található földszinti ablakok és kirakatok esetében mindenképpen ajánlott.

Kertes házak esetében érdemes a hátul lévő ablakokat is ellátni ablakráccsal, mivel ott a betörő viszonylag észrevétlen maradhat. Az ablakrácsok fix kivitelűek, keretük a fa ablak előtt kerül a beépítésre, rögzítésük általában a falnyílásban történik.

Az ablakrács kerete 30x30x2 milliméter vastagságú zártszelvényből készül. A rácsozat többféle formájú anyagból kialakítható, nagyon gyakori a 10-10 milliméteres tömör négyzet vas, illetve acél rács.

A rács elemei a találkozási pontoknál, mindkét oldalán hegesztésre kerülnek, ugyanez igaz az ablakrács és annak keretére is.