Kétszárnyú fa bejárati ajtó gyártása

A kétszárnyú fa bejárati ajtó gyártása és kialakítása hatalmas utat tett meg az évszázadok alatt. Az épületek bejárati ajtói idővel tartósabbak, szebbek, valamint megbízhatóbbak és biztonságosabbak is lettek, így még tovább, és még hatékonyabban látták el feladatukat. Használatuk a szélesebb bejárati ajtónyílások esetében lehetséges, melyek mérete lehetővé teszi a két külön ajtószárny elhelyezését. Több fajtájuk is létezik, valamint a szabványméret mellett egyedi méretben is elkészíthetőek. A modern gyártású kétszárnyú fa bejárati ajtók a mai elvárásokkal szemben tökéletesen megfelelnek, természetes külsejük pedig bármelyik épületet képes feldobni.

Kétszárnyú fa bejárati ajtó típusai

A kétszárnyú fa bejárati ajtó szárnyainak, valamint az ajtót körülvevő keret méretét az előre kialakított falnyílások belső mérete határozza meg. Az ajtót cserét követően lehetőségünk van keskenyebb nyílászáró beépítésére is, ám ebben az esetben kőműves munkára is szükség lehet. Amennyiben az épület korábban is kétszárnyú bejárati ajtóval rendelkezett, akkor a cseréhez is ilyen típust érdemes választani. A kétszárnyú fa bejárati ajtó többféle kivitelben is készülhet, így lehetőségünk van szimmetrikus kétszárnyú fa bejárati ajtók, valamint aszimmetrikus kivitelű változatok beépítésére is.

Szimmetrikus kétszárnyú fa bejárati ajtó

A szimmetrikus kivitel két egyforma szárnnyal rendelkezik. A két egymással megegyező méretű nyíló ellentétes irányban nyílik. A mindennapos használat során az elsődleges szárnyat használhatjuk majd a közlekedéshez. Amennyiben nagyobb méretű tárgyakat vagy bútorokat kell mozgatnunk, akkor lehetőségünk van a másik szárny kinyitásával nagyobb területet biztosítani a problémamentes szállításhoz.

A kilincs, valamint az ajtó biztonságáért felelős zár szerkezet az elsődleges szárnyra kerül felszerelésre, a kiegészítő szárnyak nyitása az ajtó nyitását követően hozzáférhető karokkal lehetséges.

Aszimmetrikus kétszárnyú fa bejárati ajtók

Az aszimmetrikus kivitelű bejárati ajtók szárnyainak mérete egymástól eltér. Az ajtó elsődleges szárnya, melyen a kilincs, valamint a zárak is megtalálható, egy teljes méretű ajtószárnynak felel meg. Ezek használata kényelmes, elegendő helyet biztosít a mindennapok során. Amennyiben szükséges, a keskenyebb kivitelű kiegészítő ajtószárny segítségével a nagyobb méretű tárgyak mozgatását is lehetővé tehetjük.

Duplaajtók, parasztajtók kétszárnyas kivitelben

A vidéken található parasztházak egyik jellegzetessége a dupla bejárati ajtók használata. Ezeknél a nyílászáróknál egy kifelé, valamint egy befelé nyíló szárny található, mely a biztonságot, valamint a szigetelést hivatott javítani. Ezekből a nyílászárókból szintén léteznek kétszárnyú kivitelű példányok, melyek párban találhatóak az ajtókeret külső, illetve belső oldalán.

A külsők régebben tömör kivitelűek voltak, de napjainkban már ezeket is felszerelhetjük üvegezéssel. A belül található, befelé nyíló ajtószárnyak általában egy nagyméretű, vagy pedig több elemből álló üvegezésből állnak. Ezek az ajtó megjelenése mellett a helységbe jutó természetes fényre is hatással vannak. A kétszárnyas parasztajtók esetében szimmetrikus, valamint aszimmetrikus kivitel használata egyaránt lehetséges, beépítésük pedig a parasztházak mellett újabb épületek esetében is lehetséges.

Fa bejárati ajtó gyártása és kialakítása

A fa bejárati ajtók gyártására többféle fafajta is alkalmas, ám a leggyakrabban használt fafajta borovi fenyő. A borovi fenyő egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag olcsó, könnyen megmunkálható, tartós és ellenálló alapanyag. Kiválóan ellenáll a rendszeres használatnak, valamint a felületüket érő időjárási hatásoknak.

A gyártás során rétegragasztással valamint hossztoldással előállított faanyagot használnak. A rétegragasztott faanyag sokkal ellenállóbbá teszi a szerkezetet a vetemedéssel szemben, a hossztoldás pedig hibáktól mentes felületet biztosít az ajtó számára.

Az ajtók gyártása toldásnélküli faanyagból is lehetséges, de ennek elkészítése nagyobb költséggel jár, mint a hossztoldott lecekből készült ajtók esetében.

Mivel ezek az ajtók folyamatosan ki lesznek téve az időjárás, valamint a külvilág hatásainak, így megfelelő felületkezelésre, valamint rendszeres gondozásra van szükség a későbbiekben. A gyártás során az ajtó alkotóelemeinek felületét ellátják a gombák, penész, valamint a rovarok elleni védelemmel, a festés vagy lazúros kezelés pedig az időjárás elemeitől védi majd a nyílászárót.

Comments are closed.