Fa bejárati ajtó festése

A fa bejárati ajtó festése számos okból fontos, de minden esetben elengedhetetlen a nyílászáró állapotának megőrzése érdekében. Mivel a fa élő anyag, így az őt érő eső, napfény, valamint az időjárás hatással van a felületükre, anyagukra. A védelem hiányában rovarok, gombák vagy penész idővel megtelepszenek rajtuk, tönkretéve az ajtót. A fa bejárati ajtó festése több módon is történhet, melyek nem csak védelmet nyújtanak számára, de nagy hatással vannak az ajtó megjelenésére is.

A bejárati ajtó festése a gyártáskor

A gyári festés költségét a legtöbb esetben magába foglalja az ár, ami természetesen megemeli a fa ajtó előállításának költségét, ám számos oka van annak, amiért mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk. Több fontos érv is szól felületkezelés mellett, ám ezek közül a legfontosabb, hogy ebben az esetben az elemek festését képzett szakemberek végzik, speciális körülmények között. A több rétegben történő festés során a rétegek közti száradási időt követően a felületeket megcsiszolják a következő réteg előtt.

A fa bejárati ajtó gyártása során a felületek festése, kezelése nem a gyártást követően történik. A nyílászárók szakszerű festése a még véglegesen össze nem szerelt ajtón végzik. Ez kiemelten fontos annak érdekében, hogy a szükséges festék vagy védelem a nehezen hozzáférhető és a nem látható részekre maradéktalanul eljusson. A festést szakemberek végzik ipari körülmények közt, megfelelő szerszámokkal, mégpedig több rétegben. Ezek a körülmények mind-mind nagyon fontosak a tökéletes eredmény eléréséhez.

Az esztétika mellett a fa bejárati ajtó festése más okok miatt is fontos. A gyártás során a faanyagot speciális védelemmel látják el, mely megóvja a majd a gombák vagy a penész káros hatásaitól, valamint a rovarok ellen is védelmet nyújt.

Festékkel történő kezelés

A fa bejárati ajtó festése, valamint a felületük védelmének egyik módja a festékkel történő kezelés. Az ajtó elemeit a megrendelő által kiválasztott színnel látják el, amely kiválasztása a RAL színskálából történik. A festékkel kezelt ajtó egységes színű, kiválasztása során a falak vagy a környezet színét is figyelembe veheti a megrendelő. Az így elkészült ajtó tökéletesen harmonizál majd a környezettel, még tovább fokozva a nyílászáró által nyújtott látványt.

Lazúros kezelés

Az ajtó felületkezelésének másik módja a lazúrral történő kezelés. Ez a felületkezelés úgy nyújt védelmet a fa bejárati ajtó számára, hogy a fa természetes mintája látható marad. A többféle faanyag, melyek közül a borovi fenyő a legelterjedtebb, általában egyedi és látványos mintával rendelkezik. A lazúros kezelést követően ez a minta még látványosabbá tehető, így egy természetes felületű és hatású fa bejárati ajtó fogad majd minket minden egyes nap.

Miért válasszuk a gyártáskor történő felületkezelést

Amennyiben fa bejárati ajtót veszünk, általában a felületkezelés költségét tartalmazza a megrendelt ajtó ára. Az ajtó felületét és egyéb elemeit még az összeszerelés előtt ellátják a szükséges védelemmel, valamint a megrendelő által kiválasztott színnel. A felületkezelés költsége természetesen megemeli a nyílászáró előállításának árát, ám mindenképpen javasolt ezt a megoldást választani.

A fa bejárati ajtó natúr felülettel is kérhető, ebben az esetben így is kerül majd beépítésre, de ezt követően a megrendelőnek kell gondoskodni az utólagos festésről, mely további időt és anyagi ráfordítást igényel. A másik ok, amiért a gyári felületkezelést érdemes választani, hogy a gyári körülmények között történő festést és felületkezelést otthoni körülmények közt, főként egy már beépített ajtónál nehézkes elvégezni. Ennek során bizonyos elemekhez már nem férünk hozzá, így nem tudunk tökéletes munkát végezni.

Egy gyárilag festett ajtó felülete éveken át tartó védelmet biztosít a nyílászáró számára, melyre a gyártó meghatározott időre garanciát is vállal. A használat során érdemes 7-8 évente újrafesteni az ajtó felületét, ennek elvégzésével akár évtizedeken keresztül megőrizhető a fa bejárati ajtó állapota.

Comments are closed.