Alumínium nyílászáró

Az alumínium nyílászáró azért lett népszerű, mert a növekvő energiaárak hatására az emberek a lehető legtöbb módon próbálnak spórolni a rezsi költségeken. A fűtés korszerűsítése és otthonunk hőszigetelése mellett a nyílászárók modernizálása a leggyakoribb módszer a fűtési költségek csökkentésére, energia felhasználás csökkentésére és a környezet védelmére.

Alumínium függönyfal

Alumínium függönyfal

A régi, huzatos és rosszul záródó nyílászáróink cseréje előtt sokan tanácstalanok hogy milyen ablakot vagy ajtókat szeretnének a meglévők helyére. Az alumínium mellett lehetőségünk van műanyag és fából készült nyílászárókra váltani. Mindhárom lehetőség óriási előrelépés a fejlődés szempontjából, mindegyik alapanyag egyéni sajátosságokkal rendelkezik, ami megnehezítheti a köztük való választást.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Miért vagy mikor érdemes alumínium nyílászárókat választani otthonokban, vagy egyéb közintézményekben történő felhasználásra?

Az alumínium nyílászáró a legfejlettebb megoldásokat tartalmazzák, az alumínium ablakok és ajtók gyakorlatilag elnyűhetetlenek, hőszigetelési képességük kiváló, minimális karbantartást igényelnek, miközben teljes mértékben ellenállnak az erős igénybevételnek és az időjárás viszontagságainak is, a fából készült nyílászárókkal ellentétben felületkezelésüknek köszönhetően nem kell őket néhány évente lefesteni.

Alumínium nyílászáró

Alumínium nyílászáró

Alapanyagának és gyártásának köszönhetően az alumínium nyílászárókból akár nagyobb méretű nyílászárók is készülhetnek, ezek természetesen nagyobb üvegfelülettel rendelkeznek. Ezáltal kitűnően alkalmazhatóak kültéri és beltéri nyílászáróknál, télikertek építésekor, függönyfalaknál.

Az alumíniumból készült nyílászáró tartósságának és megbízhatóságuknak köszönhetően előszeretettel alkalmazzák őket kórházaknál vagy egyéb közintézményekben, porta ajtóknál, valamint ipari létesítményekben is egyaránt, ahol folyamatos, intenzív használatnak vannak kitéve mindennap, hosszú éveken keresztül, ezek az ajtók és ablakok pedig állják a sarat.

Az épület arculatát pedig kívül belül modern eleganciával ruházza fel, köszönhetően a fémes csillogásnak. Porfestéssel gyakorlatilag a RAL színskála bármely színével ellátható, duplafalú tokok esetében pedig az is megoldható hogy az alumínium nyílászáró külső és belső színe eltérjen egymástól.

Ezáltal kívülről az épület homlokzatával és környezetével harmonizál, belülről pedig a modern luxus érzését kelti, a bútorok és egyéb használati tárgyakkal egybeolvadhat, kiegészítheti azokat. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az alumínium nyílászáró igen kedveltek a lakberendezésből ismert minimál stílus kedvelői közt.

Az alumínium nyílászáró ellátható hagyományos és rejtett pántokkal egyaránt, utóbbiak nagy előnye hogy alkalmazásával keskenyebb profilok készíthetőek, amely ugyanakkora nyílászáró esetében nagyobb üvegfelülettel jár, ami még több természetes fényt jelent.

Az alumínium nyílászáró üvegezése

Az üvegezés kiemelten fontos tényező ahhoz, hogy a nyílászáró a tőle elvárt minőséget és védelmet nyújthassa. Mivel a hő jelentős része az üvegfelületeken át távozik, nagyon fontos hogy a nyílászárókba hőszigetelt üveg kerüljön.

Leggyakrabban két darab 4 milliméter vastag üveglap kerül beépítésre, a köztük található 16 milliméteres légrés pedig argon gázzal van feltöltve. Butil ragasztó segítségével megakadályozható hogy az üvegek közé épített távtartó hőhidat képezzen, valamint rögzítse az üveget a távtartóhoz. A páraképződés elkerüléséhez nedvszívó hatású tömítőket használnak a gyártás során.

Manapság már léteznek 3 rétegű hőszigetelő üvegek is, ezzel továbbnövelve a nyílászáró hőszigetelő képességét. A szerkezet súlya ilyenkor jelentősen megnő egy bizonyos méret fölött, emiatt nagyméretű ablakoknál csak korlátozott mértékben használható.

Az üvegfelület a hőszigetelésen kívül több fontos feladatot is ellát. A hangszigetelés nagyon fontos mivel a külvilág zavaró hangjait jelentős mértékben lecsökkenti, így az kevésbé zavarja az épületben lévő embereket pihenés, munka vagy egyéb tevékenységek közben.

Az alumínium nyílászáróktól elvárt feladatok

 • Megvédje az épületben tartózkodókat, valamint az ott található értékeket
 • Üveg felületein keresztül minél több természetes fényt engedjen be
 • Szellőztetési lehetőség
 • Komoly hőszigetelési képesség
 • Hangszigetelési tulajdonság, a külvilág hangjainak a falakon kívül tartása
 • Zavartalan kilátás biztosítása
 • Könnyű, zavartalan és kényelmes használat
 • Tartósság, Ellenálljon az erős napsugárzásnak
 • Szépség, esztétikum biztosítása
 • Megbízhatóság
 • Minimális karbantartás
 • Ívek, félkörívek, egyéb formák kialakíthatósága

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Egy szakszerűen felszerelt, jó minőségű alumínium nyílászáró ezeknek a feltételeknek maradéktalanul megfelel, méghozzá nagyon hosszú időn keresztül. Az alumínium nyílászárók kültéri és beltéri használatra egyaránt használhatóak, ezek alapján két fajtáját különböztetjük meg.

Hőhídmentes alumínium nyílászáró

Kültéri használatra minden esetben hőhídmentes nyílászárókat kell beépíteni, mivel itt a hőszigetelés nagyon fontos tényező, a hőhíd kialakulása energiaveszteséget jelenthet, valamint elősegítheti a penész kialakulását, amely egészségtelen és idővel az épület állapotát is jelentősen leronthatja.

Hőhidas alumínium nyílászáró

A beltéri alumínium nyílászáró nem az épület homlokzatánál kerülnek beépítésre így nincsenek kitéve az időjárás szeszélyeinek, betöltött szerepük jelentősen eltérő a kültéri nyílászáróktól. Beltéri használat esetében a hőszigetelés egyáltalán nem fontos szempont. A beltéri ajtók, tolóajtók, pénztárak és pultok esetében sokkal fontosabb tényező a nyílászáró hangszigetelési tulajdonsága. Elősegítve a zavartalan munkavégzést és csendes környezet kialakítását.

Alumínium nyílászáró

Működtetésük és kialakításuk a fa és műanyag nyílászárókkal megegyezik. Az alumínium ablakok nyitásmódjuk alapján az alábbi változatok léteznek:

Fix alumínium nyílászáró

Fix, nem mozgatható üvegfelületet, földszinteken javasolt a használata, főként a külső felület takarítása miatt. Gyakorlatilag egyetlen feladatot lát el, ez pedig a természetes fény átengedése.

Nyíló alumínium alumínium nyílászáró

Jobbra vagy balra nyíló üvegfelületek jellemzik, lehetnek jobbosak vagy balosak a zsanérok elhelyezkedése szerint. Két szárny esetében egymás mellett elhelyezve, egymáshoz képest ellenkező irányba nyílnak. Ezek a nyílászárók nem buktathatóak. Mivel a bukó funkció felára elhanyagolható, ezért az ilyen nyílászárók szerepét lassan teljesen átveszi a bukó nyíló kivitelű nyílászáró.

Bukó-nyíló alumínium nyílászáró

Nyíló kivitelű ablakkal szinte teljesen megegyezik, viszont rendelkezik bukó funkcióval, akár mind a két ablak nyíló esetében. Bukó funkció használatával csökkentjük a szellőztetés mértékét.

Toló-bukó alumínium alumínium nyílászáró

Erkély és teraszajtóknál gyakran használt kivitel, két külön üvegezett felülettel rendelkezik, az egyik fixen rögzített, a másik pedig a kilincs segítségével toló ajtó funkcióját látja el. Helytakarékos és könnyű használatot eredményezve, a másik kilincs állásban pedig a bukó funkciót aktiválhatjuk, amely a szellőztetést biztosítja.

Váltószárnyas, bukó nyíló, kétszárnyú nyílós alumínium nyílászáró

Egy olyan kétszárnyú kivitelű ablakfajta, amely nem rendelkezik osztással a nyílószárnyak közt, valamint egy látható kilinccsel van ellátva, ez a nyílászáró elsődleges szárny. Kinyitása után egy rejtett kilincs válik láthatóvá mellyel a másodlagos szárny nyíló funkcióját használhatjuk. Bukó funkció használatára csak a kilinccsel ellátott elsődleges szárnyon van lehetőség.

Tokosztós, tok osztós bukó nyíló, bukónyíló

A két szárnnyal rendelkező ablak középen egy függőleges osztással rendelkezik, valamint saját kilinccsel van felszerelve, ezáltal egymástól függetlenül működtethető mindkét nyíló. Mindkét szárny ellátható bukó funkcióval, ennek köszönhetően szabadon variálhatjuk a beáramló levegő mennyiségét.

Alumínium erkély ajtók

Alumínium ajtó

Alumínium ajtó

Az alumíniumból készült erkély ajtók szerkezetileg az ablakokhoz állnak közel, ezeknél a nyíló változaton kívül létezik még bukó nyíló változat, toló erkély ajtó, toló bukó erkély ajtó, valamint emelő toló kivitel.

Működtetésükben szinte teljesen megfelelnek az ugyanolyan nyitású ablakokkal. Az alumínium ablakok különböző árnyékolókkal is elláthatóak, például redőnyökkel, melyek akár rovarhálóval is kombinálhatóak, még tovább fokozva a kényelmet és funkcionalitást.

Alumínium ajtók

Az alumínium ajtók két csoportra oszthatóak, melyek alapján kültéri vagy beltéri használatra alkalmasok. Családi házak esetében általában ez a két féle ajtó fordul elő. Ezek az ajtók természetesen lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak, aszimmetrikus bejárati ajtó, igény szerint kérhetőek felső ablakos megvilágítással, mely az extra üvegfelület segítségével még több természetes fényt enged otthonunkba.

Biztonsági zárral ellátva kiválóan védi meg otthonunkat vagy üzletünket. Beltéri helységek térelválasztására használt toló ajtók is elkészíthetőek alumíniumból, ezeknek használata fokozott kényelmet biztosít, valamint előnyös megjelenést eredményez. Ezek a beltéri ajtók futhatnak akár a falban, vagy pedig a fal előtt, használatuk jelentősen kevesebb helyet igényel, mint a hagyományosan nyíló beltéri ajtók.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Közintézményeknél, ipari létesítményeknél vagy kórházaknál ahol naponta akár több száz alkalommal is használhatják őket, az alumínium nyílászáró tökéletes választásnak bizonyul, mivel rendkívül jól ellenáll az intenzív használatnak, tartós, felülete pedig ellenáll a rengeteg fizikai kontaktusnak, amivel találkozhat, takarítása pedig könnyen megoldható. Az alumínium nyílászáró egyéb funkciókkal is elláthatóak, mint például a tűzvédelem. Biztonsági üveggel elláthatóak, ajtók és ablakok esetében is.

Az alumínium nyílászáró alacsony súlyának és szerkezeti szilárdságának köszönhetően függönyfalak építésére, valamint alumínium télikertek teljes kivitelezésére is egyaránt alkalmas.