Milyen ablakot vegyek?

Milyen ablakot vegyek? Ez a kérdés nagyon gyakran hangzik el a régi ablakaink cseréje előtt. Az ablakok cseréje többféle indokkal is történhet, melyek közül a leggyakoribb ok a modernizálás. Ennek során a korszerűtlen, rosszul záródó ablakaink helyére modern, mai igények szerint kialakított nyílászáró kerül beépítésre. A választás során többféle lehetőségünk is van, a nagy hagyományokkal rendelkező fa ablakok mellett műanyag vagy alumínium ablakok is rendelkezésre állnak.

Milyen ablakot vegyek, ha egyszerűségre vágyom?

A műanyag nyílászárók gyártásához PVC-t használnak. A PVC segítségével egy kemény és tartós szerkezet alakítható ki, a műanyag elemek pedig üreges kialakítással készülnek. Ezeket az üregeket légkamráknak nevezzük, feladatuk pedig a hatékony hőszigetelés kialakítása.

A műanyag ablakok anyaga és felülete ellenálló a nedvességgel, valamint a korrózióval szemben. Sem a gyártás során, sem pedig később nem igényel a felületük festést, vagy gondozást. Az ablak tisztántartása egyszerű, az üvegezés tisztítását követően néhány további mozdulattal az ablakkeretet is megtisztíthatjuk.

A műanyag ablakok gyártása alapesetben fehér színű végeredményhez vezet. Általános tévhitnek számít, hogy csak fehér színnel vásárolhatóak meg. Amennyiben más színben, vagy pedig természetesebb hatást keltő fahatású felületet szeretnénk, erre is van megoldás. Ehhez fóliázás szükséges, melyet a gyártás során végeznek el, egy bizonyos mértékű felárért cserébe így akár változatosabb hatást is elérhető.

A műanyag ablakokat az egyszerű dolgok kedvelőinek ajánljuk, akik nem szeretnének bizonyos időnként az ablak újrafestésével foglalkozni. A műanyag profilok kemény felületének, valamint a sárgulást megelőző adalékoknak köszönhetően ezek a nyílászárók hosszú időn át megőrzik eredeti külsejüket.

Milyen ablakot vegyek, ha a természetes anyagokat kedvelem?

Fa ablakok több évszázados hagyománnyal rendelkeznek. Több féle fából készülhetnek, így bárki megtalálhatja a számára megfelelő fa ablakot. Az alapanyagként felhasznált fa jellegzetessége a lazúros kezelésnek köszönhetően nem csak megőrizhető, de még látványosabbá is tehető. Amennyiben fa mintája helyett egy kiválasztott színben elkészítve szeretnénk, arra is megvan a lehetőség. Ehhez a RAL színskála színei közül választhatjuk ki a nekünk tetsző árnyalatot.

A nyílászárók gyártására alkalmas fafajták közül a borovi fenyő az egyik legnépszerűbb. Amellett hogy kedvező árú, látványos és tartós is, így kiváló választás kültéri nyílászárók gyártására. Gyártásuk rétegragasztott, hossztoldott, vagy akár toldás nélküli anyagból is készülhet. A fa ablakok gondozást igényelnek, a gyári felületkezelést 7-8 évente érdemes megújítani. A fa ablakok a karbantartás el nem mulasztásával akár hosszú évtizedeken keresztül is megőrzik majd jó állapotukat.

Milyen ablakot vegyek, ha modern megjelenést szeretem?

Az alumínium ablakok még nem igazán terjedtek el családi házak vagy lakások nyílászáróiként, de üzletek, hivatalok vagy más forgalmas helyeken már régóta használják őket. Az alumínium ablakok a legnagyobb igénybevételnek is ellenállnak, anyaguk nem rozsdásodik, így nincs rájuk hatással az időjárás sem. Hőszigetelésük a többi alapanyaghoz hasonlóan kiváló, tartósságuk pedig még jobb választássá teszi őket.

Áruk viszonylag magasabb a fa vagy műanyag ablakokénál, ám ezért cserébe egy nagyon látványos és modern külsejű, szinte elnyűhetetlen ablakok kapunk. Felületük bármilyen színnel ellátható, a szinterezett ablakok pedig tartós és látványos eredményt garantálnak számunkra.

Szabványméretű és egyedi méretű ablakok

Milyen ablakot vegyek a családi házunkhoz. Panellakások esetében milyen ablakot vegyek? Ezek szintén nagyon gyakori kérdések. Régebbi építésű családi házakhoz, panellakásokhoz, valamint társasházakhoz általában egyedi méretű nyílászáró gyártása szükséges. Az egyedi gyártásnak köszönhetően nemcsak tökéletes méretű ablakot kapunk, hanem akár teljesen a saját igényeinkre is szabhatjuk azt.

Fiatalabb vagy újépítésű házak esetén szintén a falnyílások mérete határozza meg az ablakok kivitelét. Amennyiben a falnyílás mérete megfelel a mai szabványnak, akkor a szabványméretű ablakok közül is választhatunk, melyek elkészítése általában kevesebb időt vesz igénybe.

Új ablak kiválasztása többféle alapanyagból

Az új ablak kiválasztása során a többféle alapanyag mellett többféle kivitelű nyílászáró is a rendelkezésünkre áll. A hagyományos nyitású, egy vagy kétszárnyas ablakok mellett lehetőségünk van tokosztós, osztás nélküli, valamint buktatható ablakok beépítésére is. A gyártásuk történhet a mai szabványméreteknek megfelelően, vagy akár egyedi méretben is, így minden esetben tökéletes méretű ablak kerül majd beépítésre.

Fa ablakok

A fa ablakok tartósságukkal, egyedi és természetes külsejükkel bármilyen otthon látványos díszei lehetnek. Azok számára, akik előnyben részesítik a természetes anyagokat, kiváló választás lehet egy fából készült ablak. Többféle fafajta alkalmas a gyártásukra, ezek pedig még tovább variálhatóak a sokféle színlehetőségnek vagy színes lakk használatának köszönhetően.

Műanyag ablakok

A műanyag ablakok az utóbbi néhány évtizedben jelentek meg, népszerűségük azóta is töretlenül növekszik. A műanyag ablak elsősorban azok számára javasolt, akik az egyszerű használatot és a modern külsőt részesítik előnyben. A műanyag ablak kiváló zárása és szigetelése ellenére nagyon kedvező árral rendelkeznek, és ez nem megy a minőség rovására. A hatékony hőszigetelés az üreges kialakítású ablakprofiloknak köszönhető.

Az ablak gyártása fehér színben történik, mely színt tartósan megőriz, ellenállva az erős napsugárzásnak. Színes vagy fa hatású fóliával ellátva egyéb külső is biztosítható számukra.

Alumínium ablakok

Az alumínium ablakok ára ugyan magasabb mint a korábban említett típusoknál, de a felárért cserébe egy minden igényt kielégítő, luxus érzését nyújtó nyílászáró kerül otthonunkba. Az alumínium ablakok anyaga és felülete ellenálló az időjárás összes káros hatásával szemben, így nem rozsdásodnak, valamint a vetemedésre sem hajlamosak. Az ablak színét a RAL színskála bőséges kínálatából választhatjuk ki, így szinte bármilyen színnel elláthatjuk az ablakot.

Szabványméretű vagy egyedi gyártású ablakok H2

Az egyedi méretű ablak gyártásával bármelyik falnyílás vagy épület számára elkészíthető és beépíthető a megfelelő méretű ablak. Az egyedi gyártású ablak bármelyik épülettípushoz felhasználható, de a leggyakrabban panellakások, régebbi társasházak, illetve régebbi családi házaknál van rájuk szükség.

A szabvány méretű ablakok leginkább az újonnan épített, vagy pedig új épületeknél kerülnek felhasználásra. A szabványméretű ablakok gyártása kevesebb időt vesz igénybe a tömeges termelésnek köszönhetően, áruk pedig szintén kedvezőbb. A szabványméretben készített ablakok sok esetben akár raktárkészletről is megvehetőek, ennek köszönhetően akár hetekkel hamarabb is sor kerülhet az ablakok cseréjére.

Új ablak kiválasztása típus szerint

Az új ablakok nyitásuk és használatuk alapján is több csoportra oszthatóak. A hagyományosan nyitható ablakok balos vagy jobbos nyitással is választhatóak, így a régivel ellentétes nyitás irányú ablak is választható a csere során. A hagyományosan nyitható ablakszárnyak mellett manapság már inkább a bukó-nyíló ablakok kerültek előtérben. Ezek az ablakok igény szerint nyithatóak, ám szükség szerint akár bukó állásban is használhatóak. Ez a funkció nagyon praktikus szellőztetéskor, mivel ebben az esetben nem kell elpakolnunk az ablak útjából az ide helyezett növényeket.

Bizonyos helységek esetében, ahol elegendő, ha az ablak a természetes megvilágításáért felel, fix ablakok is beépíthetőek. Ezek nyitása nem lehetséges, így a kívülről történő tisztítás nehézségekkel járhat, ha nem földszinten kerülnek beépítésre.

A két szárnyas ablakok az ablakkeret szempontjából további két csoportra oszthatóak. A hagyományos ablakkereteknél egy osztó elem található a két ablakszárny közt. Ennél a típusnál a két ablakszárny egymástól függetlenül nyitható vagy zárható, mivel saját kilinccsel kerülnek felszerelésre.

A másik típust váltószárnyas ablaknak nevezzük. Ennél az ablaktípusnál egy elsődleges és egy másodlagos ablakszárny kerül felszerelésre. Használatukhoz először az elsődleges szárnyat nyitjuk a kilincs segítségével. Ezt követően a másodlagos ablaknyíló rejtett nyitókarja is elérhetővé válik. A váltószárnyas ablakoknál középen nem kerül elhelyezésre az osztó, így zavartalan kilátást biztosít a használói számára.

Milyen egy jó fa ajtó

A bejárati ajtó otthonunk védelmének egyik legfontosabb eszköze, emellett pedig a leglátványosabb nyílászárója is. Valahányszor hazaérkezünk, vagy vendég érkezik hozzánk, mindig szem előtt lesz. A fa bejárati ajtók egyedi és szép külsővel rendelkeznek, a különböző formák, stílusok és osztások, valamint a természetes felület nagyon feldobhatja otthonunkat. A szépség és a biztonság mellett természetesen a tartósság és a megbízhatóság is nagyon fontos, ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani az ajtó kiválasztására.

Biztonság

A bejárati ajtó védelme az szerkezet masszív felépítésében rejlik. Ennek köszönhetően képes hatékonyan megvédeni otthonunkat, családunkat, valamint értékeinket. Annak ellenére, hogy feltörhetetlen ajtó nem létezik, egy jól megépített és szakszerűen beszerelt fa bejárati ajtó nagyon megnehezítheti a betörők dolgát. A biztonság másik nagyon fontos elemei az ajtóhoz tartozó zárak. Az egy vagy több korszerű zárszerkezet még tovább emeli otthonunk biztonságérzetét.

Tartósság

A tartósság szintén kiemelten fontos tényező az ajtó kiválasztása során. Mivel a bejárati ajtó otthonunk és a külvilág közti átjárót képez, így folyamatosan intenzív használatnak van kitéve. Akárhányszor elmegyünk otthonról, beengedünk valakit, vagy csak kilépünk az udvarra, mindig a bejárati ajtót használjuk. A családtagok számának növelésével ez az igénybevétel természetesen arányosan nő.

Annak érdekében, hogy a bejárati ajtónk elviseljen ilyen szintű használatot, kiemelten fontos hogy jó minőségű alapanyagokból készüljön. Amennyiben a felhasznált alapanyag nem megfelelő, hamar elvetemedhet a nyílászáró, lerontva a szigetelést, valamint megnehezítve a használatát. A szakszerű beszerelés egyik biztosítéka, ha szakember végzi a művelet. A beépítés talán nem tűnik nagy kihívásnak, ám sok apró buktatója lehet, amelyek csak később jönnek majd elő.

Hőszigetelés és hangszigetelés

Az ajtó szigetelése az egyik legfőbb és leggyakoribb oka a nyílászárók cseréjének. A régi ajtónk valamikor régen talán jól zárt, ám azóta lehet, hogy elvetemedett. A deformálódás által kialakult apró hézagokon keresztül a levegő szabadon jár át, folyamatosan hűtve a házat és huzatot okozva.

A vastagabb és jobb minőségű faanyag jobb hőszigetelést biztosít az épület számára. A faanyag természetéből adódóan nagyon jó hőszigetelő, ám hatékonysághoz egyéb dolgokra is szükség van. Az ajtó kerete és a nyílója közt egy nagyon vékony hézag található. Ezekre a pontokra a gyártás során dupla tömítő csíkot szerelnek fel. Ezek az ajtó zárásakor összenyomódnak, teljesen kitöltve a rendelkezésükre álló helyet, valamint útját állják a levegő áramlásának.

A bejárati ajtó, főként a családi házaknál beépítettek gyakran üvegezéssel is el vannak látva. Ez az üvegfelület több fontos feladatot is ellát, elsősorban a természetes fény biztosítása miatt használják őket. Természetesen az ajtó külsejét is jótékonyan befolyásolja, ennek érdekében számos üvegtípus közül választhatjuk ki a számunkra szimpatikus típust. A gyártás során minden esetben hőszigetelt üvegezés kerül beszerelésre, így a nyílászáró szigetelése sem csökken.

Előnyös külső

Ezt természetesen magától adódik. Habár a biztonságot és a tartósságot nem befolyásolja, természetesen mindenki egy szép ajtót szeretne otthonába. A bejárati ajtók a fa természetes szépségüket festve, valamint lazúrral kezelve is visszaadják. A színek kiválasztása mellett többféle színű vagy felületű üvegek, különböző osztók használatával egyedi, szép és látványos hatást érhetünk el.

Szakszerű gyártás és beszerelés

A szakszerű gyártás a jó minőségű ajtók gyártásának egyik feltétele. A tökéletes gyártás pontos méreteket is igényel, ennek rögzítését a helyszíni felmérés alkalmával végezzük el. A felvett adatok alapján garantálható, hogy a nyílászáró tökéletes méretben és kialakításban kerül legyártásra, így a beépítés során sem lesznek majd kellemetlen meglepetések.

A jó minőségű alapanyagból készült fa bejárati ajtók elemeit a végső összeszerelés előtt festik le a kiválasztott színre. Ez azért fontos, mert az összeszerelés után az ajtó bizonyos része nehezen, vagy pedig egyáltalán nem hozzáférhetőek. A legyártott fa bejárati ajtó kiszállítását követően azonnal meg is kezdhető a szakszerű beépítésük, melyet természetesen szakemberek végeznek majd.

Az olcsó fa ajtó kérdése

Olcsó fa ajtó, első hallásra sok emberben azt az érzetet kelti, hogy az alacsony összeg miatt az ajtó valószínűleg rossz minőségű. Ez bizonyos esetekben akár igaz is lehet, ám az alacsony ár nem feltétlenül jár együtt az alacsony minőséggel. Az egyszerűbb kialakítású, kevésbé látványos bejárati ajtók a legtöbb esetben ugyanolyan alapanyagból készülnek. Valamint a felületkezelésük is megegyezik a drágább példányokéval.

Olcsó fa ajtó

Olcsó fa ajtó

Olcsó fa ajtó gyártása

A fa bejárati ajtó továbbra is nagy népszerűségnek örvend a magyar háztartásokban. Elsősorban azok választják, akik kedvelik a természetes anyagokat. A fa egyedi külsejének és mintázatának köszönhetően szép, egyedi. Valamint látványos bejárati ajtó készíthető belőlük.

A régebbi gyártású fa nyílászáróknál fellépő gyakori vetemedés a rétegragasztással előállított faanyagnak köszönhetően ma már csak nagyon ritkán okoz gondot. Ennek következményeképp nagyon hosszú ideig megőrzik az ajtók az eredeti állapotukat. Az ajtó vetemedése a több rétegből összeragasztott faanyag használatával minimálisra csökkenthet, ezért ma már a fa nyílászárók túlnyomó többsége ilyen módon készül.

Annak ellenére, hogy a fa nyílászáróknál alacsonyabb áron elérhetőek a műanyagból készült példányok, egy megbízható, valamint jó minőségű fa bejárati ajtó is lehet olcsó. A borovi fenyő egy nagyon jó ár-érték arányú, időjárásnak és mindennapos használatnak tartósan ellenáll. Emellett pedig látványos külsőt biztosít otthonunk számára.

Az árak alacsonyan egyik feltétele a hossztoldással előállított faanyag használata. Ennek készítése során a faanyagból eltávolítják a hibás részeket és görcsöket, majd a hibátlan darabok összetoldásra kerülnek. A módszer segítségével hibátlan felülettel ellátott, valamint nem utolsó sorban alacsony árú fa bejárati ajtó is elkészíthető belőlük.

Akik számára a toldásmentes faanyag jobban tetszik, azoknak lehetőségük van toldás nélküli faanyagból is elkészíteni a bejárati ajtót, ám sokkal drágábbak. Ez a megfelelő méretű és hibátlan faanyag ritkasága és magas ára miatt van.

A fa bejárati ajtók felülete a gyártás során átesik a szükséges felületkezelési eljáráson, mely megóvja az ajtó felületét a gombáktól, párától, valamint az UV sugaraktól. A drága, valamint az olcsó fa ajtó gyártása során egyaránt lehetséges a felületek festése egy kiválasztott színben, de lehetőségünk van lazúros kezeléssel is ellátni. A felületkezelést időnként meg kell újítani tartós védelem érdekében, ezt viszont elegendő 7-8 évente elvégezni.

Mire kell figyelni az olcsó fa ajtó kiválasztásakor

Az olcsó fa ajtó kiválasztásakor ugyanazokra a dolgokra kell figyelmet fordítani, mint bármilyen más nyílászáró esetében. A legfontosabb szempont, hogy a fa ajtó jó minőségű alapanyagokból készüljön, valamint szakszerűen történjen a beszerelésük. Utóbbi dolog azért fontos, mert egy nem megfelelő módon beépített ajtó rengeteg bosszúságot okozhat számunkra. Sok esetben pedig idő előtt is tönkremehet.

Dupla ajtós bejárati ajtó felépítése és jellemzői

A dupla ajtós bejárati ajtó legnagyobb számban a régi parasztházaknál kerül felhasználására. Külsejük kiválóan illetve korhűen illeszkedik ezekhez az épülethez, ám természetesen egyéb épületek esetében is használhatóak. A dupla ajtó, parasztajtó nevéből adódóan két egymás mögött felszerelt nyílóból áll. Ezek a nyílászárók az épület védelmét, valamint hőszigetelését biztosították. Mára már nagyrészük nagyon rossz állapotban van, cseréjük sok esetben elkerülhetetlen.

Dupla ajtós bejárati ajtó felépítése és jellemzői

A dupla ajtós bejárati ajtó a napjainkban használt modern bejárati ajtókkal ellentétben két ajtószárnnyal kerül felszerelésre. Léteznek egy és kétszárnyas kialakítású változatok is. Ezek 2 pár, vagyis 4 darab ajtószárnnyal vannak ellátva. A kívül található nyílószárnyak a legtöbbször tömör kialakításúak, nem tartalmaznak beépített üvegezést, nyitásuk pedig a tornác irányába történik.

Igény szerint természetesen a kívül és belül található szárnyak is elláthatóak üvegfelülettel. Amelyek nem csak látványosabbá teszik az ajtót, valamint jobb kilátást, és több természetes fényt biztosítanak az előszoba számára. A belül található nyílók az épület belső tere felé nyithatóak, szinte minden esetben üvegezettek.

A kétszárnyas kialakítású duplaajtós bejárati ajtó a nagyobb, szélesebb falnyílások esetén kerül felhasználásra. Ezek szimmetrikus, két egyforma méretű, ellentétes irányba nyíló szárnnyal is kialakíthatóak. Az aszimmetrikus kivitelű kétszárnyas dupla ajtó esetében egy normális méretű elsődleges ajtószárnnyal, valamint egy keskenyebb, kiegészítő nyílóval kerül felszerelésre a nyílászáró.

Dupla ajtós bejárati ajtó cseréjének okai

A dupla ajtós bejárati ajtó cseréje az esetek többségében a nyílászáró rossz állapota miatt szükséges. A vályogház, parasztház bejárati ajtaja nagyon régóta van használatban, melyek használata egyre nehezebb. Valamint nem is túl korszerűek. A kialakult vetemedésnek, valamint a rossz állapotnak köszönhetően az ajtó mellett található apró hézagokon keresztül nagy mennyiségű hőenergiát veszíthet el az épület.

A modern technikával készült dupla ajtós bejárati ajtó megőrzi a régi klasszikus stílusjegyeket. De ennek ellenére a korszerű, jó szigetelésű nyílászáró kerül majd beépítésre. Az ajtó cseréjének köszönhetően az épület külső jegyein nem történik változás. Ám egy mai igényeknek teljes mértékben megfelelő, korszerű bejárati ajtó kerül beépítésre, Ezek a nyílászárók biztonságosabbak, megbízhatóbbak, valamint sokkal jobban szigetelnek régi társaiknál, így az épület komfortja jelentősen megemelhető.

A rétegragasztott, hossztoldással előállított borovi fenyő lecekből gyártott parasztajtók hosszú időn keresztül ellenállnak a rendszeres használatnak, valamint az időjárás káros hatásainak. Az ajtó a modern felületkezelési eljárásoknak és festékeknek köszönhetően tartósan megőrzi majd állapotát és szép felületét.

A gyártás során felhasznált anyagok megvédik az ajtó felületét az erős UV sugárzástól, a rájuk hulló csapadéktól, pára káros hatásaitól, melyek a szerkezet vetemedését okoznák. A felületkezelést 7-8 évente érdemes megújítani, így akár évtizedeken keresztül megőrizhetjük az ajtónk szépségét.

Nyitható ablakos fa bejárati ajtó gyártás és beépítése

A nyitható ablakos fa bejárati ajtó a hagyományos, fix üveggel vagy üvegezés nélküli kivitelben készült társaihoz képest még rugalmasabb használatot tesznek lehetővé. A bejárati ajtón elhelyezett üvegfelületek így nem csak a látványos külsőért és a természetes megvilágításért felelnek, hanem a szellőztetésért is. Ennek köszönhetően akár kulcsra zárt ajtó esetén is könnyedén, valamint biztonságosan szellőztethetjük otthonunkat.

nyitható ablakos bejárati ajtó

nyitható ablakos bejárati ajtó

Fa bejárati ajtó gyártása

A folyamatos és intenzív használat elviseléséhez elengedhetetlen, hogy az ajtó gyártása során jó minőségű anyagokat használjanak fel. Ezzel garantálható a fa bejárati ajtó hosszú élettartama, valamint a problémáktól mentes mindennapi használat.

A borovi fenyő az egyik leggyakrabban használt faanyag a nyílászáró gyártásban. A borovi fenyő tartós, valamint ellenáll az időjárás káros hatásaival szemben. Látványos és természetes mintázata egyedi külsőt biztosít a borovi fenyő nyílászáróknak egyaránt, mely egyszerű megmunkálással párosul.

A fa bejárati ajtó rétegragasztott faanyagból készül, amelynek köszönhetően nem csak ellenállóbb lesz az őt ért hatásokkal szemben, hanem a vetemedés esélye is minimálisra csökkenthető. A fa bejárati ajtók gyártása során hibakiejtett és hossztoldással előállított faanyagot használnak. A gyártást kérhetjük toldás mentes faanyagból is legyártható, ám ez jóval nagyobb gyártási költséget jelent.

Mivel a bejárati ajtó a biztonság mellett a hang és hőszigetelési feladatokat is ellát, ezért fontos hogy a bejárati ajtóba épített üvegek, valamint az ajtóban vagy az ajtó felett található ablakok üvegezése hőszigetelt üvegből álljon.

A hőszigetelt üvegezés mellett szintén nagyon fontos az ajtó és a tokszerkezet illeszkedésénél rögzített dupla gumitömítő csíkok használata is is. A gumiszigetelés feladata hogy a két elem közti hézagot kitöltse, ezzel előzve meg a huzat kialakulását.

Nyitható ablakos fa bejárati ajtó típusai

A bejárati ajtóknak többféle típusa létezik, melyek üvegezés nélkül, a fix üvegezéssel, valamint nyitható ablakkal ellátott kialakításban is elérhetőek. A nyitható ablakos fa bejárati ajtók esetében többféle lehetőség is van az ablakok elhelyezésére.

Nyitható ablakos fa bejárati ajtó

Ennél a típusnál az ajtói nyílóin kerülnek elhelyezésre a nyitható ablakok. Az ablak zárt állapotban a természetes fényt engedi be, nyitásával pedig az előszoba vagy helység szellőztetése is megoldható. A zárt ajtó biztonságát tovább fokozhatjuk, amennyiben biztonsági rácsot is felszereltetünk az ajtó külső oldalára.

Amennyiben ismeretlen látogató érkezik otthonunkba, az ablak kinyitásával anélkül beszélhetünk az oda érkező személlyel, hogy beengednék a lakásba.

A nyitható ablakos bejárati ajtó kétszárnyas kivitelben is elérhető, ebben az esetben egyik, vagy pedig mindkét nyíló felszerelhető az ablakokkal.

Nyitható felsőablakos fa bejárati ajtó

A nyitható felső ablakos fa bejárati ajtó elsősorban nagyobb belmagasságú helységeknél kerül kiválasztásra. A bejárati ajtó fölött beépített nyitható ablak számos előnyt biztosít a felhasználójának. Az ajtó szélességével megegyező ablak méretének köszönhetően nemcsak mennyiségű természetes fényt képes a helységbe engedni, de a kíváncsi tekinteteket is távol tartja.

A felső ablakok esetében a víztiszta üveg használatát is választhatjuk anélkül, hogy kintről belátnának a járókelők, ezzel őrizve meg otthonunk intimitását. A víztiszta üvegezés a savmart vagy színes üveggel szemben nagyobb mennyiségű természetes fényt enged be a helységbe. A helység szellőztetése könnyedén elvégezhető, a fa bejárati ajtó fölött elhelyezett ablak nyitása és zárása egy kényelmes, elérhető magasságban elhelyezett távnyitóval történik.

Színes műanyag ablak előnyei

A színes műanyag ablak kiválasztásával otthonunk kiváló szigetelőképességű nyílászárókkal kerül felszerelésre, melyek vidám barátságos színeikkel dekorálják otthonunkat, valamint magát az épületet is. A műanyag ablakok kiváló alternatívát nyújtanak a régi, sok esetben fából készült ablakok helyett, melyek gyakran már nagyon rossz állapotnak örvendenek. Ezek az ablakok nem zárnak megfelelően, használatuk nehézkes lehet, így rengeteg bosszúságot okozhatnak számunkra.

Színes műanyag ablak

Színes műanyag ablak

Színes műanyag ablak előnyei

A régebbi gyártású, többségében több évtizede használt ablakok nem felelnek meg a mai elvárásoknak, így a jó hőszigetelés és záró képesség hiányában rengeteg energiát veszíthetünk használatukkal. Ezeknek az ablakoknak az állapota napjainkra már jelentősen leromlott, így egyáltalán nem képesek ellátni hatékonyan a feladataikat. A sok éves használattól, valamint az időjárás káros hatásainak köszönhetően az ablakok mára elvetemedtek, rendszeres használatuk pedig gyakran nehézséggel jár.

A műanyag ablak számos előnyös tulajdonságának, valamint barátságos árának köszönhetően egyre nagyobb számban készül. A gyártásukhoz PVC-ből gyártott műanyag profilokat használnak, melyek könnyű, rideg és tartós szerkezet előállítását teszi lehetővé. A műanyag ablakok felülete nem rozsdásodik, nincs hatással rájuk az időjárás hatása, felületük pedig nem igényel gondozást, sem pedig festést. A festés elhagyásával az ablak előállítási költsége alacsonyabb, emellett pedig kevesebb időt is vesz igénybe, így hamarabb történhet meg a nyílászárók cseréje.

A műanyag ablak felülete a tisztításra használt szerekkel szemben ellenálló, a művelet közben nem kell aggódnunk, hogy kárt teszünk az ablak felületén. A PVC gyártása során az anyaghoz adott adalékok megakadályozzák a felület elsárgulását, melyet az erős napsütés váltana ki rajtuk. A műveletnek köszönhetően az ablak hosszú időn keresztül megőrzi majd a színét és a felületének épségét. Ez a hatás a hagyományosnak számító fehér, valamint színes műanyag ablak felületére is igaz.

A műanyag ablakok különböző ívekkel és formákkal is legyárthatóak, ha szeretnénk eltérni a megszokott dolgoktól. A hagyományos formájú ablakok esetében gyártásuk szabványméretben, valamint egyedi méretben is lehetséges.

 

Színes műanyag ablak gyártása és hőszigetelő képessége

A műanyag ablak a legjobb ár-érték kategóriába tartoznak a nyílászárók között. Gyártásuk PVC-ből előállított elemekből történik, így felületük kemény és ellenálló lesz majd a természet erőivel, valamint a rendszeres használattal szemben.

Az ablakok gyártása fehér színben történik, de színes műanyag ablak készítése is lehetséges. Ezek előállítása a fehér profilok fóliával történő bevonásával történik. A műanyag elemeket még a teljes megszilárdulás előtt burkolják be az általunk kiválasztott színű vagy mintájú fóliával, így tökéletes tapadás érhető el.

Ennek köszönhetően nem kell aggódnunk a fólia felválása miatt sem. A műanyag profilok üreges kialakításúak, a belsejükben kialakított, meghatározott számú légkamra biztosítja az nyílászáró számára a megfelelő szigetelést, emellett alacsonyabb tömegű szerkezet létrehozását is lehetővé teszik.

A műanyag ablakok üvegezése során két vagy három rétegű hőszigetelt üvegezést alkalmaznak, melynek segítségével megakadályozható, hogy az üveg felületén jelentős hőt veszítsen az épület.

A még hatékonyabb zárás és szigetelés érdekében az ablak nyílóinak oldalán, valamint a keret belső oldalán dupla gumitömítéseket szerelnek fel, így megelőzhető a huzat kialakulása is.

Kik számára előnyös a színes műanyag ablak

A színes műanyag ablak elsősorban azok számára ajánlott, akik számára vonzó a műanyag nyílászárókra jellemző egyszerűség és barátságos ár, ám szeretnék elkerülni a fehér szín használatát. A gyártás során felhasznált alapanyagok felelősek az ablak fehér színéért, ám a felületek fóliázásával kiválaszthatjuk az ablak színét, vagy akár fa hatást is biztosíthatunk számukra.

Egy színes műanyag ablak előállítási költsége némileg magasabb a hagyományos, fehér színűekkel szemben, ám ezért az árért cserébe feldobhatjuk otthonunk belső tereit, valamint az épület külsejét is.

Fa ablak beépítése

A fa ablak beépítése a gyártást és a kiszállítást követően néhány óra alatt elvégezhető. Ennek segítségével a régi, elavult nyílászárók helyére egy modern, mai igényeknek teljes mértékben megfelelő fa ablak kerül beépítésre. A régi nyílászárók sok esetben már évtizedek óta látják el feladatukat, emiatt állapotuk már nem megfelelő. Ha az ablakszárnyak el vannak vetemedve, már nem zárnak tökéletesen, a levegő szabadon jár-kel a vetemedés miatt kialakult hézagokon keresztül.

Fa ablak beépítése

Fa ablak beépítése

Fa ablak beépítése, a beépítést megelőző lépések

A nyílászárók cseréjével nagymértékben javíthatjuk otthonunk hőszigetelő képességét. Az elavult vagy rossz állapotban lévő ablakok helyett modern, hőszigetelt fa ablakok kerülnek beépítésre. A technika fejlődésének, valamint a gyártáshoz használt jó minőségű alapanyagnak és alkatrészeknek köszönhetően az ablak még hosszabb ideig képes ellátni a feladatát.

Megrendelés és helyszíni felmérés

A fa ablak beépítése egy helyszíni felméréssel kezdődik. Ennek során egy kollégánk érkezik a helyszínre, aki felméri az elvégzendő munkát, rögzíti a fa ablak pontos méreteit, valamint hasznos tanácsokkal lát el minket. Amennyiben a falnyílás mérete lehetővé teszi, az egyszárnyas mellett kétszárnyas tokosztós, vagy pedig váltószárnyas fa ablak beépítése is lehetséges.

Egyszárnyú ablakok esetében lehetőségünk a régitől eltérő nyitásiránnyal ellátott fa ablak kiválasztására is. A modern fa ablakok a hagyományos nyitásmód mellett bukó funkcióval is elláthatóak, így a mindennapi használatuk még rugalmasabb lesz.

A fa ablak beépítése, a nyílászáró gyártása és a helyszínre szállítása

A modern fa ablakok gyártása során többféle fafajta jöhet szóba. Az elkészítés során lehetőségünk van lucfenyőből, borovi fenyőből, tölgyfából, ritkább esetekben pedig egzotikusabb faanyag is szóba jöhet. A fa ablak gyártása a legnagyobb számban borovi fenyőből történik, mely látványos külső jegyei és tartóssága ellenére nagyon jó ár-érték arányával járul hozzá otthonunk komfortjához.

A borovi fenyőből készült fa ablak beépítése során a lazúros kezelésnek köszönhetően megőrizhetjük a faanyag saját barna vagy sárga árnyalatát, valamint látványos mintázatát. A műemlékvédelem alatt álló épületek megkövetelik a régivel megegyező színt, így az ablak festése a megadott színnel is megoldható.

A fa ablakok gyártása rétegragasztással előállított faanyagból történik, ennek köszönhetően kiküszöbölhető a régebbi fa ablakokra jellemző vetemedés. A több rétegből összeragasztott faanyag a tömörfához képest nagyobb szerkezeti szilárdsággal rendelkezik, így sokkal tartósabb, megbízhatóbb nyílászáró készíthető belőlük.

A fa ablakok előnyös külseje hossztoldással biztosítható, melynek során a faanyagból eltávolításra kerülnek a hibás, előnytelen darabok, a hibátlan darabok pedig összetoldásra kerülnek. Az előnyös külső mellett ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a hibátlan felületű fa ablakok a megfizethető kategóriába tartozzanak.

A rögzített méretek alapján elkészített fa ablakok elemeit a végső összeszerelés előtt ellátják a megfelelő védelemmel, majd pedig megkezdődhet a végső összeszerelés is. Beszerelésre kerülnek a hőszigetelt üvegtáblák, a dupla gumi tömítések, valamint a használathoz szükséges vasalatok is. A folyamatot követően az ablak szállításra kész, a helyszínre érkezve pedig azonnal beépíthető.

A fa ablak beépítése a régi nyílászáró kibontásával

A hagyományos fa ablakcsere a régi nyílászáró kibontásával, valamint a falnyílás előkészítésével kezdődik. A fa ablak beépítése során leszerelésre kerülnek az ablakszárnyak, a falnyílásba rögzített ablaktok pedig elvágásra kerül. A vágást követően a keret darabkáit óvatos feszegetéssel távolítjuk el, ügyelve arra, hogy a falak a lehető legkisebb mértékben sérüljenek.

A bontást követően a falnyílásból eltávolításra kerül a törmelék és a por, majd pedig ékek segítségével rögzítésre kerül az új fa ablak kerete. A fa ablak beépítése, végleges rögzítése előtt egy alapos ellenőrzés biztosítja, hogy a nyílászáró vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen legyen elhelyezve.

Az ellenőrzést követően a keret csavarok segítségével rögzítésre kerül, majd pedig felhelyezzük az ablakszárnyakat is. A falnyílás és a fa ablak kerete közti hézag a megfelelő hőszigetelés biztosításához Pur habbal kerül feltöltésre, melynek eltakarását méretre vágott takaróelemekkel végezzük. A kilincsek felszerelést követően egy finombeállítás szükséges a könnyű használat érdekében, ezt követően megkezdődhet a falak és a vakolat helyreállítása.

Ajtócsere utáni helyreállítás

Az ajtócsere utáni helyreállítás elvégzése a bejárati ajtó cseréjének utolsó lépése. A hagyományos módon történő ajtócsere a régi szerkezet kibontásával jár, melyek során kisebb nagyobb mértékben sérülhet a fal. Ezek a sérülések természetes velejárói a bontásnak, kijavításuk viszont minden esetben szükséges. A bontás során keletkező sérülések mértékét általában a falnyílás környéki falazat állapota befolyásolja. Téglaépületek esetén általában nagyobb falfelületet érint a bontás, mivel vastag vakolatréteg borítja a falakat.

Ajtócsere utáni helyreállítás

Ajtócsere utáni helyreállítás

Miért szükséges az ajtó cseréje és ajtócsere utáni helyreállítás

Az épület egyik legfontosabb nyílászárója a bejárati ajtó. Ez a nyílászáró szinte minden nap intenzív használatnak van kitéve, mely előbb utóbb a bejárati ajtó elöregedéséhez vezethet. Az elöregedett vagy elavult nyílászárók használata nehézségekkel jár, sok esetben pedig a mai elvárásoknak sem felelnek meg.

A bejárati ajtó otthonunk biztonságának megteremtése mellett szabad átjárást biztosít az ott lakók számára. A közlekedés biztosítása mellett az időjárás hatásaitól is megvéd minket, amennyiben megfelelő hőszigeteléssel van ellátva. A régebbi ajtók hőszigetelése nem igazán mondható hatékonynak, valamint az idővel elvetemedett bejárati ajtó sok esetben huzatos is lehet. A bejárati ajtó cseréjével otthonunkat egy modern, mai elvárásoknak teljes mértékben megfelelő, jól szigetelő és biztonságos nyílászáróval egészítjük ki.

Az új bejárati ajtó beépítését az esetek többségében a régi szerkezet kibontása előzi meg. Az ajtókeret elvágását követően a darabokat ki kell feszíteni a falnyílásból, melyek falsérülést okozhatnak. A sérülések mértéke sok mindentől függ, ám az ajtócserét követően minden esetben helyre kell a falakat állítani.

Az ajtócsere utáni helyreállítás kőműves és gipszkartonos munkát igényel, melyet kérés esetén mi is elvégezhetünk. A helyreállítást követően már csak a falak újrafestése vagy tapétázása van hátra.

Az ajtócsere menete

A régi ajtónk cseréje több lépésből áll, melyek közé tartozik a helyszíni felmérés, az ajtó gyártása és kiszállítása, a beépítést, valamint az ajtócsere után helyreállítás. Az ajtó legyártását követően kiszállításra kerül, ezt követően pedig azonnal meg is kezdődhet a beépítése.

Ajtócsere utáni helyreállítás előzményei – Helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés során egy kollégánk megy ki a helyszínre, aki rögzíti a falnyílások, valamint a bejárati ajtók méreteit. A pontos méretek mellett rögzíti a bejárati ajtóval kapcsolatos egyéb igényeinket. Ezek közé tartozik az ajtó alapanyaga, felülete, színe, kialakítása, formája, valamint a felszereltsége. A bejárati ajtó gyártása a fent említett paraméterek megadásával történik, ennek köszönhetően elkerülhető, hogy a beépítés során problémák forduljanak elő.

Az ajtó gyártása

A bejárati ajtó gyártása egyedi és szabványméretben is történhet, a méreteket az előre kialakított falnyílás befolyásolja. Az ajtó anyagát illetően lehetőségünk van választani a klasszikusnak számító fa bejárati ajtó mellett műanyag, alumínium vagy pedig fém biztonsági ajtók között. Az elkészített nyílászáróra felszerelésre kerülnek a vasalatok, zárbetétek, a gumi tömítések, üvegezett ajtók esetében pedig a hőszigetelt üvegtáblák is.

A bontás és az ajtóbeépítés lépései

Az ajtó kiszállítását követően először a régi bejárati ajtó kibontása történik meg. Az ajtószárnyak leszerelését követően a keret vízszintesen elvágásra kerül, majd pedig óvatos feszegetések mellett kibontódik a falból. A bontás során a falak sérülése elkerülhetetlen, de némi odafigyeléssel gyakran minimálisra csökkenthető.

A bontásból keletkezett törmelék eltakarítását követően az új ajtó kerete elfoglalja a helyét a falnyílásban. A végleges, csavarokkal történő rögzítést egy alapos ellenőrzés előzi meg, mely garantálja, hogy az ajtó vízszintesen és függőlegesen is tökéletesen álljon. A csavarokkal rögzített ajtókeretre felkerülnek az ajtó nyílói, a falnyílás mellett hézagok feltöltése pedig PUR habbal történik. A beépítés utolsó lépéseként takaróelemekkel kerülnek beborításra a habbal töltött részek, valamint az ajtó finombeállítására is sor kerül.

Az ajtócsere utáni helyreállítás lépései

Mielőtt az épületben helyreállna a rend, a beépítést követően ki kell javítani a falak sérülését. Ezek mértéke többnyire a falak állapotától, valamint a vakolat vastagságától függ. A falnyílás belső oldalait méretre vágott gipszkarton lapokkal borítjuk be. Rögzítésük történhet csavarokkal, valamint ragasztóanyagokkal is.

A falnyílás éleit a tökéletes eredmény érdekében él védőkkel, valamint dupla glett réteggel látjuk el. Az ajtócsere után helyreállítás, valamint a teljes száradást követően a falak festhetőek, burkolhatóak.

Modern bejárati ajtó gyártása

A modern bejárati ajtó a régebbi nyílászárókhoz képest a számos technikai újításnak köszönhetően sokkal hatékonyabban látják el feladatukat. A bejárati ajtók tartósabbak, biztonságosabbak, valamint megbízhatóbbak régebbi társaiknál. A jobb záródásnak és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően sokkal jobb hőszigetelést biztosít otthonunk számára, ezáltal energiát spórolhatunk a használatukkal.

Modern bejárati ajtó

Modern bejárati ajtó

A modern bejárati ajtó gyártása

A modern bejárati ajtó a fent említett tulajdonság segítségével otthonunkat kényelmesebbé, biztonságosabbá teszi. Az elavult, illetve rossz állapotban lévő bejárati ajtók számos problémát okozhatnak, használatuk pedig gyakran járhat nehézségekkel. A vetemedett, deformálódott nyílószárnyak nem zárnak tökéletesen, az ezáltal kialakult hézagokon keresztül pedig szabadon áramlik át a levegő.

A tökéletes záródás egyik feltétele a pontos gyártás, mely az utóbbi évtizedekben bekövetkezett fejlődésnek köszönhető. A szinte tökéletesen záródó ajtószárnyaknak, valamint az ajtó falcaiban található dupla gumitömítésnek köszönhetően az ajtók jó szigeteltek és huzatmentesek lesznek.

Modern bejárati ajtó, fa bejárati ajtó

A régebbi fa bejárati ajtókra jellemző idő előtti vetemedést a nem megfelelően előkészített, valamint rossz minőségű alapanyag okozta. A modern fa bejárati ajtó rétegragasztással előállított alapanyagból készül, mellyel kiküszöbölhető a nyílászáró vetemedése. A több rétegből összeragasztott faanyag sokkal szilárdabb szerkezet készítését teszi lehetővé, ez pedig hosszabb élettartamot garantál.

A fa bejárati ajtó hőszigeteléséért elsősorban az alapanyag felelős. A faanyag előnyös hőszigetelését üvegezett ajtók esetében hőszigetelt üveggel párosítják. Ennek köszönhetően az ajtó lap, valamint az felhasznált üvegezés is jól szigetel majd.

A fa bejárati ajtó felületkezelést igényel, melyet a gyártás előtt végeznek el. Ez a védelem 7-8 évig biztosítja az ajtó védelmét a párával, gombákkal és penésszel szemben. A felületkezelés megismétlésével a modern fa bejárati ajtó felülete sokáig megőrizheti majd minőségét.

Műanyag bejárati ajtó

A műanyag bejárati ajtók egyre népszerűbbek az emberek körében, mivel nagyon jó ár-érték arányuknak köszönhetően széles körben alkalmazhatóak. A műanyag bejárati ajtó elemei üreges kialakítású PVC profilokból készül. A bennük található meghatározott számú légkamrák az ajtó kitűnő hőszigeteléséért felelősek.

A műanyag bejárati ajtók anyagára nem hat a pára, valamint az időjárás többi eleme sem. Ellenálló a rájuk hulló csapadékokkal valamint az erős napsütéssel szemben is. Felületüket nem kell festeni, ezáltal nem csak olcsóbbak a fából készült társaiknál, hanem használatuk, karbantartásuk is egyszerűbb.

A modern bejárati ajtó hőszigetelése

A fa bejárati ajtók hőszigetelése a gyártáshoz használt faanyag előnyös tulajdonságainak köszönheti. A fa jó szigetelőképességét a nyílászárón és a kereten körbefutó tömítő csíkok tovább növelik. A műanyag bejárati ajtó hőszigetelését a belsejükben kialakított légkamrák biztosítják. Természetesen itt is megtalálhatóak a korábban említett tömítések, melyek megakadályozzák a huzat kialakulását.

A modern bejárati ajtó minden esetben hőszigetelt üvegezéssel kerül felszerelésre. A hagyományos üveggel ellentétben ezek 2 darab 4 milliméter vastagságú üvegből állnak, a köztük található tér pedig védőgázzal van feltöltve. Létezik háromrétegű hőszigetelt üvegezéssel ellátott nyílászárók is, ezek általában a passzívházakban találhatóak. A háromrétegű üvegezés még jobb hang és hőszigeteléssel teszi komfortosabbá otthonunkat.