Ablakpárkány, belső könyöklő

Az ablakpárkány, belső könyöklő az ablakaink fontos kiegészítői. Az ablakpárkány és a belső könyöklő ránézésre nagyon hasonlít egymáshoz, szerepük és felhasználásuk azonban teljesen különböző. Felszerelésükkel a falnyílás és a nyílászáró közti falrész hőszigetelése tovább javítható, a falazat védelme mellett dekorációs feladatot is ellátnak.

Ablakpárkány

A könyöklők legfontosabb szerepe az ablak elé csapódó, valamint az ablakokról lefolyó csapadék elvezetése. Az ablakpárkány megóvja az ablak és a körülötte lévő falnyílás falazatát a megázástól. Ablakpárkányok nélkül a falnyílás rendszeres megázása előbb utóbb a falazat állagának romlásához vezetne. A még tökéletesebb vízvédelem és illeszkedés érdekében a párkányok végzáróval vannak felszerelve.

Ahhoz hogy az esővizet hatékonyan elvezesse, az ablakpárkánynak kifelé kell lejtenie. Az esetek többségében 1 centiméter magasságkülönbség elegendő a megfelelő lejtés biztosításához. Az ablakpárkány felülete bizonyos mértékig terhelhető, ennek köszönhetően akár virágos ládákat is helyezhetünk rájuk. Az ablakpárkányon elhelyezett növények nem lesznek útban az ablak kinyitásakor, mivel az ablaknyíló befelé nyílnak.

Ablakpárkány anyaga

Az elkészítéséhez többféle alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek közül könnyedén megtalálhatjuk a tetszésünknek megfelelő ablakpárkányt.

  • Műanyag ablakpárkány 

Műanyagból olcsó és könnyű, továbbá hosszú ideig megőrzi minőségét. A műanyag könyöklők PVC-ből készülnek, ami hosszú éveken keresztül képes ellenállni az állandó napsütésnek, valamint egyéb időjárási tényezőknek. Színük általában fehér, de dió vagy más egyéb fa hatású fóliával beborítva természetesebb hatás érhető el velük.

  • Alumínium ablakpárkány

Az alumínium ablakpárkányok előnye hogy a szinterezésnek köszönhetően bármilyen színnel elláthatóak, ezért szinte bármilyen környezetbe könnyen belesimulnak. A szinterezés előnye hogy az időjárás és az idő hatására a festék nem pattog le a felületükről.

Az alumínium párkány időtálló megoldás, felületük nem rozsdásodik, tisztán tartásuk egyszerű.

Az alumínium párkányoknak két fajtája létezik

  • Hajlított alumínium ablakpárkány

Egyszerűbb és olcsóbb kivitelű könyöklő, mely egyetlen darab alumínium lemezből készül. A két oldalán lévő hajlított részek az csapadék elleni védelmet biztosítják.

  • Extrudált alumínium ablakpárkány

A hajlított jelentősen nagyobb teherbírással rendelkezik, emellett nagyon jó minőségű és tartós ablakpárkányt eredményez.

Lemez ablakpárkány

Árban és tartósságban a műanyag és az alumínium párkányok között helyezkednek el. A lemez ablakpárkányok alapanyaga hajlított acéllemez, melyek felülete fehér vagy különböző árnyalatú barna lehet. A szinterezésnek köszönhetően a felületükről nem pattog le a festék ezért hosszú időn át szépek maradnak.

Belső könyöklő

A belső könyöklő az ablak belső oldalára kerül felszerelésre. Segítségükkel az ablaknyílás vízszintes falfelülete dekorálható, valamint tisztántartásuk is jelentősen egyszerűbb, mint egy vakolt és festett falfelületé. A belső könyöklő vízszintesen kerül rögzítésre, ezért nyugodtan tárolhatunk különböző dísztárgyakat valamint szobanövényeket.

A belső könyöklő számos anyagból elkészíthető.

Műanyag belső könyöklők

Olcsó, tartós megoldás, tisztán tartása egyszerű. A műanyag belső könyöklők fehér színűek, ám márvány és fa hatású fóliával beborítva látványosabb hatás érhető el velük.

Fa belső könyöklők

Szép és természetes alapanyag, mely kiválóan feldobja nyílászárónk látványvilágát, hőérzetét. Fa ablakok esetében nagyon szép összhatás érhető el a fa belső könyöklővel, de más anyagú nyílászáró mellé is használhatjuk.

Műkő könyöklők

A műkő könyöklők természetes és látványos külsőt kölcsönöznek nyílászáróinknak, valamint tartósak és ellenállóak. Többféle árnyalatban és mintával elkészíthetőek, tartósságuknak köszönhetően felületük évek múlva is ugyanolyan szép lesz, mint újonnan.

Ide kattintva kérhet helyszíni felmérést!

Ablakpárkány, belső könyöklő

Ablakpárkány, belső könyöklő

Comments are closed.