Új ablak kiválasztása többféle alapanyagból

Az új ablak kiválasztása során a többféle alapanyag mellett többféle kivitelű nyílászáró is a rendelkezésünkre áll. A hagyományos nyitású, egy vagy kétszárnyas ablakok mellett lehetőségünk van tokosztós, osztás nélküli, valamint buktatható ablakok beépítésére is. A gyártásuk történhet a mai szabványméreteknek megfelelően, vagy akár egyedi méretben is, így minden esetben tökéletes méretű ablak kerül majd beépítésre.

Fa ablakok

A fa ablakok tartósságukkal, egyedi és természetes külsejükkel bármilyen otthon látványos díszei lehetnek. Azok számára, akik előnyben részesítik a természetes anyagokat, kiváló választás lehet egy fából készült ablak. Többféle fafajta alkalmas a gyártásukra, ezek pedig még tovább variálhatóak a sokféle színlehetőségnek vagy színes lakk használatának köszönhetően.

Műanyag ablakok

A műanyag ablakok az utóbbi néhány évtizedben jelentek meg, népszerűségük azóta is töretlenül növekszik. A műanyag ablak elsősorban azok számára javasolt, akik az egyszerű használatot és a modern külsőt részesítik előnyben. A műanyag ablak kiváló zárása és szigetelése ellenére nagyon kedvező árral rendelkeznek, és ez nem megy a minőség rovására. A hatékony hőszigetelés az üreges kialakítású ablakprofiloknak köszönhető.

Az ablak gyártása fehér színben történik, mely színt tartósan megőriz, ellenállva az erős napsugárzásnak. Színes vagy fa hatású fóliával ellátva egyéb külső is biztosítható számukra.

Alumínium ablakok

Az alumínium ablakok ára ugyan magasabb mint a korábban említett típusoknál, de a felárért cserébe egy minden igényt kielégítő, luxus érzését nyújtó nyílászáró kerül otthonunkba. Az alumínium ablakok anyaga és felülete ellenálló az időjárás összes káros hatásával szemben, így nem rozsdásodnak, valamint a vetemedésre sem hajlamosak. Az ablak színét a RAL színskála bőséges kínálatából választhatjuk ki, így szinte bármilyen színnel elláthatjuk az ablakot.

Szabványméretű vagy egyedi gyártású ablakok H2

Az egyedi méretű ablak gyártásával bármelyik falnyílás vagy épület számára elkészíthető és beépíthető a megfelelő méretű ablak. Az egyedi gyártású ablak bármelyik épülettípushoz felhasználható, de a leggyakrabban panellakások, régebbi társasházak, illetve régebbi családi házaknál van rájuk szükség.

A szabvány méretű ablakok leginkább az újonnan épített, vagy pedig új épületeknél kerülnek felhasználásra. A szabványméretű ablakok gyártása kevesebb időt vesz igénybe a tömeges termelésnek köszönhetően, áruk pedig szintén kedvezőbb. A szabványméretben készített ablakok sok esetben akár raktárkészletről is megvehetőek, ennek köszönhetően akár hetekkel hamarabb is sor kerülhet az ablakok cseréjére.

Új ablak kiválasztása típus szerint

Az új ablakok nyitásuk és használatuk alapján is több csoportra oszthatóak. A hagyományosan nyitható ablakok balos vagy jobbos nyitással is választhatóak, így a régivel ellentétes nyitás irányú ablak is választható a csere során. A hagyományosan nyitható ablakszárnyak mellett manapság már inkább a bukó-nyíló ablakok kerültek előtérben. Ezek az ablakok igény szerint nyithatóak, ám szükség szerint akár bukó állásban is használhatóak. Ez a funkció nagyon praktikus szellőztetéskor, mivel ebben az esetben nem kell elpakolnunk az ablak útjából az ide helyezett növényeket.

Bizonyos helységek esetében, ahol elegendő, ha az ablak a természetes megvilágításáért felel, fix ablakok is beépíthetőek. Ezek nyitása nem lehetséges, így a kívülről történő tisztítás nehézségekkel járhat, ha nem földszinten kerülnek beépítésre.

A két szárnyas ablakok az ablakkeret szempontjából további két csoportra oszthatóak. A hagyományos ablakkereteknél egy osztó elem található a két ablakszárny közt. Ennél a típusnál a két ablakszárny egymástól függetlenül nyitható vagy zárható, mivel saját kilinccsel kerülnek felszerelésre.

A másik típust váltószárnyas ablaknak nevezzük. Ennél az ablaktípusnál egy elsődleges és egy másodlagos ablakszárny kerül felszerelésre. Használatukhoz először az elsődleges szárnyat nyitjuk a kilincs segítségével. Ezt követően a másodlagos ablaknyíló rejtett nyitókarja is elérhetővé válik. A váltószárnyas ablakoknál középen nem kerül elhelyezésre az osztó, így zavartalan kilátást biztosít a használói számára.

Comments are closed.